Life
10584 prikaza

Polomili ga: Bilo je to upozorenje bivšem šefu Autoceste RI-ZG

Zlatko Korpar
Petar Glebov/PIXSELL
USKOK-ov pouzdanik je optužene snimio zbog curenja informacija iz policije

Varaždinska policija još traga za dvojicom zasad nepoznatih nasilnika koji su u srijedu, 23. kolovoza, nešto prije 22 sata u Ledincu pokraj Varaždina ušli u kuću Zlatka Korpara (50) te ga nepoznatim predmetima izudarali po cijelom tijelu i teško ozlijedili.

Policiju je o slučaju izvijestio sam Korpar, a svjedoka brutalnog napada nije bilo. Oštećenog kao žrtvu kaznenog djela, dok traje intenzivna istraga, danonoćno čuva policija. Što je povod brutalnom i krvavom nasrtaju na Korpara, kojem su u bjesomučnom napadu doslovce polomljene kosti, za istražitelje je još nepoznanica.

Korpar, nekadašnji ozvučeni pouzdanik Uskoka i optuženik u aferi Fimi media, policiji nikakve prijetnje nije prijavljivao. Špekulira se da su se napadači do njegove vikendice pod okriljem mraka dovezli u tamnom BMW-u zagrebačkih oznaka. Jasna je to poruka upućena parvosudnim tijelima u Hrvatskoj.

Luka Modrić, Mamići i Vrbanović na sudu Ozbiljno djelo Top News Zaboravni Modrić ispitan u Osijeku - prijeti mu zatvor

Motiv te tko su napadači i naručitelji premlaćivanja Korpara za istražitelje su prave enigme. "Osveta ili upozorenje. Glavni motiv napada mogao bi se naći u jednom od ta dva razloga. Riječ je o klasičnoj sačekuši. Napadači su očigledno znali gdje je, a da su htjeli, lako su ga mogli ubiti", smatra stručnjak za kriminalistiku Željko Cvrtila, analizirajući modus operandi napadača. S nim se slaže i umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević.

"Postupanje napadača upućuje da bi se, najvjerojatnije, moglo raditi o upozorenju. Ako je o tome riječ, obično napadnuti znaju o čemu se radi. Također, za takve slučajeve je karakteristično da bi, ako napadnuti ne ispuni što se od njega očekuje, sljedeći potez napadača mogao biti puno drastičniji", smatra Lazarević, koji je u policijskoj karijeri napravio na tisuće istraga i očevida.

Izvidi u cilju pronalaženja počinitelja te da se otkriju i osiguraju tragovi i predmeti koji mogu poslužiti pri utvrđivanju koje mogu biti od koristi za uspješno vođenje kaznenog postupka protiv počinitelja krenuli su nakon prijave oštećenog. Korparov iskaz i prepričavanje policiji od najsitnijih detalja o napadu i napadačima kojeg se mogao prisjetiti te očevida na mjestu premlaćivanja polazna su točka istražiteljima u ovom slučaju.

Protiv Korpara su u tijeku dva kaznena postupka. U jednom se suđenje približava kraju, dok u drugome, nakon odluke suda, tužitelji optužnicu nisu ponovno niti podignuli.

U slučaju Fimi media, u kojem je optužen zajedno s Juricom Prskalom i Marijem Crnjakom, u tijeku je vještačenje, a potom bi trebale uslijediti obrane. Drugi postupak u kojem je Korpar bio optužen zajedno s Juricom Prskalom i vlasnikom Skladgradnje Slavenom Žužulom zapeo je na tužiteljstvu nakon što je Županijski sud još u travnju 2014. godine vratio optužnicu na doradu. U tom predmetu Korpara terete da je kao član uprave Autoceste Rijeka - Zagreb, zajedno s Prskalom pogodovao Žužulu pri poslovima gradnje nadvožnjaka na autocesti Rijeka - Zagreb i Skladgradnji pribavio 1,66 milijuna eura.

Korpar je bio i Uskokov pouzdanik u operaciji London, a trebao bi i svjedočiti u postupku "curenja informacija" iz supertajnih policijskih akcija, za što na zagrebačkom Županijskom sudu sude skupini policajaca, poslovnim ljudima, poduzetnicima, lobistima....

