Life
20860 prikaza

Ovo je jedini način da očistite jabuku od pesticida

Žena se sprema zagristi jabuku
Thinkstock
Jabuke su najzagađenije pesticidima, a ako ne želite guliti koru, ovo je jedini način da uklonite te kemikalije

Od svih uzoraka voća i povrća, jabuke su redovito na vrhu ljestvice po "zagađenosti" pesticidima - čak 99 posto njih pozitivno je na pesticide, a sadrže čak i do 56 različith vrsta kemikalija.

Zašto se toliko špricaju?

Razlog za to je redovito, prekomjerno i ponavljajuće špricanje kako bi se osigurao velik urod, zaštitilo plod od bolesti i insekta, ali i omogućilo dugotrajno skladištenje tog voća. 

Iako često ne možemo utjecati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo, sami možemo učiniti voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavan trik.

Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, što je gotovo uvijek slučaj s jabukama, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći - čak preko 50 posto ostataka pesticida ostat će u kori.

Jedini "siguran" način uklanjanja pesticida je i fizičko uklanjanje kore guljenjem, no budući da je kora i mjesto gdje se nalazi najviše vitamina i vlakana, mnogi to izbjegavaju.

Što onda činiti? Na to su pitanje odgovor pronašli znanstvenici sa Sveučilišta Massachusets, koji su istraživali djelotvornost različitih metoda pranja jabuka. Otkrili su kako je najefikasniji način pranje uz pomoć sode bikarbone.

Ono što treba napraviti je namočiti jabuke u zdjelu ili sudoper u koji ste, uz običnu vodu, dodali dvije do tri male žlice sode bikarbone. Tako ostavite da se namače od 12 do 15 minuta, a nakon toga još jednom isperite s vodom.

Primjetit ćete kako se s jabuka nestati onaj "masni sjaj".

Jesti ili ne jesti? 

Iako se količina pesticida iz godine u godinu povećava, znanstvenici ipak tvrde kako dobrobiti voća i povrća u prehrani značajno nadmašuju eventualnu štetu od pesticida. Kod ovakvih plodova, svakako je bolje birati ono iz organskog, a ne tradicionalnog uzgoja, kako bi se moguća šteta na zdravlje svela na najmanju moguću mjeru.

Pere se i voće/povrće s korom koju ne jedemo

Limuni, naranče, mandarine, lubenice te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo također treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba ribati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.