Life
3661 prikaza

Ovako će Bill Cosby provesti svoju kaznu

Billa Cosbya nakon presude odvode u zatvor
1/11
BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Zatvor je otvoren prošle godine i jedna je od najmodernijih kaznionica u SAD-u

Najpoznatiji zatvorenik državnog zatvora u Phoenixu ima oznaku NN7687, no vjerujemo kako će ga većina njegovih sustanara zvati po nadimku kojeg je dobio tijekom svoje televizijske karijere "America's Dad". Bill Cosby, osuđen na najmanje tri godine zatvora, bit će smješten u ustanovu u blizini Montgomery County suda na kojem je i osuđen za drogiranje i seksualni napad na Andreu Constand.

Ovaj zatvor, kako piše CNN, nov je i moderno uređen. Izgrađen je kako bi zamijenio SCI Graterford izgrađen 1929. godine. Ima dva objekta i zgradu za administrativne potrebe a zapošljava 1200 radnika. 

Cosby je, kako je rekla glasnogovornica zatvora Lisa Durand, dobrog raspoloženja. Telefonski je razgovarao sa svojom suprugom Camille, a odbio je da njegova obitelj bude prisutna na čitanju presude kako bi ih zaštitio od medija, rekao je njegov glasnogovornik Andrew Wyatt. 

Poznati komičar bit će smješten u zatvoru sa 3830 kreveta, i bez obzira na svoju popularnost i ugled ipak narušen ovim optužbama, živjet će životom tipičnim za zatvorenika. Dobio je svoju uniformu, higijenske potrepštine, posteljinu, ručnike i čizme. Njegov prvi zatvorski obrok bile su mesne okruglice i riža, mahune, pire krumpir i umak. 

Bill Cosby uoči izricanja presude Definitivno gotov Life Presuda: Drogirao i silovao, do 10 godina zatvora

U ćeliji je sam, a bit će mu dozvoljeni pozivi i omogućeno vježbanje unutar zatvora. 

"Poduzeli smo sve mjere opreza kako bi osigurali njegovu sigurnost i dobrobit u našoj instituciji. Dugoročni cilj je njegov boravak među populacijom uz program kojeg će proći tijekom svog boravka u zatvoru", rekao je John Wetzl.

Novi zatvorenici prolaze kroz proces evaluacije čiji je cilj odrediti koji je zatvor najbolji za kojeg zatvorenika, a cijeli proces može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, rekla je Amy Worden iz press službe američkog Department of Corrections.

Zatvorski sustav u SAD-u posebnu pažnju pridaje starijim zatvorenicima a u sustavu ima i niz ustanova s posebnom njegom za ljude sa nizom zdravstvenih problema. Tijekom čitanja presude njegovi odvjetnici poseban strah izrazili su s obzirom na njegove godine, probleme s vidom i lošije zdravstveno stanje. Strahuju kako bi upravo zbog toga poznati glumac mogao postati meta. 

Worden naglašava kako njegova situacija neće biti ništa drugačija od one u kojoj se nalaze ostali zatvorenici, a evaluacija će pokazati hoće li ostati među njima ili će biti poslan u zaštitni pritvor. 

"Imali smo već ranije poznate zatvorenike, a vjerujem da ćemo ih imati i dalje, pa to za nas nije ništa neuobičajeno. Prema njemu će se ponašati kao i prema svima ostalima", naglašava Worden. 

Scena iz filma Carandiru Užasi i mučenja Life Ovo su najgori zatvori na svijetu - iz njih nema izlaska

Ovaj moderan zatvor otvoren je u lipnju i tada su ga opisali kao "ustanovu iz 21. stoljeća koja ima napredne sigurnosne postavke, učinkovitu infrastrukturu, modernu unutrašnjost i smještajne jedinice". 

Zatvorenici mogu vježbati u teretani, sudjelovati u raznim predavanjima, posjetiti brijača ili boraviti u kapelici. Mogu se uključiti u specijalističko edukacijske programe, između ostalih i stolarstvo. 

Uz kaznu zatvora Cosby je dobio i obavezno doživotno savjetovanje o zlostavljanju, što će moći nastaviti u zatvoru. Među programima su i oni za liječenje od ovisnosti o alkoholu i drogama, te prevenciji nasilja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.