Life
13508 prikaza

Rat s Trumpom: Nogometašica o kojoj govori cijeli svijet

Megan Rapinoe
1/16
BENOIT TESSIER/REUTERS/PIXSELL
Izvan nogometnih terena poznata je po 'borbama za pravu stvar' i više puta do sada bila je u centru pozornosti radi svojih stavova

Ime Megan Rapinoe sve do nedavno bilo je poznato uglavnom fanovima svjetskog ženskog nogometa, a onda se dogodio njezin verbalni sukob na društvenim mrežama s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Sukapetanica ženske nogometne reprezentacije SAD-a unaprijed je odbila poziv predsjednika, koji je nogometnu reprezentaciju pozvao u Bijelu kuću riječima da "neće doći u jebenu Bijelu kuću" i automatski je privukla pažnju javnosti izvan nogometnog svijeta.

Trump joj je odgovorio u svom stilu, lagano prostački riječima "neka prvo pobijedi", nakon čega je Rapinoe zabila dva gola za svoj tim u utakmici protiv Francuske i ušla u legendu ne samo s golovima već i načinom na koji ih je proslavila - šireći ruke prema tribinama koje su skupa s njom slavile njezin trijumf.



Iako je Rapinoe pokazujući svoj stav prema Trumpu stekla brojne simpatije po cijelom svijetu, ovo nije prvi put da je baš ona u glavnoj ulozi kada se treba boriti za pravu stvar.

Pomaže američkoj ženskoj momčadi u borbi za jednaka prava

Ranije ove godine, na Međunarodni dan žena, ženska nacionalna momčad podnijela je tužbu za diskriminaciju protiv američke nogometne federacije. Nogometašice traže i bore se za iste plaće kao i u slučaju njihovih kolega nogometaša. 

Prije te tužbe bila je dio grupe koja je podnijela prigovor protiv američkog nogometnog udruženja 2016. godine, s tvrdnjom da dobivaju plaću u iznosu od 40 posto plaće koje dobivaju njihovi kolege nogometaši. I to unatoč činjenici da zarađuju desetke milijun dolara više prihoda. 

Carlos Henrique Kaiser PREVARONALDO Life Prevario cijeli svijet: 20 godina glumio da je nogometaš

Kaepernick je započeo sa prosvjedom 2016. godine kada je ostao sjediti za vrijeme sviranja američke himne, pa nakon toga i klečati, što su slijedili i mnogi drugi sportaši kako bi pažnju usmjerili na policijsko ponašanje i rasnu nejednakost u SAD-u.

Rapinoe je bila jedna od prvih bijelih sportašica koja je i službeno podržala njegov prosvjed. Tijekom ovogodišnjeg izdanja svjetskog prvenstva Rapinoe je odbila pjevati himnu The Star-Spangled Banner prije svakog susreta, upravo iz solidarnosti sa Kaepernickom. 

Trump ju je naravno zbog toga napao na svom profilu na Twitteru.

Uz sve to Meghan Rapinoe zalaže se za prava gayeva i ne skriva svoju vezu s djevojkom, košarkašicom. 

Njezina djevojka je poznata američka košarkašica, zvijezda WNBA lige

Rapinoe je u vezi sa zvijezdom WNBA Sue Bird već dvije godine, nakon što su se upoznale tijekom OI u Rio De Janeiru 2016. godine. Bird je igračica Seattle Storma, i branila je svoju djevojku tijekom tih rasprava sa Trumpom. 

"Megan je cura, i to kakva. Ona će napraviti po svome, na svoj način i svojom brzinom, u svom ritmu, i zbog toga se neće ispričati nikome, nikad. Kad je krenula ta priča s Trumpom ona nije bila ni zabrinuta ni uzrujana. To je ne dira", rekla je Bird. 

