Life
5699 prikaza

Proputovati svijet bez lipe u džepu nikad nije bilo jednostavnije

shutterstock
Putovanje svijetom i usputna zarada - zvuči dobro? Uz ovaj posao to je moguće, sve što ti treba je volja i zainteresiranost

Nervira vas rutina svakodnevnog života i dani koji se svode na kuća - posao, posao - kuća? Razmišljate kako bi bilo ostaviti sve, spakirati kofere i otići na nevjerojatno putovanje bez brige i pameti? Već se vidite u predivnoj prirodi i među zapanjujućim znamenitostima... ali nije vam jasno kako si itko može to priuštiti? Odgovor je zarađuj dok putuješ!

Trebam znati barem dva strana jezika? Ne trebate!

Sve što vam treba za posao turističkog vodiča je položen stručni ispit i znanje barem jednog stranog jezika. Možda zvuči kao previše posla, no sigurno već govorite neki strani jezik, a seminar i polaganje stručnog ispita nude mnoge visoke škole i fakulteti. Ako ste komunikativni i pristupačni to će vam puno olakšati rad s ljudima. Dobro je znati o svemu ponešto, ali s vremenom ćete ionako puno toga naučiti. Osim što ćete sjajno baratati poviješću i zemljopisom, vrlo vjerojatno ćete naučiti nešto i o botanici, prometu, klimi u pojedinom podneblju te o arhitekturi i umjetnosti. S vremenom ćete biti krcati zabavnim činjenicama kojima ćete zainteresirati turiste, a steći ćete i poznanstva (vrlo vjerojatno i prijatelje) diljem svijeta.

Sjajan turistički vodič voli to što radi

Znate onu staru strpljen - spašen? Time bi se trebali voditi svi turistički vodiči, jer strpljenje je ključno u radu s ljudima. Tu nema mjesta nervozi i gubljenju živaca, stoga za ovaj posao trebate biti staložena osoba koja voli biti okružena ljudima. Također, trebate biti mirni u krizama. Na putovanju i izletima nije rijetkost da iskrsnu neke nepredvidive situacije na koje jednostavno morate biti spremni. Nekome od putnika će biti loše, netko možda ugane gležanj - svašta se događa, ali to je normalno. Zbog toga ste vi tu da pokažete empatiju i pomognete da se situacija brzo riješi. Uz dobar humor i improvizaciju nema toga što se ne može riješiti. 

Organizacija je temelj uspješnog putovanja. Da bi cijeli izlet bio organiziran tako da se stigne obići sve što ste naumili, morate se unaprijed pripremiti. No, to nije nikakav problem jer - najčešće vam agencija da razriješene ruke da sami osmislite program za svoju grupu, kaže Ines Hudobec koja već dugo godina radi kao turistički vodič. Isto tako, ne smijete biti dosadni. Mnogi vodiči znaju i previše o pojedinoj destinaciji, pa često pretjeraju obasipajući turiste detaljima koji ih možda ne zanimaju. Zapamtite, kratkoća je vaš prijatelj. Ako turiste nešto dodatno zanima, pitat će vas. Na kraju, ono najvažnije, budite entuzijastični. Ono što razlikuje dobrog i sjajnog turističkog vodiča je to što sjajan vodič naprosto voli to što radi. Voli ono o čemu priča i želi taj žar podijeliti s ljudima oko sebe.

 | Author: shutterstock shutterstock

Što sve donosi ovaj posao?

Iako je odgovoran, ovaj posao omogućit će vam bezbroj lijepih i pozitivnih stvari. Od putovanja, prijateljstva, zabave i zarade, pa i neka druga zadovoljstva. Mnogi vodiči i pratitelji turističkih grupa steknu mnogo prijatelja koje su upoznali upravo na putovanjima, dok druge raduje dinamika posla i uvijek neki novi izazovi. Pitali smo vodiča s dugogodišnjim iskustvom, Silvia Versona, što mu je najdraže u ovom poslu:

- Oduvijek sam volio da se moja grupa, moji Hrvati koje sam vodio po Europi i svijetu, nakon dva dana boravka u stranoj zemlji počnu osjećati kao kod kuće, da se udomaće. Isto tako, veliko zadovoljstvo mi je bilo kada sam uspio strane turiste tu u Zagrebu udomaćiti i pomoći im da se osjećaju dobro, da nisu samo stranci.

Bezbroj je prednosti u ovome poslu, a jedna od njih je to što ćete postati stručnjak za pojedine destinacije, no osim što ćete znati sve povijesne i kulturne znamenitosti i priče, naučit ćete ko iz topa nabrojati sve javne toalete u krugu od 300 metara, pet najboljih restorana te ostala mjesta i usluge koje će trebati vašim turistima.

Još jedna pozitivna strana ovog posla je to što ćete moći štedjeti dok putujete. S obzirom na to da su turističkim vodičima put, hrana i smještaj plaćeni, možete puno novca ostaviti sa strane. Osim posla iz snova, dinamike i novih izazova turizam donosi još mnogo toga. Tako Hrvatska turistička zajednica svake godine dodjeljuje nagradu za najboljeg djelatnika u turizmu, stoga pokrenite se - počnite raditi nešto što vas ispunjava, možda baš vi budete najbolji u tome. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.