Life
780 prikaza

Priča o životu i glazbi bivšeg bubnjara Legendarne Nirvane

1/5
PIXSELL
‘Začudo, pamćenje mi je ostalo relativno netaknuto. Još otkad sam bio dijete, razdoblje svog života mjerio sam glazbenim instrumentima, a ne mjesecima ili godinama’

J edan od opisa Davea Grohla jest da se radi o “najljubaznijim čovjeku u rocku, zahvaljujući njegovu prizemljenom i bezbrižnom karakteru”. Bio je u Nirvani na vrhuncu, od 1990. do 1994. godine. Kasnije je osnovao Foo Fighterse, a nedavno je o tome izdao i knjigu, zove se “Pripovjedač”. Ili kako su pompozno najavili: - Rockmark predstavlja još jednu autobiografiju iz rock svijeta koja je, nakon autobiografija Brucea Dickinsona, Keitha Richardsa i Brucea Springsteena, privukla svjetsku pažnju: Pripovjedač - priče o životu i glazbi Davea Grohla!

 | Author: Rockmark Rockmark

Već po samoj najavi, autobiografija frontmena Foo Fightersa zasjela je na drugo mjesto najpoželjnijih knjiga na Amazonu, a osim u Hrvatskoj prevedena je u dvadesetak zemalja diljem svijeta i taj broj još raste. Ogolio se Grohl u knjizi, pripovijeda o svemu otvoreno, a vidi se da posebno mjesto u njegovu srcu, razumljivo, imaju njegove kćeri. U “Pripovjedaču” Grohl se prisjeća brojnih anegdota i pustolovina iz obiteljskog i profesionalnog života: od djetinjstva u predgrađu Washingtona D.C. i tad suludog sna kako će jednog dana postati rock zvijezda, sve do njegova ispunjenja. Kroz gotovo 400 stranica obogaćenih brojnim fotografijama (većina ih je iz osobne arhive), Grohl nam prepričava kako je kao 18-godišnjak pošao na turneju sa Screamom, podsjeća nas na slavne trenutke Nirvane i Foo Fightersa, te opisuje kakav je odnos imao s Kurtom Cobainom i koliko ga je njegova smrt pogodila.

 | Author: Gaelen Morse/Reuters/PIXSELL Gaelen Morse/Reuters/PIXSELL

Dave Grohl je u knjizi iskren, kako sam kaže u najavi: “Začudo, pamćenje mi je ostalo relativno netaknuto. Još otkad sam bio dijete, razdoblje svog života mjerio sam glazbenim instrumentima, a ne mjesecima ili godinama”. I u knjizi se to prepoznaje, ta sjećanja, a posebno odnos prema važnim mu ljudima. Vidljivo je da ima poseban odnos prema kćerima, vidi se to i na početku knjige: - Ispred mene je stajala moja osmogodišnja kći Harper, zureći u mene svojim krupnim smeđim očima poput Cindy Lou Eho iz ‘Kako je Grinch ukrao Božić’, nervozno držeći par mojih špranjavih palica u malenim rukama. Moje srednje dijete, moje mini ja, moja kći koja mi fizički najviše nalikuje - piše u startu Grohl. Između velikih tema Grohl provlači oduševljenje (koje se i ne trudi sakriti) što je upoznao, družio se i/ili svirao s Iggyjem Popom, Joan Jett, Little Richardom, Paulom McCartneyjem, Tomom Pettyjem, bendom AC/DC i mnogim drugima.

 | Author: Matt Crossick/Press Association/PIXSELL Matt Crossick/Press Association/PIXSELL

Mimo glazbenih priča, upoznajemo ga i kao obiteljskog čovjeka, tatu koji je doslovce spreman proputovati pola svijeta i 16 vremenskih zona u 40 sati kako ne bi razočarao kćeri. Na osebujan način Grohl progovara o svojoj karijeri, rječnikom koji nema dvojbi. Imao je buran život, vrijedan pisane riječi, a nasreću, kako sam kaže, “sjećanje je relativno netaknuto”. I dobro je da je tako, jer u knjizi je iznio svjedočanstva koja će jednog dana biti dio povijesti. A nije isključeno da će oni koji će pročitati ovu knjigu drugačije slušati Grohlovu muziku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:38 15.Siječanj 2022.

    nirvana zivi vjecno