Life
34468 prikaza

Prilika: Usred Mediterana prodaju kuće za jedan euro

Sambuca di Sicilia
1/6
Screenshot/Youtube
Većina kuća koje se prodaju nalaze se unutar labirinta uskih i kamenih uličica, okruženih stablima naranči i mandarina

U ovim zimskim danima, mnogi će razmišljati o moru i godišnjem odmoru. Možda bi s planiranjem ljetovanja ove godine mogli početi nešto ranije, s obzirom kako s juga Italije, sa Sicilije, stiže ponuda koju ne bi trebali (a mislimo i da ne možete) odbiti. 

Sambuca di Sicilia grad je na nadmorskoj visini od 312 metara s pogledom na obližnje plaže i mediteranske otoke. U njemu možete za nešto manje od cijene jedne kave kupiti stan ili kuću koji su se nedavno našli na tržištu po cijeni od jednog eura. Pokušaj je to oživljavanja ove ruralne zajednice koja dijeli sudbinu mnogih naselja u Italiji u kojima je zabilježen veliki pad stanovništva. 

Iako to nije prvi grad s takvom ponudim, Sambuca želi osigurati i potaknuti zainteresirane da svoju kupnju, manje ili više, u cijelosti odrade odmah, piše CNN. 

"Za razliku od sličnih gradova koji su se na ovaj potez odlučili iz nekih propagandističkih pobuda, sve kuće koje se prodaju u vlasništvu su grada. Ako kuću želite možete ju tako dobiti odmah", rekao je zamjenik gradonačelnika Giuseppe Cacioppo.

Oni koji se ona ovu kupovinu odluče moraju se obavezati kako će u sljedeće tri godine obnoviti kuće veličine od 40 do 150 metara kvadratnih, po cijeni koja se kreće od 15.000 eura. Trebat će ostaviti i 5000 eura pologa koji će im biti vraćen nakon što se završi obnova. 

"Naš je grad veličanstven, a ovaj dio zemlje plodan i pravi raj. U prirodi smo i okruženi poviješću, te predivnim plažama, šumama i planinama. Mirno je to i tiho mjesto, idealno za opuštanje i detoksikaciju", naglašava. 

Na ovaj su se korak odlučili iz potrebe da zašite svoje naslijeđe. Sambuca di Sicilia nalazi se u talijanskoj provinciji Agrigento, a osnovali su ga stari Grci, a kasnije su ga osvojili Saraceni i pretvorili u uspješan trgovački centar. Nazvan je po Emir Al Zabutu, a danas je to pravi muzej na otvorenom s nizom zanimljivih i različitih arhitektonskih građevina. 

Sambuca di Sicilia | Author: Wikipedia Wikipedia
Crkve s okruglim arapskim kupolama u blizini su baroknih palača, ukrašenih kerubinima, zastrašujućim vodorigama, uvijenim stupovima, alegorijskim kipovima i grbovima. Većina kuća koje se prodaju nalaze se unutar labirinta uskih i kamenih uličica. Okruženi su stablima naranči i mandarina, cvjetnim stubištima, tipičnim sicilijanskim krovovima i terasama s kojih se pogled pruža na krajolik koji ostavlja bez daha. Za sunčanog i vedroga dana moguće je vidjeti i vulkan Etnu i otok Pantelleria u daljini. 

I danas se primjećuje veliki utjecaj Zabuta, pa tako ulice i lokalna prezimena zvuče arapski, a na nekom od kulinarskih tečajeva mogu se naučiti kuhati i arapske delicije. Ljepote ovog grada mogu se vidjeti i pod zemljom u "potopljenom gradu", kroz organizirane šetnje labirintima starih pećina i kamenoloma. Većina kuća ima pristup privatnim pećinama, a lokalci pričaju kako grad noću opsjedaju duhovi saracenskih vojnika koje su zaklali kršćani. Postoji čak i jedna ulica nazvana Fantom. 

"Stranci su pohrlili u grad i ostaju zapanjeni ovom ljepotom. Prodano je oko 10 kuća dosada, a desetak drugih još je na tržištu i prijeko im je potrebna obnova. Kontaktirali su nas, između ostalih, zainteresirani iz Švicarske, Francuske i Španjolske", naglašava. 

Albinen, Švicarska Velika promjena Life Lista gradova koji će vam platiti da im se doselite

Nadaju se kako će novi stanovnici gradu udahnuti i novi život, potaknuti lokalnu ekonomiju i pomoći u očuvanju arhitektonskih dragulja. 

"Jedva čekam provesti ljeto u Sambuci, u tom predivnom i jedinstvenom gradu. Ljudi su jako prijateljski nastrojeni i otvoreni i osjećamo se kao da smo doma. Uživamo u dobrim restoranima i vinarijama", rekla je Susanna Heinson iz Njemačke odnedavno ponosna vlasnica kuće u gradu. 

Sretna je i ponosna što može sudjelovati u oživljavanju ovog grada.

Sambuca di Sicilia | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Sambuca je 2016. godine bila nominirana na natječaju za najljepši grad u Italiji. Planiraju otvoriti i hotel kako bi pomogli pridošlicama da uživaju u tom iskustvu. Lokacija grada jako je atraktivna. Okolica je prepuna ruševina poganskih hramova i arapskih vidikovaca. Staze za planinarenje vode do stjenovitog vrha obližnje planine Genuardo i njezine grčke nekropole Adranon. Čarobno arheološko nalazište Selinunte i Dolina hramova također su u blizini.

Vino je na ovim područjima prisutno još od vremena starih Grka, pa se tako područjem Sambuce sve do mora protežu veliki vinogradi. Za ovo se područje veže renesansa elitnog sicilijanskog vina. Crvena vinova loza, uglavnom Nero d'Avola, uzgaja se na imanjima koja okružuju Lago Arancio, umjetno jezero u kojem niska razina vode ljeti otkriva ruševine arapske tvrđave.

Nedavno su na tom području zasađene sorte grožđa Merlot, Syrah i Chardonnay kako bi se moglo proizvesti vino za izvoz.

Sambuca je velika riznica žitarica, uz stare mlinove i tradicionalnu proizvodnju kruha i tjestenine od saracenske sorte crne pšenice, kao što je Tumminia. Nema sumnje kako će svi posjetitelji i stanovnici tako moći uživati u ukusnoj hrani, te poznatim delicijama poput kratke tjestenine s qualeddom, kobasicom i krušnim mrvicama. A tu su, između ostalog i cucciddati, uštipci sa paprom, sirom i kobasicama. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • matko212 13:16 17.Siječanj 2019.

    Nije to za 1 euro,vidiš da i Talijani bježe odatle.