Life
785 prikaza

Priče o hrabrom preživljavanju koje su obilježile prošlu godinu

Tajland špilja Tham Luang
Reuters
Primjera toplih ljudskih priča ima svuda oko nas, mi vas podsjećamo na one koje su punile naslovnice

2018. godinu pamtit ćemo po nizu događaja, onih zbog kojih smo plakali, ali i onih zbog koji smo bili sretni. Neke od tih priča pratili smo i u medijima, a na neke od njih podsjećamo vas u nastavku.

Zarobljeni u špilji

Nogometna tajlandska momčad sa 12 dječaka u dobi od 11 do 16 godina i trenerom odlučili su proslaviti rođendan jednog člana ekipe istraživanjem špilje Tham Luang. No špilja se ubrzo napunila vodom, kišna oluja uzrokovala je poplavu, a oni su se našli zarobljeni na dubini od gotovo dva kilometra.

Spašavanje dječaka iz špilje na Tajlandu | Author: Reuters Reuters
U akciji spašavanja sudjelovalo je više do 2000 vojnika i 200 ronilaca, no nije prošlo bez žrtava. Preminuo je jedan umirovljeni marinac, a još ih je nekoliko hospitalizirano. Svijet je ipak na kraju odahnuo nakon što su svi oni spašeni.

Zakopani ispod zgrade koja se urušila

Potres u Indoneziji u kolovozu uništio je na tisuće građevina, a među njima i džamiju Jabar Nul u kojoj se Narto Aryadi molio sa svojim šogorom. Kada se zgrada srušili Narto je bio ispod stupa, ali nije bio u potpunosti prikovan. Zgrabio je komadiće ostataka i s njima kopao pijesak ispod poda džamije i tako 12 sati, sve dok nije bio na sigurnom. Cijelo je vrijeme za sobom vukao svog šogora.

Izgubljeni na Himalaji

Nangu Parbat mnogi nazivaju ''planinom ubojicom'', a s 8126 metara nadmorske visine, deveta je najviša planina na svijetu. Uspon na nju je iznimno težak, a posebno opasan tijekom zime. Elisabeth Revol i Tomasz Mackiewicz saznali su to početkom siječnja, kada je Mackiewicz doživio akutno planinsku bolest, pa su ostali nasukani na toj golemoj visini.

Nanga Parbat na Himalaji | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Helikopteri u blizini nisu mogli letjet tako visoko, pa je tim poljskih penjača krenuo prema njima. Iako su zakasnili i nisu spasili Mackiewicza, uspjeli su spasiti Elisabeth Revol.

Dijete izgubljeno u šumi

Nakon što su šest sati pročešljavali šumu u Montani u potrazi za petomjesečnim djetetom, šerifov zamjenik Ross Jessop počeo je gubiti nadu. Bila je noć i jako hladno a on nije znao gdje bi dijete moglo biti. Muškarac kojeg su uhitili imao je nesreću pa je pričao kako je dijete ostalo negdje u šumi. Jessop je tada čuo slabašni plač, odmaknuo lišće i granje i pronašao pomalo gladnu, ali još uvijek živu, petomjesečnu bebu, piše Popular Mechanics.

Baka izgubljena u Outbacku

Stirling Range National Park je prava australska divljina u kojoj je jedna obitelj pomagala u održavanju staza za šetanje. No tada je 84-godišnja Patricia Byrne izgubila svoju obitelj. Provela je tri dana u toj udaljenoj divljini, na temperaturama blizu 40 stupnjeva bez vode i hrane. Kada su ju pronašli bila je dobro raspoložena i šalila se koliko je vremena trebalo njezinoj obitelji da primijeti da je nema. 

Veliki požari

Dok je šumski požar brzinom od 10 km na sat uništavao sve pred sobom na putu prema gradu Paradise u Kaliforniji, svih 26.000 stanovnika nije moglo slijediti plan evakuacije. No u tom uništenju bilo je i divnih priča o preživljavanju, priča kako su stranci vozili bebe stare samo nekoliko sati u sigurnost, susjedi koji su trčali kako bi upozorili što više susjeda prije nego ih stigne požar, i roditelja koji su ostavljali automobile pored ceste, izvlačili iz njih svoju djecu i s njima trčali prema sigurnosti.

