Life
4357 prikaza

Procurilo: Trump većinu dana ne zna što bi radio

Donald Trump telefonira
1/3
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
U njegovom privatnom rasporedu piše da većinu dana troši na tzv. 'izvršno vrijeme', naziv koji je zbog Trumpa skovao John Kelly

Osim što će sintagma "alternativne činjenice" sigurno nadživjeti Donalda Trumpa, njegov mandat će ostati upamćen i po načinu na koji provodi radne dane. Na web stranici Axios iscurilo je da Donald Trump većinu radnog vremena ne radi ništa.  Dokumenti koji su ovaj tjedan procurili u javnost otkrili su da većinu radnog dana troši na tzv. 'izvršno vrijeme' - kovanicu koju je zbog njega smislio bivši šef osoblja John Kelly, da bi prikrio činjenicu da je Trump obična danguba. 

Za tzv. "izvršno vrijeme" Trumpovi su kritičari ubrzo pronašli objašnjenje - to je samo eufemizam za ljenčarenje u Bijeloj kući. Trumpovi suradnici odmah su krenuli braniti Trumpa i rekli da je to vrijeme kad on vrlo produktivno telefonira i ima vrlo važne sastanke, ali nisu objasnili zašto o svemu tome osoblje Bijele kuće nema pojma. 

Rasprava se rasplamsala prošli vikend kad je procurio raspored Trumpovih obaveza za posljednja tri mjeseca i detaljno opisuje svaki njegov radni dan, a papire je objavila web stranica Axios. Dokumenti su pokazali da predsjednik provede oko 60% svog planiranog dana u Kellyjevoj izmišljotini koja se zove "izvršno vrijeme". To obično uključuje prvih pet sati u danu, od buđenja oko 6 ujutro do njegovog prvog sastanka oko 11 sati ujutro.

 | Author:

Axios je izvijestio: “Predsjednik ponekad održava sastanke tijekom izvršnog vremena jer ne želi da za njih zna osoblje Zapadnog krila zbog njihove tajnosti. A njegova jutra ponekad uključuju pozive šefovima država, sastanke o raznim političkim temama, s odvjetnicima u rezidenciji... "

Na te sastanke obično dolaze voditelji emisija s Trumpu i republikancima odane FOX TV, zatim Trumpovi dugogodišnji prijatelji, poput odvjetnika Rudyja Giulianija, pa njujorški poduzetnik Richard LeFrak, konzervativni medijski poduzetnik Chris Ruddy i bivši tjelohranitelj Keith Schiller te članovi Kongresa uključujući senatoricu Lindsey Graham i Marka Meadowsa. Zatim, obično zivka novinare iz raznih medija i žali se na njihov rad. 

Donald Trump i Melania Trump u Mar-a-Lagu ZLATO I KRISTAL Life Trumpov resort: Gosti su mu se seksali u vrtu

Chris Whipple, autor knjige 'The Gatekeepers: Kako šefovi stožera Bijele kuće definiraju svako predsjednikovanje' kaže: 

“To vam govori da ti pozivi nemaju nikakve veze s državničkim poslovima. Čavrlja s prijateljima, tvita i gleda televiziju. Da su pozivi imali bilo kakvu svrhu, to bi bilo u rasporedu."

Dodao je: “To je vjerojatno najdramatičniji dokaz koji govori zašto je ova Bijela kuća tako neučinkovita."

Ali bivše i sadašnje osoblje Bijele kuće tvrdi da nema ništa lošeg u tome što predsjednik radi u 'izvršnom vremenu'. Cliff Sims, Trumpov bivši direktor strategije kaže:"Sve te stvari su, naravno, dokumentirane: zapisnici poziva i sve te stvari ", rekao je Guardianu.

 "Nemoguće je ispisati unaprijed njegov raspored i svima ga poslati na uvid. Kako bi to bilo kad bi svaki dan svim djelatnicima stigao dopis u kojem piše - predsjednik se probudio i jutros odlučio da će obaviti ovih 10 telefonskih poziva".

