Life
4222 prikaza

Ovdje se ljudi dolaze liječiti radioaktivnom vodom

Radium Palace
Wikimedia Commons
Od 12 rudnika u okolici sela ostao je samo jedan iz kojeg se danas izvlači radioaktivna voda

Brda koja okružuju Jáchymov, grad na granici Češke i Njemačke, puna su uranija. Bogatstvo ove rude otkrila je u 19. stoljeću Marie Curie, no prava iskapanja započela su za vrijeme sovjetske okupacije Čehoslovačke tijekom Drugog svjetskog rata. Danas 87-godišnji Zdenek Mandrholec u rudnicima je proveo sedam godina. Bio je politički zatvorenik i poput mnogih drugih bio prisiljen na težak rad u rudnicima

Na vrhuncu njihove slave, tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća, 12 rudnika u okolici sela pretvorilo je brda u opasan radioaktivni laboratorij za izvlačenje dragocjenog 'goriva' u utrci naoružanja tijekom Hladnog rata. Zatvorenici koji su tamo radili svakodnevno su bili izloženi radioaktivnom zračenju, zaštićeni samo maskom i odijelom. Bez zaštite radili su u 'Tornju smrti' gdje se ruda prerađivala. Uz malu zaštitu i s čestim nesrećama rad je bio gotovo nemoguć

Gljiva koja nastaje nakon aktiviranja nuklearne bombe Strogo čuvano Top News Tajni plan američkih vlasti za preživljavanje nuklearnog rata

"Sjećam se trenutka u kojem se srušio krov na jednog čovjeka i odbacio ga u rupu rudnika iz koje smo danima vadili njegove ostatke", rekao je Mandrholec, koji je kažnjen slanjem u rudnik zbog pokušaja bijega iz zemlje 1953. godine. Iako je većina ovih rudnika zatvorena prije nekoliko desetljeća, jedan je ostao otvoren. No nije uranij ono što se iz njega iskopava, već radioaktivna voda.

Razvoj zdravstvenog turizma na 'hladnoratovskoj' prošlosti

Građevina koja dominira na ulazu u selo je Radium Palace. Ispred zgrade koja je otvorena 1912. godine, šeću pacijenti u svojim bolničkim haljama i uživaju. Većina njih ovdje je na liječenju alternativnim tretmanom - kupanjem u vodi bogatoj radonom, koji nastaje raspadom uranija, piše BBC. 

Iako se čini kako kupanje u radioaktivnoj vodi nije baš dobra ideja, liječnici misle drugačije.

Smaragdna ruda Kopanje smaragda Life Radnice u rudniku: "Skidaju nas, ponašaju se kao Gestapo..."

"Dvije su prednosti ovog tretmana i ove vode. Jedna je to što voda ima antiupalni efekt, sigurni smo kako smanjuje upale. Druga prednost je u tome što je jaki analgetik. Ima sličan efekt kao morfij, ali može trajati puno duže", rekao je Jindrich Masik, glavni fizičar u Radium Palaceu.

Ovisno o bolestima koje ima određeni pacijent i od njegovom zdravstvenom stanju razina radijacije kojoj se izlaže se mijenja. 

"Razine radijacije razlikuju se. Možemo ju upotrebljavati koliko želimo poštujući rizik. Budući da želimo pomoći našim pacijentima da se osjećaju bolje, upotrebljavamo male doze", naglašava Masik.

Pacijenti koji posjećuju ove toplice dolaze u potrazi za izlječenjem raznih bolesti, od neuroloških poremećaja do artritisa. Vaclav Pucelik jedan je od njih i već 30 godina posjećuje toplice. Boluje od kroničnog upalnog stanja koje utječe na zglobove i  dolazi jednom godišnje.

Sovjetski Savez Nekadašnja supersila Life 18 zapanjujućih činjenica o Sovjetskom Savezu

"Ništa mi nije moglo pomoći, bolovi su bili česti i jaki. Preporučili su mi ove toplice i kupanja u radioaktivnoj vodi 20 minuta dnevno. Na tretman dolazim samo jednom godišnje zbog opasnosti od radijacije", objašnjava Pucelik. Pacijenti u toplicama ostaju 24 dana. Pucelik je čest gost koji se tako udomaćio da većinu pacijenata, u maniri pravog turističkog vodiča, vodi u razgledavanje toplica.

Koliko god pomisao na toplice u kojima se pacijenti kupaju u radioaktivnoj vodi zvuči bizarno, pacijenata im ne manjka. Tretmani su skupi. Pacijenti se redovito vraćaju u toplice okružene radioaktivnim brdima i sa sjećanjima na tužne sudbine zatvorenika, iskoristile su prirodna bogatstva ovog kraja. 

"Bila je velika šteta što ovaj materijal nije koristila naša zemlja, jer smo danas mogli biti poput Švicarske. Biti razvijeni, imati ceste, škole i sl. Umjesto toga besplatno smo uranij dali Sovjetskom savezu, a robovi Česi morali su ga izvlačiti", naglašava Mandrlholec.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 14:00 18.Travanj 2018.

    Kakvi "robovi Česi"? Česi moraju SSSR-u zahvaliti što danas još pričaju češki i nisu potpuno germanizirani narod. Da nije bilo SSSR-a i Sovjeta Slavenski narodi danas nebi ni postojali više.