Life Svjetsko prvenstvo 2018
1700 prikaza

Prvenstvo nije spasilo Putina - Rusi ga ne podnose

Ruski predsjednik Vladimir Putin gladi trofej svjetskih prvaka
1/4
DAMIR SAGOLJ/REUTERS/PIXSELL
Svjetsko prvenstvo u Rusiji prošlo je bez ikakvih incidenata i problema s huliganima i nasiljem

Ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom dodjele medalja i trofeja finalistima Svjetskog prvenstva u Rusiji djelovao je posebno zadovoljan. Unatoč kiši koja je malo poremetila dodjelu Putin nije skrivao osmijeh s lica. On je jedini dužnosnik koji je ostao suh i sigurno je zbog toga bio sretan, ali bio je sretan i zbog činjenice što je prvenstvo kojeg je pratio cijeli svijet, prošlo bez ikakvih problema. Iako tisuće i tisuće navijača zadovoljni odlaze sa prvenstva, čini se kako njemu i njegovom imidžu u javnosti ovaj veliki sportski događaj nije puno pomogao. 

Nedavno ispitivanje javnog mišljenja pokazalo je kako je povjerenje u ruskog predsjednika u padu. Tako je od 77 posto koliko je zabilježeno u ožujku nakon predsjedničkih izbora, palo na 63 posto. Mnogi glavni razlog tome vide u kontroverznom povećanju granice za odlazak u mirovnu, koja je, sasvim prigodno, najavljena prvog dana prvenstva, piše The Guardian.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović s igračima | Author: Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL

Ovo prvenstvo, ako zanemarimo upad članova Pussy Riota na finalnu utakmicu, prošlo je gotovo bez ijednog incidenta, nije bilo nikakvih problema s nasiljem ili huliganima, a oni koji su proteklih mjesec dana posjetili Rusiju, vraćaju se kućama s niz pozitivnihpriča. Prije nekoliko dana predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, zahvalio se Rusiji na organizaciji najboljeg prvenstva na svijetu. 

"Ovo je nevjerojatno prvenstvo. Od samog početka ovdje smo doživjeli puno nevjerojatnih i dobrih emocija", naglasio je. 

Putin koji je na vlasti gotovo dva desetljeća i Rusija doživljavaju se po konceptu, što je dobro za jednog, dobro je i za drugog. Ovaj put čini se kako to nije baš slučaj. 

"Jedan od zadataka ovog turnira bio je povezati koncept Putina i Rusije, no umjesto toga čini se kako ih je odveo u drugačijim smjerovima", napisao je politički komentator Andrei Kolesnikov za Vedomosti.

Atmosfera u Moskvi na SP-u 2018. Odlično za biznis Ekonomix Tko u Rusiji zarađuje najviše novca od prvenstva?

Osim utakmice Rusije i Saudijske Arabije na otvaranju turnira i ove finalne, posljednje, Putin nije bio na utakmici ruske reprezentacije u kojoj su pobijedili Španjolsku ili onoj četvrtfinalnoj u kojoj su izgubili od Hrvatske u Sočiju

Umjesto njega na tim je utakmicama u službenoj loži sjedio i navijao "nepopularni premijer sklon gafovima" Dmitri Medvedev

U ožujku je Putin osvojio svoj novi predsjednički mandat s vrlo visokim postotkom glasova od 77 posto, no unatoč tim impresivnim brojkama, izbore je pratila apatija građana. Većina onih koji su glasovali za Putina kažu kako su to napravili zato jer nisu imali nikakve druge alternative.

Putin se pokušao distancirati od kontroverzne mjere s mirovinama, no čini se kako nije uspio u tome. 

Početkom srpnja diljem Rusije bilo je niz prosvjeda koje su organizirale udružene političke snage, uključujući i parlamentarne opozicijske stranke, inače lojane Kremlju. Prosvjeda nije bilo u gradovima u kojima su se održavale utakmice prvenstva.

Vladimir Putin DIVERZIJA Top News Putin Rusima prodao istu 'foru' kao Plenki nama

Dob za odlazak u mirovinu porast će postepeno od 55 do 63 godine za žene i od 60 do 65 godina za muškarce. Iako ekonomisti kažu kako je ova mjera neophodna i kako je povećanje granica koje su postavljene još u Staljinovoj eri potrebno, ovaj je potez ekstremno nepopularan kod Putinovih pristaša.

Brojke koje pokazuju koliko ga ljudi podržavaju možda su puno veće od onih koje prate zapadne demokratske vođe, no pokazuju kako je podrška Putinu na nižoj razini od ožujka 2014. godine. Tada su objavili aneksiju Krima, što je dovelo do vala patriotizma koji je povećao njegovu popularnost. 

Kolesnikov je ukazao na još jedno istraživanje, kojeg je proveo nezavisni Levada Centre, koji je Ruse pitao "idu li stvari u pravom smjeru" u zemlji. Samo 46 posto Rusa odgovorilo je potvrdno, što je opet najmanji postotak od aneksije Krima. 

"A nema više nove mogućnosti Krima, čak i ako se osvojio Sjeverni pol", napisao je Kolesnikov.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.