Life Pravo na izbor
5601 prikaza

Pobačaje naručuju preko Fejsa, jer u bolnicu ne smiju

Abortus
Thinkstock
Na pobačaje odlaze ilegalno, a tablete moraju kupovati od ilegalnih preprodavača koji im ugrožavaju zdravlje i život

Cijeli ću život biti na oprezu i bojati se uhićenja radi onog što sam napravila - rekla je za CNN mlada djevojka iz Lesota koja je otišla na pobačaj koji je u toj zemlji - strogo zabranjen. Do 'liječnika' je došla pomoću društvenih mreža. Za žene koje nemaju pravo kontrole i izbora o tome što će činiti sa svojim tijelom facebook i onda WhatsApp-a jedini su načini da se riješe neželjenih trudnoća. 

Mlada žena Mpho, koja nije htjela odati pravo ime, usluge pobačaja pronašla je na facebooku, uz pomoć drugih žena. I to je vrlo riskantno jer nikada ne znate tko vas može 'cinkati' te završite u zatvoru. Samo nekoliko tjedana prije dolaska novinarske ekipe jedna je 15-godišnja djevojčica umrla zbog loše izvedenog pobačaja. Čak i vlast Lesota, države od 2 milijuna i 200 tisuća ljudi, ženama sugerira da odu na siguran pobačaj u susjednu Južnoafričku Republiku kada to već ne mogu dobiti kod kuće. između ostalog i zbog jakog pritiska Katoličke crkve i velikog broja, barem deklarativno, vjernika.

Razgovor između Mpho i navodnog 'liječnika' preko WhatsApp-a sličan je svakoj drugoj 'prodaji usluge' na crnom tržištu.

Mpho: Gdje mogu nabaviti pilule, trudna sam 7 tjedana

'Liječnik': Sutra. 1000LSL (84 dolara), uključuje i čišćenje maternice.

Mpho: U redu. Hoće li boljeti?

'Liječnik': Ne. Sutra u 9 ujutro.

CNN izvještava kako većina žena s kojima su razgovarali priča sličnu priču. Očajne i u strahu okrenule su se pretraživanju stranica i facebook grupa koje ilustriraju fotografije trudničkih trbuha, a koje obećavaju nabavu tableta za siguran i bezbolan pobačaj. 

Žene koje su razgovarale s novinarima su rekle kako nisu vjerovale da je to zaista sigurno, no da nisu imale drugog izbora. Sve su imale i iste simptome - jako i obilno krvarenje koje je trajalo satima, kao i nesvjestice. Niti jedna se nije usudila tražiti pomoć liječnika. 

- Najčešće vidimo žene koje su zaprimljene u bolnicu radi nepotpunih pobačaja. No ukoliko pacijentica ne kaže da je bila na ilagalnom zahvatu mi to ne možemo diferencirati od spontanog pobačaja - kaže dr. Limpho Maile.

Mpho se na kraju, nakon mnoštva dopisivanja, odlučila za 'liječnika' koji joj se činio kao da je napristupačniji, te kao da se ne bavi 'samo utjerivanjem novaca'. No iskustvo je na kraju, očekivano, bilo vrlo loše. Bila je prisiljena putovati na gradić na granici gdje ju je debeljuškasti i, kaže, vrlo antipatični muškarac odveo u stražnju sobu prljave barake, na posivjele plahte, a na podu je kraj nje bila kanta.

- Rekao mi je da popijem neke tablete, a onda je grubo rukom i u moju vaginu gurnuo neke tablete. Rekao je da se moram opustiti, te da je sigurno bilo lijepo i ugodno raditi dijete. Uživao je u tome što me boli - priča Mphe o čovjeku koji joj je na kraju i naplatio puno veću sumu od one dogovorene.

Najveći je problem poslije svega toga bio taj što je Mphe i dalje bila trudna. Morala je pokušati ponovno, pa je kupila tablete od poznanika. Probudila se kraj dečka u lokvi krvi, a krvarenje je trajalo satima, isprekidano padanjem u nesvijest.

- Imala sam osjećaj da je krv mogla napuniti 20 kanti, a nikada me u životu ništa tako jako nije bolilo - kaže Mphe koju je dečko molio da odu u bolnicu, ali ona je bila svjesna da to nije opcija. 

- Uopće ne znam jesam li dobro, ne znam hoću li u budućnosti moći imati djece, ne znam u kakvom sam stanju - kaže Mphe. Na patnji žena zarađuju domaći i strani preprodavači tableta i 'liječnici' koji, za razliku od žena, često propadnu kroz 'rupe sustava' i nikada ne budu privedeni.

- To je jedan začarani krug jer djevojke i žene ne prijavljuju te mesare jer im trebaju. Mi pak moramo uhititi žene za koje znamo da su učinile pobačaj jer je to protuzakonito - kaže glasnogovornik policije. I on je, kao i Lineo Tsikane, odvjetnica za ljudska prava, svjestan da je licemjerje golemo.

- Žene su, i ako se samo posumnja da su napravile pobačaj, izbačene iz društva. Ako imaju spontani pobačaj prisiljene su pokazati fetus kako bi bili sigurni da nije u pitanju abortus, makar ga morale izvući iz toaleta - kaže Tsikane o trenutnoj situaciji u Kraljevini Lesoto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.