Life
2126 prikaza

Radovan je idol Breiviku, možda budu skupa u zatvoru

Radovan Karadžić i njegov obožavatelj Anders Breivik, svaki na svom sudu
Reuters
Još od 90-ih nacionalistički ratni zločinac iz RS-a patološka je inspiracijama desničarima i neonacistima po svijetu

Polazeći od nekoliko činjenica oko načina služenja zatvorskih kazni osuđenih za ratne zločine u ratovima na području bivše Jugoslavije, "Kurir" dolazi do vrlo realne mogućnosti da Radovan Karadžić doživotnu kaznu ode služiti kao kolega masovnom ubojici iz Norveške Andersu Breiviku. Norveška je jedna od nevelikog broja zemalja koja je potpisala sporazum s Haškim sudom po kojem osuđenici u njihovim zatvorima mogu izdržavati zatvorske kazne.

Breivik je osuđen na 21 godinu zbog pokolja nad 77 ljudi, redom djevojaka i mladića, 22. srpnja 2011. na norveškom otoku Utoya i u Oslu. Ovaj ekstremni nacionalist i otvoreno rasistički i pronacistički zločinac često je navodio da je upravo Radovan Karadžić, pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zbog niza najgorih ratnih zločina u BiH, genocida u Srebrenici i koječega drugog, njegov idol.

Clara Uson U genocid zbog nje Top News Kći Ratka Mladića: Ubila se kad je doznala što je radio

Zato, ako bi Karadžić završio na odsluženju kazne u Norveškoj, što nipošto nije nemoguće, pronacistički masovni ubojica dobio bi u zatvoru za kolegu čovjeka kojemu se divi – masovnog ratnog zločinca, osuđenog za genocid.

Identični mračni fenomen idoliziranja Karadžića vidio se i nedavno u pokolju 50 ljudi, od djece do staraca, u džamiji u Christchurchu, kada je 28-godišnji Australac, militantni rasist, ekstremni desničar pun divljenja urezivao Karadžićevo i Mladićevo ime u svoje oružje, slušao budnice ljudima koji su u ratu u BiH vodili ratne pohode i pokolje nad Bošnjacima i Hrvatima, po potrebi i Srbima koji nisu pristajali uz nacionalističko krvoproliće.

Kolike su šanse da Karadžić i Breivik skupa gule robije u Telemarku u općini Skien na jugu Norveške?

"Postoji mogućnost da Karadžić bude u istom zatvoru s Breivikom ukoliko ga Tribunal pošalje u Norvešku u zatvor. Najgore što se Karadžiću može dogoditi jest da ode na izdržavanje u neku arapsku zemlju, a ako se ne varam, i jedna od njih je sklopila sporazum s Tribunalom", kazao je predavač s Fakulteta za sigurnost u Beogradu Darko Trifunović za Kurir.

I kriminalist Zlatko Nikolić kaže da, ako Karadžić završi u zatvoru u Norveškoj, nije isključeno da bude smješten u istoj kaznionici kao i najozloglašeniji živući masovni ubojica, poslije onih koji su počinili ratne zločine i terorističke pokolje:

Florence Hartmann Florence Hartmann Top News 'Milošević se slučajno otrovao, pokušao je pobjeći u Rusiju'

"Karadžić može biti u istom zatvoru kao i Breivik, ali tamo ima različitih paviljona, odvojenih dijelova, i sigurno neće dolaziti do miješanja."

Istog je mišljenja i stručnjak za sigurnost Božo Spasić:

"Apsolutno postoji mogućnost da Karadžić završi na izdržavanju kazne u istom zatvoru u kojem kaznu služi masovni ubojica Breivik."

Spasić, međutim, ima specifičan pogled na zlodjela zbog kojih je Karadžić na UN-ovom sudu pravomoćno proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor.

"To bih smatrao dijelom procesa iživljavanja nad Srbima", rekao je Spasić, čime je moguće smrtno uvrijedio one milijune Srba koji Karadžićeve zločine i genocid ne doživljavaju kao počinjene u njihovo ime, nego uperenima protiv i sebe, jer je riječ o zločinima protiv čovječanstva.

Norveška od prije nekoliko godina nema doživotnu kaznu, nego 21-godišnju kao najveću uz sigurnosni nadzor nakon odsluženja. To ipak nije prepreka da netko na UN-ovom sudu osuđen na doživotni zatvor služi u Norveškoj i doživotnu, jer se u tom slučaju ne primjenjuju uvjeti kažnjavanja norveškog, nego haškog pravosuđa.

Teroristički napad u Novom Zelandu Globalni fenomen Top News Krvavi pir luđaka: Kako su mu četnici postali uzor?

Neposredno prije svog ubilačkog pohoda jurišnim oružjem, Breivik je objavio proglas na 1518 strana, u kojem je naveo da je na djelovanje, između niza krajnje opasnih nebuloznih zaključaka, bio potaknut još 1999. sudjelovanjem Norveške u NATO-ovo bombardiranje Srbije, tada pod režimom Slobodana Miloševića, kao i to da bi volio upoznati Radovana Karadžića.

Breivik je negirao da je Karadžić masovni ubojica i rasist, te je je tvrdio da je bivši nacionalistički ratni vođa iz RS, "zbog svojih napora da oslobodi Srbiju islama, uvijek smatran i pamćen kao časni križarski ratnik i europski ratni junak".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.