Life
9876 prikaza

Ovih 9 fascinantnih činjenica o Ikei sigurno niste znali

Ikea
Petar Glebov (PIXSELL)
Znate li koji je njihov najprodavaniji proizvod? Ili....da Ikee ne bi bilo da njen vlasnik nije volio učiti?

Prepoznatljiva plavo-žuta kombinacija boja diljem svijeta asocira kupce na relativno jeftin, dosta kvalitetan i iznimno praktičan namještaj. Iako su svjetski poznati, ovih devet činjenica ipak samo rijetki znaju. Da, istina je...

IKEA postoji jer je njen osnivač bio dobar student

1943. godine, tada 17-godišnji Ingvar Kamprad, na poklon od oca dobio je nešto novaca jer je bio dobar na fakultetu. Kamprad je uložio u biznis i otvorio tvrtku. Pogađate, nazvao ju je IKEA. No, na početku je prodavao olovke, novčanike, okvire za slike, satove, nakit i najlonke. O namještaju je počeo razmišljati 1948., ali ipak, dobro uložen novac.

Od kuda naziv IKEA?

IKEA kao riječ ne znači ništa, ali je složenica od prvih slova imena i prezimena vlasnika i osnivača -  Ingvara Kamprada, dok su druga dva slova od imena farme i sela gdje je Ingvar odrastao - Elmtaryd i Agunnaryd.

Prvi oglas s gay parom

Prvi oglas u kojem se pojavio gay par bio je onaj za Ikeu i to 1994. u SAD-u. U oglasu par pričao o kupnji i odabiru stola, s obzirom na njihove različite ukuse.

 

Spavanac? Zašto ne...

Ako poželite malo zakunjati dok isprobavate Ikeine madrace i krevete u njihovoj robnoj kući, u Kini vas zbog toga nitko neće čudno gledati. Dapače, potiču vas na to. Kreveti koji su tamo izloženi su posebno dizajnirani i imaju više mjesta za malo kvalitetnog šoping spavanja.

 

Kome se nije dogodilo da kupi što mu ne treba?

Prema istraživanju londonskog University College 'zavijajući put' kojim vas vode kroz Ikeinu robnu kuću namjerno vam svako malo odvlači pažnju. To može češće dovesti do impulzivne kupnje. Iako u Ikei to poriču, svi koji su tamo kupovali znaju kako je lako otići kući s dvije ili tri 'sitnice' viška.
 

Ikea u Zagrebu | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Najveća robna kuća 12 puta veća od Bijele kuće

Najveća IKEA robna kuća nalazi se u Južnoj Koreji, mjestu Gwangmyeong, malo izvan Seoula i prostire se na 60 tisuća kvadratnih metara. Za usporedbu, to je 12 puta veće od Bijele kuće. 

Taj naziv stvarno nešto znači?

 

Ona čudna imena njihovog namještaja zapravo nešto i znače. Tepisi su, primjerice nazvani po mjestima u Danskoj, a police za knjige po švedskim riječima za zanimanja. Zašto? Prema Guardianu, vlasnik Ikee je disleksičan pa mu ovakav sistem olakšava stvari.

Imate li ju kod kuće?

Najprodavaniji Ikein proizvod je, prema Business Insideru, polica za knjige - Billy

U Ikei se možete i vjenčati

Iako romantika nije prva stvar koja vam padne na pamet kad pomislite na šoping u Ikei (koliko ste se samo puta tamo posvađali oko  boje, veličine kreveta ili nečeg sličnog?), u Ikei se možete i vjenčati. Na Valentinovo 2013., mladi je par iz Sydneya osvojio nagradu i oženio se u Ikeinoj robnoj kući. Isto je učinilo i dvoje zaposlenika Ikee, koji su se zaljubili na svom radnom mjestu 2005., a 2013. su u istoj robnoj kući, u New Jerseyju , jedno drugom izrekli 'da'.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • malaplava13 18:54 22.Travanj 2017.

    E pa zbog tog njihovog hodanja okolo naokolo da bi dosla do onog sto zelim, IKEA me nikada vise nece vidjeti! ☹