Life
2266 prikaza

Plenkijeva igračica s klupe - ispunjava mu želje

1/6
boris šćitar - Pixsell
Ministricu Murganić zgromila je premijerova kritika nacrta Obiteljskog zakona kojeg je mjesecima marljivo pripremala

Skoro mjesec dana nije je bilo nigdje, a onda je prije nekoliko dana konačno priznala da je, nakon Plenkovićeve 'pljuske' marljivo radila na izmjenama prijedloga novog Obiteljskog zakona i da još uvijek na tome radi. Unatoč nevjerojatnom gafu s prijedlogom novog obiteljskog zakona, Plenković je se ne želi odreći. Na zahtjeve oporbe odmahuje rukom i smatra da ona ipak dobro radi svoj posao.

Nada Murganić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike doživjela je potpuni fijasko 28. rujna, samo dan nakon što je u javnu raspravu pustila nacrt Obiteljskog zakona prepun moralno i pravno upitnih definicija i kategorija.

Socijalna radnica

Prijedlog je pisala Radna skupina čije je članove ministrica sama izabrala i 23. veljače objavila njihova imena. Kad su pola godine kasnije dovršili posao, javnost je Nadu Murganić ekspresno prozvala za niz nebuloza koje su trebale ući u novi Zakon. Tako primjerice, parovi koji nemaju djecu i životna partnerstva nisu obitelj, ali su obitelj otac, majka, djeca i ostali članovi koji s njima žive, što bi značilo da recimo djedovi i bake koji ne žive s unucima, nisu obitelj.

Nada Murganić | Author: Nikola Ćutuk/ Pixsell Nikola Ćutuk/ Pixsell

Nada Murganić je rođena 14. siječnja 1958. godine u Karlovcu. Završila je Studij za socijalni rad i stekla zvanje diplomirane socijalne radnice. Prvo radno mjesto dobila je u karlovačkom Crvenom križu na poslovima zaštite starijih i nemoćnih osoba kao socijalna radnica. U službenom vladinom CV-u za taj period života piše da je bila socijalni radnik i voditelj kućne njege i pomoći u kući, te da je organizirala rad volontera svih dobnih skupina na dobrotvornim akcijama Crvenog križa u mjesnim četvrtima grada.

Politička karijera

Godine 1990., pa sve do ulaska u Vladu Andreja Plenkovića 2016.godine, provela je u Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun u Karlovcu. Radila je najprije kao socijalni radnik ustanove i voditelj tehničke jedinice, pa voditelj ustanove za smještaj prognanika, da bi završila na mjestu ravnateljica ustanove. 

Nada Murganić | Author: boris šćitar - Pixsell boris šćitar - Pixsell

Godine 1995. učlanila se u HDZ i počela graditi i političku karijeru. Najprije je postala predsjednica Županijske organizacije žena 'Katarina Zrinska', što je drugo ime za Zajednicu žena HDZ-a., a napredovala je kasnije do predsjednice ove Zajednice na nacionalnom nivou, sa sjedištem u HDZ-ovoj centrali na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma. Tako se približila HDZ-ovoj vrhuški. Ujedno, članica je predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije i potpredsjednica Gradskog odbora HDZ-a Karlovca. Od 2010. tri je godine bila i predsjednica Gradskog vijeća Karlovca. 

Uspon po stranačkoj ljestvici

Dva je puta uskočila u Sabor kao zamjena. Najprije 31. siječnja 2014. godine kad je mandat dobila od današnjeg premijera Andreja Plenkovića, kad je on 31. siječnja 2014. godine, saborski mandat zamijenio onim  u Europskom parlamentu. Od veljače do svibnja 2014. bila je članica saborskog Odbora za lokalnu i regionalnu samoupravu, no već tad se moglo naslutiti da bi, nakon zavidne stranačke karijere, prvom prilikom mogla uskočiti u Vladu kao ministrica socijale. 

Naime, već tada je postala članica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, te Odbora za ravnopravnost spolova, a isticala se žestokim kritikama na rad tadašnje ministrice Milanke Opačić.  

Drugi put je u Sabor ušla kao zamjenica HDZ-ovcu i karlovačkom gradonačelniku Damiru Jeliću koji nije štedio epitete kad je govorio o svojoj kolegici. 