Postale su prvi par, prvi istospolni par, koji se pojavio u ESPN-om izdanju Body prošle godine. Spomenimo i kako je Bird košarkašica koja je osim u SAD-u igrala i u Rusiji, osvojila tri naslova prvakinja WNBA, ima četiri zlatne olimpijske medalje, pet naslova EuroLeague, a navijači su ju izabrali među 20 najboljih košarkašica svih vremena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Just because☺️ @sbird10

A post shared by Megan Rapinoe (@mrapinoe) on

Uz sve navedeno Meghan Rapinoe je proživjela i obiteljsku tragediju s bratom.

Njezin se brat borio sa ovisnošću o drogama

Brian Rapinoe, njezin stariji brat, desetljećima je živio u začaranom krugu droge i zatvora. Kako je rekao u intervju za ESPN prosvjetljenje je doživio nakon što je ponovno završio u zatvoru 2017. godine. 

"Pomislio sam, pogledaj što je ona napravila sa svojim životom, a pogledaj što si ti napravio sa svojim. Želim se promijeniti, želim biti poput Megan", rekao je. 

Scena iz serije When they see us Jezivi zločin Kultura Našli su je silovanu, bez oka - oni su nevini bili u zatvoru

Sada je čist 18 mjeseci i vratio se obrazovanju. 

"Moj brat je poseban. I ima puno toga za ponuditi. Bila bi šteta da napusti ovaj svijet samo sa zatvorskim kaznama koje ostavlja iza sebe. Da bude vani, da mogu igrati za njega, da je on zdrav, i da ima drugačiju perspektivu nego sada, to bi bila najbolja stvar za mene", rekla je. 

Ljubav prema bratu odvela je i do nogometa

Upravo zbog svog starijeg brata počela se i baviti nogometom, sa tri godine. Posebno ga je voljela i idealizirala. Kada  je ona imala 10, a on 15 godina, završio je u maloljetničkom pritvoru.

I njoj i njemu nogomet je bio način na koji su se izvukli iz svijeta droge u ruralnoj Kaliforniji. Ona je bila uspješna u tome, a on nažalost nije. Ima petero braće i sestara, ukljućujući i sestru blizanku Rachael.

Tijekom srednje škole nastavila je igrati nogomet, u klubovima u kojima joj je trener bio njezin otac, a zahvaljujući sportskoj stipendiji upisala se i na Sveučilište Portland i igrala za njihovu momčad.

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Ova izuzetno talentirana i uspješna sportašica, sudjeluje u radu i podržava niz LGBT organizacija. Njezina sportska biografija prepuna je izuzetnih rezultata, među kojima su i zlato sa Svjetskog prvenstva iz 2015. godine, zlato sa OI iz Londona. 

Nogometašice SAD-a, trenutačne svjetske prvakinje, a nakon pobjede nad Engleskom, igrat će u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva za nogometašice 7. srpnja u Lyonu u Francuskoj

Ako osvoje turnir i ne posjete Bijelu kuću, mogle bi tako slijediti primjer Golden State Warriorsa koji su to preskočili nakon što su 2018. godine osvojili NBA naslov. Oni su umjesto Bijele kućeodveli lokalnu djecu u National Museum of African American History prije posjete bivšem američkom predsjedniku Baracku Obami. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Pes 07:14 05.Srpanj 2019.

    Hvale vrijedan borac za ženska prava, koja mada živi u tzv. američkoj demokraciji, vidimo i kolika je ta "demokracija"! I naš je narod zagluplen tim i takvim demokracijama, koje su sve samo nisu demokracije u pravom smislu te riječi!? Trumph ... prikaži još! se pak igra "Svjetskim mirom", pre strašne su mu i brzoplete odluke!? Petlja čak sa Kim Jong Unom, te radi konstantan pritisak na Kinu čak i Japan?! Sada bi i carine povećao u EU?! Za mnoge je enigma, pročitan je i od svog naroda kao jedan "nerazumni starac"

  • BESTpartizan 18:42 03.Srpanj 2019.

    trump plačkonja