Life
7374 prikaza

Rijetka deformacija: U Turskoj se rodio dječak bez genitalija

Dijete
Getty images
Ovakvo je stanje krajnje neuobičajeno i utječe samo na jedno u 10 do 30 milijuna živorođenih, objašnjavaju stručnjaci

Liječnici u Turskoj prijavili su slučaj bebe, odnosno dječaka koji je rođen bez penisa. I ne, nije riječ o djevojčici ili pak o hermafroditu (jedinci koja ima obilježja oba spola te ne postoji diferencijacije spola).

U svojim izvješćima za časopis Urology Case Reports, liječnici su opisali slučaj novorođenog dječaka koji je jednog dana primljen na medicinski fakultet u Meramu na Sveučilištu Necmettin Erbakan. Dijagnosticirana mu je agenaza penisa (PA) - propadanje penisa tijekom rasta embrija. Stanje je krajnje neuobičajeno i utječe samo na jedno u 10 do 30 milijuna živorođenih, piše IFL Science

"Kompletna penisna ageneza rijetka je kongenitalna genitourinarna anomalija i obično je povezana s drugim malformacijama poput gastrointestinalnih, srčanih i mišićno-koštanih oštećenja", pišu autori i dodaju da je u literaturi prije prijavljeno samo 80 slučajeva takve urođene malformacije u svijetu.

Beba u inkubatoru Šok i očaj Life "Rodila sam bebu koja nije niti jednom udahnula"

Unatoč tome što penis nije prisutan, beba ima "spuštene testise u dobro oblikovanom skrotumu".

Međutim, imao je i drugih zdravstvenih problema koji se obično ne povezuju s ovim stanjem. Medicinski tim koji ga je pregledao otkrio je postojanje i  vezikorektalnu fistulu, netipičnu vezu između rektuma i mjehura, kao i mokraćni refluks - kad protok mokraće ide krivim putem, pa se urin nakuplja unutar tijela, ali izvan mjehura, zbog čega je bilo nužno obaviti operaciju.

Dječak rođen bez penisa | Author: Urology case reports Urology case reports

Liječnici vjeruju da je on prvi pacijent s kombinacijom sva tri problema. Operacijom mu je ispravljena fistula, a ugrađen mu je kateter za isušivanje mokraće. Jednom na mjesec dolazi u bolnicu zbog praćenja stanja, a relativno je dobrog zdravstvenog stanja.

- Penis je važan organ u plodnosti , mokraćnoj i psihoseksualnoj strukturi muškaraca. Promjena ženskog spola s orhiektomijom, zajedno s rekonstrukcijom mokraćnih putova i genitalija, tradicionalno se preporučuje za ovu anomaliju - piše tim u izvještaju. 

Daisy i Violet Hilton NAKAZE Life Tragični život najpoznatijih sijamskih blizanki na svijetu

Međutim, u ovom konkretnom slučaju, liječnici preporučuju rekonstrukciju penisa koja bi bila dobra alternativa za pacijenta.

Oni rođeni s ovakvim stanjem mogu živjeti normalnim životom. Primjerice, prošle je godine muškarac iz Velike Britanije izgubio djevičanstvo s 45 godina nakon šro mu je ugrađen "bionički penis" kroz faloplastiku, a operacija je podrazumijevala uzimanje kože, mišića i živaca s leđa i ruku i korištenje za oblikovanje penisa.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:56 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • djakputnik 14:51 24.Listopad 2019.

    Konačno primjena Istanbulske konvencije u praksi.