Life Svjetsko prvenstvo 2018
2558 prikaza

Pakao prvenstva: Dobiju potres mozga i nastave igrati

Svjetsko prvenstvo u nogometu
1/5
REUTERS
Glasnogovornik FIFA-e kaže kako redovito pregledavaju igrače, a naročito nakon poraznih rezultata znanstvenih studija

Iako nogomet u pravilu nije kontaktni sport, u stvarnosti to baš i nije tako. I sami ste mogli svjedočiti snažnim udarcima igrača i ozljedama. No pravi problem, onaj zdravstveni i zapravo nevidljivi, koji kod nogometaša nastaje zbog čestih udaraca u glavu je potres mozga. 

Igrači u velikoj mjeri koriste glavu za udarce lopte, no poseban problem nastaje u trenutku kada za loptom krenu dvojica sportaša pa umjesto u loptu udare jedan drugog u glavu. Upravo to dovodi do potresa mozga, no čini se kako se nitko previše oko te ozljede ili zdravstvenog problema ne brine, piše Grunge.  

Jedna je kanadska studija pokazala kako liječenje potresa mozga zapravo i nije postojalo za vrijeme Svjetskog prvenstva 2014. godine. Dvije trećine igrača koji su sudjelovali u takvim sudarima glavom nisu ni pregledani od strane liječnika a u ostalih je pregled i procjena bila jako brza. I svi su nastavili igrati. 

Svjetsko prvenstvo u nogometu | Author: REUTERS REUTERS
Studiju je proveo odjel neurokirurgije u bolnici St Michael u Torontu, a kako piše The Guardian, preporuka je da igrači koji pokažu i najmanji znak potresa mozga budu uz liječnike ispraćeni sa terena. Michael Cusimano, jedan od autora ove studije, naglašava kako se bilo koja vrsta ponašanja koja se može vidjeti na ovoj elitnoj razini nogometa, može preslikati i na amaterska događanja, poput onih u školi ili na fakultetu. 

Potres mozga posljednjih je godina u centru pažnje ne samo nogometne javnosti, već i u drugim sportovima poput američkog nogometa. Zabrinutost se podigla nakon niza sportaša kod kojih su zabilježene dugoročne posljedice potresa mozga. Udarac kojeg je njemački igrač Christoph Kramer dobio u finalu prvenstva 2014. godine bio je toliko snažan da se on jednostavno srušio 14 minuta nakon sudara, bez ikakvog sjećanja na utakmicu. 

U studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American Medical Association nekoliko stručnjaka pregledalo je snimke sve 64 utakmice sa turnira. Promatrali su slučajeve sudara glavom, procjenjivali stanje igrača i pokazuju li bilo kakve znakove potresa mozga, kao što su dezorijentiranost, pokrete slične nekom napadaju ili diranje glave. Bilježili su i koliko liječničke pomoći igrači dobiju, ako ju dobiju, i da li se vraćaju na teren. 

Rezultati su pokazali kako u 81 slučaju sudara glavama, iz 67 takvih slučajeva igrači izlaze sa dva ili više znakova potresa mozga. U 16 posto ovih slučajeva, njihovo zdravstveno stanje nije procijenjeno. U 63 posto slučajeva igrači su se vratili na teren nakon pregleda kojeg je proveo ili njihov suigrač, sudac ili član liječničkog tima. 

Gabrijel i Bruno Boban 12 SMRTI Life Mladi nogometaši umiru na terenu kao da su na fronti

U samo 16 posto slučajeva igrač je uz pomoć liječničkog tima izveden izvan terena i pregledan prije nego mu je dozvoljeno da se vrati u utakmicu. Samo je troje igrača koji su pokazali dva ili više znakova potresa mozga, među kojima i Kramer, potpuno isključeno iz igre. 

Iako oni koji su provodili studiju ne mogu potpuno potvrditi kako je riječ o potresu mozga, ističu kako su u 83 posto tih promatranja zabilježili jedan ili dva znaka takve ozljede. 

"Nije važno jesu li imali potres mozga ili ne, ja smatram da je njihovo stanje trebalo biti procijenjeno. Gotovo je nemoguće napravit pravu procjenu u takvo kratkom vremenu", naglasio je Cusimano i dodao kako bi takve procjene trebalo provoditi nezavisno zdravstveno osoblje. 

Glasnogovornik FIFA-e kaže kako oni redovito pregledavaju takve ozljede glave i rade reviziju protokola nakon najnovijih studija. Nakon tog svjetskog prvenstva predstavili su i novi protokol koji bi se trebao primjenjivati na svim natjecanjima u organizaciji FIFA-e. Između ostalog tu je i pravilo po kojem sudac može utakmicu prekinuti na tri minute ako se sumnja da neki igrač ima znakove potresa mozga. U te tri minute prekida liječnički tim bi trebao procijeniti situaciju i odlučiti može li se igrač vratiti u igru ili ne. 

"Zaštita zdravlja nogometaša je i ostat će glavni prioritet u razvoju igre", naglasio je. 

Udaranje glavom na utakmici Hrvatska Danska | Author: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
No čini se kako se nije puno toga popravilo do sada. Jedan je liječnik šamarima 'liječio' nesvjesticu marokanskog igrača koji se srušio nakon udarca na ovogodišnjem prvenstvu. Iako je bilo nekih razgovora o promjeni pravila kako bi se omogućila bolje zbrinjavanje takvih ozljeda, no kako piše Telegraph, FIFA je od takvog pravila, i to netom uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji odustala. 

Pomislili su naime kako bi menadžeri mogli zloupotrijebiti tu odluku, umjesto da ju zapravo koriste kako bi sačuvali zdravlje igrača. Liječnici klubova iz Lige prvaka pokušali su 'progurati' pravilo po kojem se dozvoljava ulazak privremenoj zamjeni na 10 minuta kako bi imali dovoljno vremena za procjenu stanja igrača koji je dobio udarac u glavu. 

No mnogi to ne podržavaju, jer smatraju kako bi takvo pravili omogućili menadžerima da ga iskoriste u taktičkim izmjenama. Između ostalog predlažu i četvrtu izmjenu koja bi se mogla iskoristiti upravo u trenutku takvih ozljeda, bez obzira da li je momčad iskoristila sve tri svoje zamjene. Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) takvo je pravilo odobrio počevši od ovog ljeta, no samo u produžecima. 

Hrvatska reprezentacija Matematički kaos Znanost Kladioničari: Metode kako pogoditi pobjednika u Rusiji

Na ovom prvenstvu suci su dobili instrukcije da prekinu utakmicu na tri minute kako bi se mogla, koliko god ona kratka bila, izvršiti procjena zdravstvenog stanja igrača nakon takvog udarca. 

"To naravno nije dovoljno vremena da bi se mogla izvršiti kompletni neurološki pregled, no nažalost ne možemo tražiti suca da prekine utakmicu na 35 minuta", rekao je Michel D'Hooghe, glavni liječnik FIFA-e. 

Nakon isteka te tri minute sudac mora pitati liječnika može li igrač nastaviti igru, bez obzira što mu on sam govori. 

"Kao što ste to mogli vidjeti u Brazilu, igrač koji je bio u nesvjesnom stanju odjednom se pridigao i rekao Ne, ne...ja nastavljam", naglašava. 

FIFA je također liječnicima dozvolila ulazak na teren bez dozvole suca ukoliko se neki igrač sruši iz nekog nejasnog razloga. 

"To smatramo naglim srčanim udarom, dok se ne dokaže drugačije, a u tom slučaju prve dvije minute su najvažnije", naglašava D'Hooghe.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.