Donald Trump i Bill Belichick Iz Washingtona Top News Trump je podijelio SAD, Hrvat će je opet ujediniti

Sims, autor knjige:"Tim of Vipers: Mojih 500 izvanrednih dana u Trumpovoj Bijeloj kući",  također tvrdi da je predsjednik ovisan o televiziji. 

"Mislim da su informacije o tome da veliki dio radnog vremena provodi bez plana, točne. No ne bi bilo pošteno reći da ne radi naporno." 

"Po mom iskustvu, oni dijelovi izvršnog vremena kad sjedi u privatnoj blagovaonici odmah pored Ovalnog ureda ili u njemu, on stalno telefonira."

Sims je primijetio da njegovo nepredvidivo ponašanje zapravo opisuje njegov način rada u Bijeloj kući, koju vodi kao što je vodio svoju tvrtku. Trump smatra da previše organizacije smanjuje i guši kreativnost, pa radije improvizira.

"To ima svoje nedostatke i prednosti. Mislim da mu nestrukturirano vrijeme dopušta da stvori taj kreativni kaos, ako baš hoćete. Ta ideja da cijele dane sjedi i gleda televiziju nije točna slika" kaže Sims. 

Oni koji simpatiziraju Trumpa kažu da je "Izvršno vrijeme” u skladu s učinkovitim stilom upravljanja razvijenim tijekom 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća. Ruddy, izvršni direktor Newsmaxa i Trumpov dugogodišnji prijatelj, kaže:

"Kad sam prvi put čuo priču, pomislio sam: Je li to šala? Donald Trump je vjerojatno najmarljiviji čovjek kojeg sam upoznao u životu. Njegov žrvanj kreće već u 6 ujutro ili ranije i ne staje do ponoći. Naravno, uzme predah za golf i neke društvene aktivnosti, ali to je iznimka."   

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
“Mediji to pokušavaju prikazati kao zabavu i gledanje televizije, ali on ne šalje mailove, niti je online, nego telefonira, sastaje se s ljudima, komunicira. On to stalno radi. Svi u Bijeloj kući kažu isto - on je kao Duracellov Energizer Bunny i njegov ritam je iscrpljujuć za osoblje, čak i one mlađe od 40." 

Kao i u mnogim drugim domenama, Trump razbija norme u poslu u kojem je vrijeme jedno od najdragocjenijih resursa. George W. Bush i Barack Obama bili su poznati po svojoj disciplini. Iako se smatralo da Ronald Reagan ima pristup 'ne želim se miješati' tijekom svojeg mandata odgledao je 363 filma i za svoj radni stol uvijek je sjedao točno u 9 ujutro. Bill Clinton, noćna ptica koja stalno kasni, promijenio je svoje prioritete nakon što mu je načelnik osoblja predočio studiju o tome kako bi trebao provoditi radni dan.

Sidney Blumenthal, bivši Clintonov pomoćnik i viši savjetnik, prisjetio se: “Clinton je bio noćna ptica, ali zato je mogao usred noći razgovarati sa stranim državnicima na drugom kraju svijeta, imao informacije gdje da šalje ljude u misije."

Blumenthal je dodao: "Ne vjerujem da Trump uzima telefon u ruke da bi vodio konstruktivne razgovore s bilo kojim stranim čelnikom. On razgovara sa svojim istomišljenicima i narcisoidno žudi za afirmacijom. Izvršno vrijeme je gubljenje vremena."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Charly Harper
    Vratinamsedruzetito 16:24 08.Veljača 2019.

    Ma to su Fucknews...sorry Fake News...on je najbolji predsjednik svih vremena

  • Ironman0105 01:51 08.Veljača 2019.

    Ovo je jedna od vecih hrpa lazi o predsjedniku. I CNN bi vam pozavidio. Neucinkovita vlada? Nezaposlenost najmanja u zadnjih 20 godina, place raste, vrijednost dionica raste, pozotivan omjer uvoza I izvoza....da nema demokrata koji koce sve sto predsjednik napravi, ... prikaži još! gdje bi mu bio kraj?

  • BESTpartizan 22:17 07.Veljača 2019.

    igra golf