Life
2249 prikaza

"Pitao sam se je li moguće da imam karcinom dojke?"

Rak dojke kod muškaraca
Thinkstock
Brett Miler ispričao je svoju priču jer je svjestan da dečki o tome ne pričaju i da ih je obično sram razgovarati o toj bolesti

Imao sam 17 godina kad sam prvi put napipao grumen. Sjećam se da sam sjedio pred televizorom kad sam se počešao po prsima i pod prstima osjetio grumen. Bavio sam se sportom, pa sam otišao sportskom liječniku, a on mi je rekao da je to nakupljanje kalcija. Budući da sam imao 17 godina nije mi bilo ni na kraj pameti da imam rak dojke", počeo je svoju priču danas 32-godišnji Bret Miller. 

Na kraju iduće školske godine, kad sam se upisao na koledž, spomenuo sam to novom liječniku. Nevjerojatno, ali rekao mi je istu stvar - pripazite na to, to je nakupljanje kalcija. 

Cijelo vrijeme dok sam bio na koledžu, nisam imao zdravstveno osiguranje pa nisam imao pravo na redovite sistematske preglede. No, nakon godinu-godinu i pol dana kad sam stisnuo prsa, iz moje bradavice krenuo je iscjedak.

Otkrivanje raka STIL ŽIVOTA Znanost "Rak se može spriječiti promjenama životnih navika"

Imao sam dojam da je to posljedica tog nakupljanja kalcija. Nisam se osjećao bolesno, nisam imao nikakve druge simptome zbog kojih bi posumnjao da imam karcinom. 

Nakon što sam završio fakultet, dobio sam posao, pa sam dobio i zdravstveno osiguranje. Moj tata je rekao da bi vjerojatno trebao sad otići napokon liječniku, pa sam ga poslušao. Čim sam ušao u ordinaciju pokazao sam liječniku kvržicu:"Imam ovo već sedam godina, što mislite?" Opipao ju je i odmah rekao:"Bilo bi dobro da napravite ultrazvuk."

Bret Miller | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Otišao sam na žensku kliniku i naravno, bio sam jedini muškarac koji je tamo ušao zbog pregleda. Svi drugi su čekali svoje supruge, sestre, majke.  

Sjeo sam i ispunio obrazac. Pitanja započinju imenom, prezimenom, adresom i brojem osiguranja, a zatim je slijedilo pitanje:"Kad ste posljednji put imali menstruaciju? Jeste li trudni?" 

Bilo mi je glupo. Nisam mogao odgovoriti ni na jedno pitanje. Konačno su me prozvali i naravno, morao sam na sebe staviti ružičastu haljinu, jer nemaju neutarlnih boja. To je ženska klinika. Radiologinja je obavila ultrazvuk, a liječnik je tri puta dolazio provjeravati monitor. 

Nije rekao ništa drugo osim da moram i na mamografiju. 

"Je li to fizički moguće?" - pitao sam liječnika. Da, jest! Moguće je. Otišao sam na mamografiju i više mi nije bilo zabavno. Zgrabili su me za bradavicu, povukli, da bi na donju podlogu stavili što više dojke i zatim spustili gornju ploču i snažno pritisnuli da bi dobili što bolju snimku. 

Liječenje u bolnici HIPOKRAT I LAŽI Life Život s rakom: Kad onkolozi lažu pacijentima

A onda su me vratili liječniku koji mi je dogovorio susret s kirurgom. Rekao mi je da budući da sam tako dugo čekao, vrijeme je da odmah idem na operaciju. 

Cijelo vrijeme, nitko nije rekao riječju "karcinom" bilo koje vrste, pa kirurg kaže da će samo ukloniti grumen. Bila je to zapravo manja operacija. Sutradan sam bio u bolnici i dan kasnije na poslu. 

A onda me nazvao liječnik i rekao da su uzorak poslali na patologiju i da su preliminarna izvješća rekla da je to karcinom dojke. I to je bilo to. I ja sam u autu i upravo sam se pitao: "Je li to moguće ili se netko sa mnom šali?"

Odmah sam pomislio: "Pa, kvržica je nestala, nestao je dakle i rak. Dobro sam, pa ćemo samo vidjeti što je sljedeći proces."

Ali kirurg mi je odmah rekao da će napraviti dvostruku mastektomiju. Ne postoji drugi način. To je bio protokol za pacijente s karcinomom dojke koji su uveli  2010.

Pitao sam odmah koliko muškaraca prije mene je prošlo takvu proceduru i naravno rekli su mi:'Ti si prvi.'

Sljedeći je bio genetičar koji je proveo testove mutacije gena BRCA1 i BRCA2 kako bi vidjeli imam li tu mutaciju, ali ju nisam imao. Inače uobičajeni geni BRCA1 i 2 održavaju stanice zdravima. Oštećenja povećavaju rizik od nekih vrsta karcinoma, uključujući i karcinom dojke.

Upoznao sam novog kirurga koji je bio fenomenalan. Prije mene operirao je već 12 muškaraca i ja sam bio - sretni 13. Rekao je da je gotovo svaki muškarac koji je izvršio operaciju ozdravio i vratio se na posao kao da se ništa nikada nije dogodilo. 

Imunoterapija 18/50 top ideja Znanost Jake infekcije pomažu kod liječenja raka. Još od 1936.

Rekao mi je i da, ukoliko imam kakvih pitanja, da će rado kontaktirati nekog od njih koji će biti voljan sa mnom razgovarati. Zato mislim da svatko tko podijeli svoju priču može pomoći stotinama ljudi.

Ujutro prije operacije, kirurg je ipak rekao mami da se mora pripremiti na najgore. Sedam godina imao sam tumor i nitko nije sumnjao u karcinom, a to je za karcinom vrlo dugi rok i postoji mogućnost da je metastazirao na druge organe. Nije mi to rekla, za to sam saznao tek dan kasnije. Bio sam u šoku kad sam to čuo. Srećom, tijekom operacije napravili su biopsiju limfnih čvorova i srećom niti jedan nije bio napadnut metastazama. 

Svakako je neugodno svakom muškarcu kad čuje da ima rak dojke. Ali morate biti svjesni svog tijela u svakom trenutku. Svatko je sam sebi najbolji čuvar zdravlja i života. Ako napipate kvržicu bilo kakve vrste, bez obzira gdje se nalazi, na dojkama ili testisima, idite liječniku, niste ni prvi, ni zadnji. Sve su to imali i drugi prije vas, samo je važno da dođete na vrijeme!", ispričao je Brett Miller za Popular Mechanics.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.