Life
1913 prikaza

Princip i atentatori na cara bili su kao prva Al Kaida

Gavrilo Princip uhapšen
1/4
wikimedia
Prije sto godina, 28. travnja 1918. u zatvoru u Češkoj, od tuberkuloze je umro čovjek koji je izazvao Prvi svjetski rat

Prije sto godina, 28. travnja 1918. u zatvorskoj bolnici u Terezinu u Češkoj umro je od tuberkuloze Gavrilo Princip. Imao je 24 godine kad je 28. lipnja 1918. njegov hitac u austro-ugarskog nadvojvodu Franju Ferdinanda i suprugu Sofiju izazvao Prvi svjetski rat. 

Princip je rođen 1984. u Obljaju nedaleko Bosanskog Grahova u siromašnoj obitelji, pa je već odmalena patio od tuberkuloze. U Sarajevu se školovao u Trgovačkoj školi, pa iako odgajan kao srpski radikal, sprijateljio se sa Hrvatom Ivom Kranjčevićem i odustao od čiste prosrpske struje u organizaciji "Mlada Bosna". Organizacija je imala za cilj srušiti austro-ugarsku vlast u BiH i ujediniti sve južnoslavenske narode u jednu državu, sa "Srbijom kao Pijemontom" tog ujedinjenja, donosi Blic u opširnom feljtonu.

  Tolkien Kultura Smrt milijun ljudi inspirirala je najpoznatije djelo na svijetu

Na studentskim demonstracijama početkom 1912. protiv mađarske vlasti, koju su organizirali Hrvati u Sarajevu, Princip se izvukao od policijske sablje s lakšom povredom. 

Nastavio je školovanje u Beogradu pa se vjeruje da se tamo povezao sa zloglasnom srpskom terorističkom i militantnom skupinom Crna ruka.

Sarajevo nakon atentata na Franju Ferdinanda | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube
Od 1912. provodio je vrijeme u planiranju ujedinjenja BiH i Srbije, a za vrijeme Prvog balkanskog rata prijavio se u Srpsku vojsku kao dragovoljac, ali ga nisu primili. Za sebe je govorio da je jugoslavenski nacionalist, a na sudu nakon Sarajevskog atentanta je izjavio:

"Mene nitko nije nagovorio na ovo djelo, niti sam s kim bio u dogovoru. To što se želi sugerirati da je netko bio inicijator, to nije istina. U nama je nikla ta ideja, te smo izvršili atentat."

Suđenje Gavrilu Principu i atentatorima | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ipak, uoči dolaska Franje Ferdinanda u Sarajevo, Dragutin Dimitrijević, čelnik Crne ruke i šef obavještajne službe srpske vojske naoružao je Principa, Nedeljka Čabrinovića i Trifka Grabeža bombama, pištoljima i cijanidom, pa je trojac atentatora iz Beograda stigao u Sarajevo gdje su se pridružili ostalim članovima atentatorske grupe.  

Gavrilo Princip u zatvoru Terezin | Author: Wikipedia Wikipedia
Unatoč svemu, Princip je uvijek govorio da je atentat planirao jer '...ja sam jugoslavenski nacionalist koji teži za ujedinjenjem svih Jugoslavena u državi za koju me nije briga kakva će biti samo da bude slobodna od Austrije", piše Blic, koji dalje navodi kanadsku povjesničarku Margareth McMillan i citat iz njezine knjige 'Rat koji je okončao mir:put do 1914."

U njoj povjesničarka pripadnike 'Mlade Bosne' uspoređuje s današnjim sljedbenicima Al Kaide:

"... fanatike nesposobne za kompromis, pod patronatom tajanstvenih sponzora iz Srbije".

Princip je u BiH slavljen kao heroj, pa mu je 1918., nakon oslobođenja i uspostave Prve Jugoslavije, na mjestu s kojeg je pucao, bila postavljena i tabla s natpisom o tome kako je njegovo junaštvo navijestilo slobodu. 

Rat, ilustracija Nije dobro Znanost Treći svjetski rat - istraživanje otkriva kad će početi

No, u vrijeme NDH, vojnici Wehrmachta skinuli su sa zida tablu i odnijeli ju na poklon Hitleru, a zatim je u drugoj Jugoslaviji postavljena nova spomen-ploča na kojoj piše:

"Gavrilo Princip svojim pucnjem izrazi narodni protest protiv tiranije i vjekovnu težnju naših naroda za slobodom". 

I ova je tabla razbijena 1992. godine, a danas je ipak to mjesto obilježeno običnim faktografskim zapisom na srpskom i engleskom:"Sa ovo mjesta 28. juna 1914. Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonalednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju", piše Blic, te navodi kako je uklonjena i kamena kocka na kojoj su bile utisnute njegove stope na mjestu na kojem je stajao u trenutku atentata i prenijeta u Muzej Mlade Bosne, piše Blic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.