Kolinda Grabar Kitarović SLUČAJ ARTENJAK Top News Kolinda Grabar Kitarović: "Nisam pod istragom"

Korpar je, naime, bio ozvučeni suradnik Uskoka koji je snimao sastanak u zagrebačkom hotelu Aristos na kojem su mu Vlado Rajić, Damir Ivić i Stipe Barišić nudili informacije. Prema drugoj točki optužnice, Stipe Barišić Moljac i Damir Ivić su, od prvooptuženog Vlade Rajića, kuma ubijenog Vinka Žuljevića Klice, koji je dobio podatke iz predmeta PNUSKOK-a, saznali da će Korpara i Slavena Žužula uhititi te da je u istom predmetu osumnjičen i Jurica Prskalo. Barišić i Ivić su od Rajića zatražili da u tom predmetu pribavi službenu dokumentaciju.

Nakon toga su 26. travnja 2011. godine obavijestili Korpara da će 2. svibnja 2011. godine biti uhićen, a potom su mu, navodi se u optužnici, 1. svibnja 2011. godine Rajić i Ivić predočili kaznenu prijavu i drugu službenu dokumentaciju koja se odnosi na predstojeće uhićenje.

Korpar je istražiteljima ispričao da mu je "pomoć" ponudio poduzetnik Damir Ivić. Njega je od prije znao iz poslova cestrogradnje, a Ivić mu je u Hotelu Antunović rekao da ima prijatelje koji mu mogu pomoći u vezi s predstojećim uhićenjem. Istog dana, 26. travnja 2011., Korpar se u 19 sati našao s Ivićem, Stipom Barišićem, koji je Korparu predstavljen kao Ive, te Vladom Rajićem, koji mu je predstavljen kao Vlado, u hotelu Zovko. Tom prilikom Korparu su ponudili blaži treteman kod uhićenja ako počasti prijatelje iz "policijskog Uskoka".

No kako je u tom trenutku trojac raspolagao reduciranim informacijama, a ne i dokumentacijom, pogrešno povezujući podatak o predstojećem uhićenju Korpara s operativnom akcijom Slavonika, a koja se također odnosila na HAC, Korpar, koji s dionicom ceste prema Osijeku nije imao veze, posumnjao je u točnost njihovih informacija.

Prema pisanju JL-a Korpar je cijeli taj razgovor snimio svojim mobitelom te preko prijatelja kontaktirao Uskok. Oni su mu se, dok je bio u Londonu, javili i predložili suradnju. Istražitelji su ga, nakon povratka iz Engleske, ozvučili te je dogovorio drugi sastanak s Rajićem i Ivićem u hotelu u Buzinu, koji je snimio. Ta akcija dobila je ime London, no propala je zbog curenja informacija. No snimke iz akcije Uskok je upotrijebio kao dokaz u velikoj aferi curenja tajnih informacija iz elitnih policijskih postrojbi, za što su optužnicu podignuli 2013. godine.

Milan Bandić Misteriozna priča Top News USKOK: "Znamo kako se Bandić domogao stanova"

No suđenje na Županijskom sudu u Zagrebu započelo je tek ove godine. Sudi se Vladi Rajiću, Josipu Petroviću, savjetniku u MOL-u, slavonskim moćnicima Stipi Barišiću i Damiru Iviću, poduzetnicima i šestero policajaca optuženima za mito i korupciju. Prema optužnici, Rajića se tereti da je od 2010. gopdine do 2012. godine s Igorom Mlinarom osmislio kako da preko policajaca Vjekoslava Drnića i Marka Svaline dođe do informacija iz tajnih istraga PNUSKOK-a te kako da te informacije dalje za novac ili druge usluge proslijedi zainteresiranima.

Jedan od optuženih, Stipe Barišić Moljac, koji je Korparu predstavljen kao Ive, otac je perspektivnog nogometaša Osijeka Borne Barišića, koji je odličnim igrama u kvalifikacijama za Europsku ligu dobio i poziv u reprezantaciju. Početkom kolovoza Barišić bio je na pragu transfera u kijevski Dinamo, ali onda je, tvrdi on, posao "minirao" netko iz zagrebačkog Dinama, a u Ukrajinu je otišao Mamićev dečko Josip Pivarić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.