Znanost
8466 prikaza

Prava istina o jajima: Štete li ili koriste našem zdravlju?

Žumanjak
Jochen Eckel/DPA/PIXSELL
Smjernice o prehrani se mijenjaju iz godine u godinu, a nijedna namirnica nije bila toliko kontroverzna koliko su jaja

Da postoji kategorija savršene namirnice, jaja bi bila visoko na listi - dostupna su nam, laka za pripremu, razumne cijene, zasitna i puna proteina.

- Jaje bi trebalo biti nešto što ima sve sastojke za uzgoj organizma, stoga je očito kako je nutritivno vrlo bogato - kaže Christopher Blesso, profesor nutritivne znanosti sa Sveučilišta Connecticut za BBC.

Jedenje jaja uz drugu hranu pomaže tijelu da apsorbira više vitamina, također. Primjerice, jedna znanstvena studija je otkrila kako dodavanje jaja u salatu povećava količinu primljenog vitamina E.

No desetljećima je jedenja jaja bilo nutricionistički kontroverzno zbog visokog sadržaja kolesterola, a neke su studije povezivale jaja  s većim rizikom od srčanih bolesti.

Pitanje kolesterola

Žumanjak sadrži oko 185 miligrama kolesterola, što je više od polovice od preporučene dnevne doze. Znači li to da su jaja, umjesto idealne hrane, ona koja nam štete?

Kolesterol, žućkasta masnoća koja se proizvodi u jetri i crijevima može se pronaći u gotovo svakoj stanici tijela. Uobičajeno mislimo kako je kolesterol loš, no on je ključna gradivna tvar staničnih membrana. Također, tijelu je potreba za proizvodnju vitamina D, kao i hormona testosterona i estrogena.

Tajne stogodišnjaka U SUSJEDSTVU Life Njihova tajna: Piju i puše, ali žive preko 100 godina

Iako sami proizvodimo svoj kolesterol, on se može pronaći u životinjskim namirnicama koje konzumiramo - od govedine i jaja do sira i maslaca.

Kolesterol se u tijelu transportira lipoproteinskim molekulama u krvi, a svaka osoba ima razne oblike lipoproteina i baš taj individualan sastav ima ključnu ulogu u našem riziku od nastanka srčanih bolesti.

LDL kolesterol kojeg nazivamo i lošim se transportira iz jetre do arterija i tkiva, a njegovo gomilanje u žilama može povećati rizik kardiovaskularnih bolesti.

Bitne su zasićene masnoće, ne kolesterol

No, znanstvenici definitivno nisu povezali konzumiranje jaja s kolesterolom i povećanim rizikom srčanih bolesti. Kao rezultat toga, američki vodiči za prehranu više ne sadrže preporuku restrikcije kolesterola, kao ni oni u Velikoj Britaniji.

Umjesto toga, naglasak je na zasićenim masnoćama, koje dokazano povećavaju rizik kardiovaskularnih problema. Hrana koja sadrži te transmasnoće podiže razine LDL kolesterola, a najveće razine su pronađene u margarinu, duboko prženoj hrani i pekarskim proizvodima.

Jaja su, uz račiće, jedina hrana koja je bogata kolesterolom, no siromašna zasićenim masnoćama, pa iako je u njima više kolesterola nego u mesu, ona nisu rizična za zdravlje.

Jaja | Author: Thinkstock Thinkstock

Zaključak je to velike analize koja je obuhvatila oko 40 studija o jajima i njihovoj vezi s kolesterolom i srčanim bolestima.

- Ljudi imaju dobru regulaciju kolesterola i jaja treba jesti - kaže profesorica Elizabeth Johnson.

A što se tiče jaja, kolesterol može predstavljati još manji zdravstveni rizik, jer je on štetan kad oksidira u arterijama, no oksidacija se ne događa s kolesterolom u jajima. 

Ne samo da jaja ne treba izbjegavati, nego su ona vrlo korisna u prehrani, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Srčani udar Nije iznenada Life Srčani udar: Žrtve osjete ove simptome i mjesec ranije

Dodaje da su jaja namirnica nižeg glikemijskog indeksa, što znači da brzo daju energiju i dugo nas mogu držati sitima, pa su odličan izbor za doručak. No, mogu biti i dobra zamjena za meso, dakle osnova za ručak, jer sadrže visoki udio proteina i manji udio kolesterola i masti od mesa, kaže.

Dobro jaje

I dok će se diskusija o utjecaju kolesterola iz jaja zasigurno nastaviti, ono što zasigurno znamo je da jaja imaju brojne zdravstvene dobrobiti - kolin iz njih štiti našu jetru, prevenira Alzheimer, žumanjci su jedan od najboljih izvora luteina koji održava dobar vid...

Bolji izbor su tvrdo kuhana koja ćete dodati u salatu, ili pečena na malo maslinova ulja, dok treba izbjegavati omlete koji ‘popiju’ previše ulja i jaja sa slaninom, što je dvostruka doza proteina i masti, savjetuje Bulat.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.