Life
6648 prikaza

Pojedete li 20 bobica ove biljke - možete umrijeti!

Otrovne bobice biljke velebije
Wikimedia Commons
Branje bobica koje ne poznajete mogu ugroziti život odraslih, no najugroženija su svakako djeca

Iz razgranatog, snažnog korijena izbija više snažnih, razgranatih stabljika koje dosežu visinu i do 2 metra. Listovi velebilja su gusti, mekani, tamnozeleni i izbijaju iz pršljenova po dva odjednom, od kojih je jedan veliki a drugi mali. Cvjetovi izbijaju iz pazuha listova i liče na zvončiće, lijepe tamnoljubičaste bolje.

Velebilje cvjeta gotovo preko cijele godine, a tu se biljku naziva još i Beladona, vilinsko bilje, bun ili luda trava. Plod je crno-modra lijepa boba, puna ljubičastog soka i veličine trešnje. Plod unutra ima mnogo sjemenki, a često ih jedu i ptice. 

No, postoji problem - ova bilja je izrazito otrovna za ljude, upozoravaju stručnjaci. 

Upravo ljepota te biljke i sličnost s trešnjama i drenkom ono je što može prevariti ljude i namamiti da je kušaju, kao što su to nedavno učinili dva žitelja Makedonije i potom završili na hitnoj hospitalizaciji. Oni su zaprimljeni na klinici za toksikologiju u teškom stanju, s izraženom tahikardijom.

Otrovne bobice biljke velebije | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Takvi se slučajevi na našim prostorima bilježe svakih desetak godina, a stručnjaci upozoravaju kako su najugroženija djeca, jer su njihovi organizmi slabiji, a i znatno manje su svjesni mogućnosti trovanja nepoznatim plodovima. Obično raste u šumskim predjelima.

Pripadnici naroda Hunza NA SVIJETU Life Najzdraviji narod: Žive do 120, a plodni su do 60-ih

Naime, već od 15 do 20 bobica ove biljke može biti smrtonosno, izazivajući simptome teškog disanja, obilnog lučenja sline, lupanja srca... Pritom obično dolazi i do pojave crvenila u licu, drhtanje, proširenje zjenica i zamućen vid.

Jedan od svojih nadimaka, Beladona, ova biljka dobila je upravo zato što su je u drevnom dobu žene koristile da bi bile privlačnije tako da su kapale njen sok u oči. To bi izazvalo širenje zjenica, no imalo je i veliku nuspojavu kod većih doza - izazivanje sljepila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.