Life
4893 prikaza

Privatni avioni: Tko ih sve ima, koje modele, gdje putuju...

Vlasnici zrakoplova
Thinkstock
Bogati vlasnici aviona većinom dolaze iz svijeta financija, bankarstva i investicija

Spontani let u predvečerje...destinacija Pariz. Uz pilota i članove posade jedini putnici ste vi. Zvuči idealno? Da, ali i većini običnih smrtnika nedostupno. No ima i onih koji u svom privatno zrakoplovu putuju svijetom i dok ćete se vi jedva spremiti za izlazak u kino, oni će preletjeti tisuće kilometara i otići na romantičnu večeru u grad ljubavi, Pariz.

Upravo Pariz jedna je od omiljenih destinacija vlasnika privatnih zrakoplova. Jeste li se ikada zapitali tko su oni, čime se bave, gdje putuju i koliko ih to sve košta?

Samo jako, jako bogati ljudi mogu biti vlasnici privatnog aviona. Ovaj podatak nije zapanjujuće otkriće, a činjenica je kako je 35 posto vlasnika privatnih zrakoplova 'teško' više od 500 milijuna dolara, po podacima Jet Traveler Reporta za 2018. Većina takvih vlasnika imaju više od 60 godina, a 91 posto njih sami su zaradili svoj veliki imetak

Bogati vlasnici aviona većinom dolaze iz svijeta financija, bankarstva i investicija, a 19 posto njih dolazi iz ekonomskog sektora.

"Prodaja novih privatnih zrakoplova i dalje je ista", rekao je Rolland Vincent, direktor JETNET iQ, koji analiziraju globalnu zračnu flotu. 

Windspeed zrakoplov Ultimativna pozicija Tehno Konačno je netko napravio najbolje mjesto u avionu - na vrhu!

Neki putnici rado će postati članovi nekog privatnog zračnog programa, atraktivne opcije za one koji često putuju i koji ne žele da ih u njihovim putovanjima omete i spriječi nešto tako trivijalno kao što je popravak njihovog privatnog zrakoplova, piše CNN. 

Poraslo je i korištenje aplikacija i sajtova za čarter letove kao što su PrivateFly i VistaJet.

Zahvaljujući takvim stranicama možete rezervirati let za sljedeći tjedan, sutradan ili za sljedećih nekoliko sati. PrivateFly bilježi rekordera čiji je najbrži put od rezervacije do polijetanja zrakoplova trajao samo jedan sat 14 minuta i  39 sekundi!

Među njihovim korisnicima najpopularnija destinacija je London, a ruta od Londona do Pariza posebno je tražena. Ako jednim od njihovih aviona, npr. Citation CJ2 koji može prevesti šest putnika, želite otputovati od Londona do Pariza taj će vas let stajati nešto više od 9000 dolara.

Po izvještaju Knight Frank's Wealth Report let od New York do Washingtona najpopularnija ruta, koju je 2017. godine proputovalo 5106 privatnih letova. 

Passenger Shaming Divljaci u avionu Life Treba li ovim ljudima zabraniti letenje avionom?

Druga najpopularnija destinacija nakon Londona je Pariz, a za vrat mu puše najpopularnija američka destinacija - Los Angeles. Knight Frankova druga najpopularnija ruta je putovanje od Los Angelesa do Las Vegasa, a na taj luksuzni put tijekom prošle godine zaputilo se 4753 letova

"Središte je to sportskih događanja, zabave, kulture, ali i poslovno središte pa je Los Angeles postao prirodnim središtem raznih događanja", stoji u izjavi Geoffa Villana iz PrivateFlya.

Oni su zabilježili i povećanje letova u Velikoj Britaniji, posebno kada je riječ o Manchesteru i Birminghamu koji su se tako našli među deset najpopularnijih destinacija. Popularne turističke lokacije kao što su Nica na jugu Francuske i Las vegas u SAD-u, jedne su od najpopularnijih destinacija privatnih zrakoplova. 

Sretnici koji putuju privatnim zrakoplovima su...

Većinom muškarci, 72 posto njih su muškarci prosječno 39 godina stari. Stereotipna slika rock tuluma u privatnim zrakoplovima zapravo je samo to, iznimka, ali ne i pravilo, jer taj bogati i slavni svijet luksuza u zraku jako je zatvoreni krug. 

Takav svijet većinom je, gotovo isključivo, namijenjen bogatom krugu ljudi, kojeg još uvijek većinom čine muškarci. No posljednji podaci pokazuju kako je zahvaljujući raznim platformama za rezervaciju i unajmljivanje takvih letova postao malo bliži i 'običnim' ljudima.

Za to vam ipak ne treba veliko bogatstvo, a izvješće Jet Travelera pokazuje kako većinom žene iznajmljuju zrakoplove, jer nisu njihove vlasnice. 

A iako bi prosječna dob vlasnika zrakoplova mogla biti 60, VistaJet je u 2017. godini primijetio kako je prosječna dob putnika čartera pala s 40 na 38 godina, a vjeruju kako će se taj trend 'pomlađivanja' nastavit i ove godine.

Slično tome podaci PrivateFlaya pokazali su opadanje prosječnih godina putnika čartera sa 41 na 39 godina. 

Naglašavaju kako će njihovi novi i mlađahni klijenti uz pomoć svojih mobitela tražiti letove i rezervirati ih. 

"Tehnologija koja im je omogućila da to čine brže i jednostavnije, uključujući i preko PrivateFlyja, je u porastu", rekao je Villano. Taj će trend, smatra, povećati broj milenijalaca koji bi mogli postati glavna baza privatnih korisnika zrakoplova. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.