Life
37222 prikaza

Ovako su ustaše djeci ispirale mozak

Ustaška uzdanica - časopis za djecu
1/11
screenshot/youtube
Časopisi namijenjeni djeci mlađoj od 11 godina bili su prepuni ustaške simbolike i pokušaja indoktrinacije

Uspostavom Nezavisne države Hrvatske uspostavljen je čitav novi društveni ustroj i sve je bilo podređeno preodgoju svekolikog stanovništva. Tako je donesen i poseban pravilnik o načinu organizacije djece i mladeži u NDH.

Kako to opisuje Petar Macut

"Prve naznake rješavanja problema ustroja mladeži u Ustaškom pokretu nalazimo već u svibnju osnivanjem zapovjedništva za vojnu prednaobrazbu kao i radnu službu mladosti. Krajem lipnja Poglavnik donosi Odredbu o sastavu Ustaškog pokreta koji se dijeli na tri grane: političko-organizacijsku, Ustašku vojnicu te Ustašku nadzornu službu. Briga o mladeži pripala je grani političke organizacije pokreta. "Posebno polje rada jest organiziranje i odgoj ustaškog Podmladka unutar Ustaškog pokreta, koji će biti svrstan u postrojbe." Iz ovako nedefinirane odredbe jasno se vidi da konačna odluka o načinu ustroja mladeži još nije donesena. Taj problem riješen je Zakonskom odredbom o osnivanju Ustaške mladeži od 12. srpnja 1941. godine. Cjelokupna mladež svrstana je u četiri dobne skupine podijeljene po spolovima. Ustaška uzdanica okupljala je djecu od 7 do 11 godina. Ustaški junaci su bili djeca od 11 do 15 godina. Ustaška Starčevićanska mladež obuhvaćala je mladež od 15 do 18 godina. Mladež na fakultetima su sačinjavali svi sveučilištarci i sveučilištarke, koji su već ranije organizirani u posebnom stožeru."

Dinko i Nada Šakić Veliki feljton Top News Ovaj dokument spasio je tisuće ustaških zločinaca

Najmlađem dijelu ustaške mladeži bio je posvećen i istoimeni časopis, Ustaška uzdanica. Izlazio je taj časopis od 1. listopada 1941. do 1945. godine. Na prvi pogled može se činiti kao sasvim obična tiskovina za djecu zato što su naslovnicu krasile šarolike ilustracije, često prikazujući zaigranu djecu pod budnim okom ustaša, ali riječ je bilo o indoktrinaciji. Bio je toga potpuno svjestan i Julije Makanac, tadašnji šef ustaške mladeži koji je najviše vremena posvetio ispravnom tumačenju "poviesti". Kako to Macut tvrdi, svojim intelektualnim radom Makanac je kao autor niza brošura političko-propagandne provenijencije znatno je utjecao na formiranje svjetonazora članova Ustaške mladeži.

Ustaška uzdanica - časopis za djecu | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Macut pak napominje da je tijekom 1942. godine časopis Dužnostnik zamijenio pojedine časopise namijenjene različitm dobnim kategorijama ustaške mladeži.

1942. godine je Makanac izdao čak i smjernice za rad upravitelja za duhovni odgoj:

"Dok je zadaća odjelnih upravitelja za promičbu, da se pobrinu, da se izdanja Ustaške mladeži kao i knjige i brošure preporučene po Zapovjedničtvu što više među pripadnicima Ustačke mladeži šire, zadaća je odjelnih upravitelja za duhovni odgoj, da se pobrinu da svi oni duševni i idejni sadržaji, što se u tim izdanjima nalaze, zaista prodru u dušu i misao onih, kojima su namijenjeni."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ranko75 12:38 10.Prosinac 2017.

    Ustase jesu bili nesto najuzasnije.Kada bi hrvati sami sa najvecom otvratnoscu osudjivali ustase,onda ne bi trebali drugi da im napominju kakvi su.Samo zato jer veliki dio hrvata pokusava da ublazi i zataska sav uzas njihove vladavine,to sto ih nedovoljno i ... prikaži još! nedovoljno ostro ne osudjuju izaziva sve druge da nam stalno guraju prst u oko i podsjecaju na njih.Zato ustanimo sami i recimo,napisimo da su ustase nesto najotvratnije, najogavnije,najfasistickije sto je svijet vidio i ostavice nas na miru

  • CICA 18:07 18.Kolovoz 2017.

    nazalost ustastvo jos zivi u hr

  • Mirjana 17:51 17.Kolovoz 2017.

    Koja bagra ovdje piše i što piše nije za vjerovati. E pa Raife "novinaru" - sjeti li se ti balvan revolucije koja je na današnji dan krenula i tolike mlade živote Hrvata u RH odnijela u grob, ostavila invalidima, otjerala ... prikaži još! i silovala na kućnom pragu. Kamo sreće da smo tada bili spremni na "ustaški način" - danas se nebi ponovno šetali isti ti krvoločni četnici ni zemljom, a pogotovo ne RH, a ni takvi provokatorski govnari nam nebi piskarali ovdje i provocirali skupa sa krvoločnim četnicima.