Life
18288 prikaza

'Radioaktivna sam i briga me' - jede jabuke iz Černobila

Djevojlka koja jede jabuke iz Černobila
screenshot/youtube
Iako je prošlo više od tri desetljeća od nuklerane katastrofe, tlo i sve što tamo raste još je radioaktivno

Prošla je već 31 godina od černobilske nuklearne katastrofe. Točnije, reaktor 4 eksplodirao je 26. travnja 1986. Službene brojke govore o samo 50 preminulih, uglavnom vatrogasaca, koji su gasili požar, no od posljedica radijacije umrle su tisuće ljudi.

Usprkos tomu što Geigerov brojač i danas pokazuje 10 puta veću razinu radijacije od normalne, turizam u Černobilu, Pripjatu i unutar cijele Zabranjene zone, koja se prostire u radijusu od 50-ak kilometara, zapravo doživljava procvat. Godišnje u to područje dolazi čak 10.000 turista. Polasci su iz Kijeva, a vožnja autobusom traje dva i pol sata. 

Ulazak u tzv. zabranjenu zonu tako je iskoristila i Njemica koja je odlučila otići u Černobil te snimiti nekoliko videa koje je objavila na svom You Tube kanalu.

Naziva se  "bionerd23" te svoj identitet ne želi otkriti, no šokirala je javnost videom u kojem jede radioaktivne jabuke.
Pogledajte video:

Njime je željela ukazati na to da stvari koje se predstavljaju ljudima kao opasne, to zapravo nisu. Video snimke s mjesta najveće nuklearne katastrofe počela je snimati 2012. U jednom je videu dirala gorivo iz reaktora golim rukama, ona cijelom zonom šeće bez ikakve zaštite, snima somove od dva metra u bazenu s rashladnim materijalnom nuklearke i objašnjava kako oni nisu narasli jer su mutirani, već zato što ih nitko ne lovi.

"Radioaktivnost je fora"

Kad su joj prije sedam godina zbog problema sa štitnjačom liječnici ubrizgali radioaktivni jod koji se koristi u liječniku napisala je "radioaktivna sam žena i baš mi je zabavno", pa je očito kako se radijacije ne boji. 

Životinje i biljke su i nakon 30 desetljeća radioaktivni

Vlasti u češkoj upozoravaju kako su veprovi na jugozapadu te zemlje i dalje kontaminirani radijacijom koju je uzrokovala nuklearna katastrofa u Černobilu koja se dogodila prije 31 godinu.  Naime, divlje svinje u sebi imaju toliku dozu zračenja da se i nakon tri desetljeća smatraju štetnim za jelo po zdravstvenim propisima.

Koliko ogromna doza zračenja utječe na biljni i životinjski svijet nakon kobne eksplozije reaktora 1986. bila je tema istraživanja i velikog značaja za znanstvene krugove, a iako se doza radioaktivnosti u toj regiji i dalje smatra previsokom za ljude, životinjski je svijet tamo upravo zbog manjka ljudi doživio procvat.

- To što je životinja i vegetacije više, ne znači da su one zdravije ili da ih je sigurno za jesti - objašnjavaju stručnjaci. 

 
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.