„O njoj mogu govoriti samo lijepe stvari. Humani posao kojim se bavi najbolje govori o kakvoj je osobi riječ“, pričao je u svibnju 2010. godine Jelić o Nadi Murganić, kada je postala predsjednica karlovačkog Gradskog vijeća.

Imenovana ministricom

Kad je sastavljao svoju Vladu u siječnju prošle godine, Plenković je pozvao svoju igračicu s klupe na razgovor. Ponudio joj je mjesto ministrice, a ona je nakon razgovora novinarima skromno izjavila: 

- Razgovarali jesmo, no ne znam hoće li baš mene izabrati. Ali već i poziv na razgovor meni je priznanje da je moj profesionalni, društveni pa i politički rad bio prepoznatljiv.

Nada Murganić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Kad je imenovana, podaci u njezinoj imovinskoj kartici pokazali su da je vlasnica stana u Karlovcu od 70 četvornih metara vrijednog 375 tisuća kuna, te da ga je naslijedila. Vlasnica je i apartmana od 27 četvornih metara u Karlobagu vrijednog 200 tisuća kuna, dok je njezin suprug vlasnik stana od 62 četvorna metra vrijednog 360 tisuća kuna, a kupio ga je za gotovinu. Uz to imaju i garažu vrijednu 75 tisuća kuna. Kao ravnateljica Doma za starije u Karlovcu, dobivala je plaću od 9.000 kuna. 

Sve je izgledalo bajno do tog 28. rujna kad ju je Plenković na Sjednici Vlade, u svom dobro poznatom stilu, uz mnogo nepotrebnih verbalnih akrobacija, 'oprao' zbog nacrta Obiteljskog zakona:

- To još nisu prijedlozi zakona. Ja bi molio da se puno kvalitetnije koordiniramo na razini Vlade jer se na ovaj način izazivaju u preranoj fazi zakonodavnog procesa prevelike političke turbulencije o tekstovima koji nisu prošli nikakav oblik koordinacije.

Zakonske nebuloze

Nakon što je i preko njezinih leđa sačuvao svoj obraz i ostavio u javnosti dojam prosvijećenog liberala, Nada se pokunjeno povukla u radnu sobu iz koje nije izlazila mjesec dana. Kad je konačno promolila glavu na dnevnu svjetlost, ponosno je obznanila da su sve sporne točke zakona izmijenjene, a njih je bilo doista previše.

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Evo tek nekoliko koje su se željele unijeti u Zakon: 

1.roditelji imaju prije svih pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju i obrazovanju djece, u skladu s vlastitim uvjerenjima - što bi značilo da im se daje zakonska mogućnost da djetetu zabrane učenje biologije, matematike, ili bilo kojeg drugog predmeta, ukoliko se to kosi s njihovim uvjerenjem.

2.roditelji imaju dužnost odgajati dijete kao “domoljubnu osobu” - što bi primjerice značilo da ako ga odgajaju kao kozmopolita krše zakon i mogu biti kažnjeni 

3.novi zakon trebao je roditeljima koji se pri razvodu ne mogu dogovoriti o skrbi nakon razvoda, dobiti svog odvjetnika skrbnika, ali će ga morati plaćati sami

4.izbačene su i tzv. tablice alimentacija, odnosno izračuni koliko bi ona trebao iznositi

 | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Kako je rekla ovih dana, niti potpisivanje Istanbulske konvencije još uvijek nije sigurno. Valjda još pod dojmom udruge 'Vigilare' pod vodstvom notornog ultrakonzervativca Vice Batarela ili srodne  'U ime obitelji' Željke Markić, Nada Murganić je izjavila:

- Kako je u javnom i političkom prostoru primjetan prijepor i dosta nejasnoća, mišljenja sam kako je potrebna još jedna šira rasprava.

Premijer Andrej Plenković ovih dana rekao je da ju ne namjerava smijeniti. Radije će ju ostaviti da i dalje ispunjava njegove želje, pa će biti zanimljivo vidjeti koju će pjesmu Nada Murganić pjevati nakon što se njezin šef izjasni o  potpisivanju Istambulske konvencije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.