Požari u Kaliforniji | Author: REUTERS REUTERS
Smrvljena ispod 60 metarske stijene

Udaljene plaže kalifornijskog Big Sura nisu baš idealno mjesto na kojem bi mogli nestati, no tu se našla Angela Hernandez nakon što je u pokušaju da izbjegne životinju na cesti sletjela s litice i zaustavila se 60 metara ispod, na plaži. Par koji je tražio idealnu lokaciju za ribarenje pronašao ju je nakon tjedan dana. Iako je bila ozlijeđene, preživjela je.

Okružen zmijama na dnu rudnika

Iskusni rudar 62-godišnji John Waddell poduzeo je sve sigurnosne mjere prije nego se spustio u rudnik u Arizoni. No nije uspio kontrolirati svoj spust. Pao je 30 metara ispod glavnog ulaza i slomio puno kostiju. Ostao je tamo tri dana, ubio tri čegrtuše koje su mu se približile, prije nego ga je pronašao prijatelj. 

Napad grizlija

Amber Kornak bila je svjesna opasnosti od grizlija, pa je tako često pljeskala i zviždala dok je prikupljala uzorke krzna medvjeda u planinama Montane u svibnju. No kiša i vjetar malo su zagušili njezine zvukove i grizliji joj se približio i napao ju je. Uspjela se obraniti uz pomoć spreja, no prije nego je medvjed pobjegao, ugrizao ju je za glavu. Hodala je tri kilometra s majicom zamotanom oko slomljene lubanje kako bi zaustavila krvarenje, i stigla do svog kamiona, s kojim se odvezla kako bi pronašla pomoć.

Sama usred Jadranskog mora

Kako je Kay Longstaff sa Norwegian Star kruzera završila u Jadranskom moru i dalje ostaje misterijom. Bez obzira je li pala ili skočila, u vodi je tijekom noći provela 10 sati prije nego ju je spasila hrvatska obalna straža. Otplivala je gotovo dva kilometra od mjesta na kojem je završila u moru.

Kay Longstaff pala je s kruzera u Jadransko more | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Izgubljen šest dana na Mount Saint Helens

Bivši izviđač Matthew Matheny uputio se na kratki izlet na Mount St. Helens, vulkanski spomenik koji je eksplodirao 1980. godine. Kako nije baš bio upoznat sa stazom pao je niz strmo brdo. 30 spasitelja, helikopteri, psi i dronovi tražili su ga šest dana, a na životu se održao hraneći se bobicama i začudo, pčelama. 

Zarobljeni u napuštenom rudniku pet dana

Priče o ljudima koji se zavlače u napuštene rudnike u Zapadnoj Virginiji kako bi ukrali bakar nisu rijetkost, no rijetko koja od njih završi na vijestima. Četvero nesretnika bili su u jednom takvom rudniku zarobljeni pet dana, a spasitelji nisu znali gdje se točno nalaze. Dok je bjesnila oluja pomogao im je jedan od rudara koji je pronašao put prema izlasku, pa i njih odveo do ostale trojice.

Stradali na trajektu

Bial je to jedna od najtužnijih prošlogodišnjih priča. U potonuću tanzanijskog trajekta na jezeru Viktoriji poginulo je više do 200 ljudi. Nakon što su spasitelji digli ruke od toga da će pronaći bilo koga živog čuli su slabašne zvukove koji su dolazili iz potopljenog broda. Inženjer Alphonce Charahani preživio je dva dana zarobljen u strojarnici u džepu zraka. 

Izgubljen na moru dva mjeseca

Posao 19-godišnjeg Aldija Novela Adilanga bio je monoton, mogli bi reći čak i pomalo dosadan. Radio je na ribarskoj splavi s nastambom 125 kilometara od indonezijske obale kada mu se sredinom srpnja zbog jakog vjetra prekinuo konop sidra. Splav nema motor niti vesla, pa je otplovio tisuće kilometara dalje po Tihom oceanu i tako plovio 49 dana. Hranio se ribom, sve dok ga nije primijetio teretni brod.

Slučajni uspon uz neboder

Bilo je to senzacionalno spašavanje jednog rakuna koji se popeo po zgradi u St. Paulu, Minnesoti i to 20 katova. Svijet je bez daha pratio što će se dogoditi i pitao se hoće li rakun pasti ili negdje završiti zarobljen. No nakon što je malo odspavao po nekim dijelovima zgrade, sigurno je stigao do krova, gdje su ga uz pomoć mačje hrane namamili u zamku i dizalom spustili na sigurno.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.