Life
6025 prikaza

Ovaj auto poslužio je za najveći bijeg u povijesti i nestao

Ford Bronco
Screenshot
Relativno spora potjera prekrila je kilometre terena, i trajala je više od sata, a sve su uživo prenosile tv kamere

Datuma 17. lipnja 1994. godine televizijski su gledatelji u SAD-u bili zaljepljeni za svoje fotelje tijekom jedne od najčudnijih potjera ikada ekraniziranih.

Orenthal James, poznatiji kao OJ Simpson trebao se predati policiji za navodno ubojstvo bivše supruge Nicole Brown Simpson te njezinog prijatelja, Ronalda Goldmana.

Umjesto toga on je krenuo bježati, isprva polako, po autocestama Kalifornije. Njegov prijatelj Al Cowlings bio je iza volana a Simpson je, navodno, imao pušku.

Kasnije su u automobilu pronađeni gotovina, Simpsonova putovnica, lažna brada i brkovi te ljepilo za njih.

Relativno spora potjera prekrila je kilometre terena, i trajala je više od sata. Domino's pizza je u tih sat vremena dobio rekordno mnogo narudžbi.

OJ Simpson | Author: Wikipedia Wikipedia
Automobil kojim je dvojac bježao bio je zloglasni bijeli Ford Bronco koji je kasnije nestao. 

Auto je, za početak, pripadao Cowlingsu, a ne Simpsonu. Simpson je imao gotovo isto vozilo, no zaplijenjeno je radi dokaza te skoro uništeno u procesu.

Cowlings je uhićen jer je pomagao bjeguncu te stavljen u zatvor.

Kada je izašao iz zatvora htio se pošto-poto riješiti Bronca, jer su svi prepoznavali automobil. Prišao mu jer kolekcionar Michael Kronick koji mu je ponudio 75.000 za auto i 250 fotografija Cowlingsa kako vozi auto - potpisanih od strane Cowlingsa.

Na dan kada su se trebali naći Cowlings se nikada nije pojavio, i dogovor je s vremenom otpao.

CBS Sports je rekao kako je Cowlings otkrio kako Kronick planira iznajmiti Bronco kompaniji imena Graveline Tours, koja bi ga vozila po ruti potjere te onda vozila turiste do Nicoleinog groba.

Simpsonu još nije započelo suđenje, i Cowlings se bojao da ga ne počnu povezivati s ubojstvom. Kronick je tužio Cowlingsa i tužba je riješena dogovorom i isplatom između dvojca.

Onda mu je prišao Mike Gilbert, Simpsonov nekadašnji agent, i još dvoje ljudi, koji su mu platili 75.000 za automobil.

Bronco je sljedećih 17 godina proveo u garaži gdje ga se održavalo ali minimalno koristilo. Gilbert je novinarima rekao kako je od zloglasne potjere vozio još samo desetak kilometara. 

Gilbert je čak reako i kako su mu mnogi nudili velik novac (275.000 dolara) ali nije imao izliku da proda najzloglasniji automobil stoljeća nakon onog u kojem je bio JFK kada je izveden atentat.

Ford Bronco | Author: Screenshot Screenshot

Godine 2012. Gilbertu je prišao čovjek povezan s Luxor Hotelom u Las Vegasu i pitao je može li iznajmiti automobil da bude dio izložbe sportskih memorabilija u hotelu. Gilbert se složio i auto je bio ispred hotela nekoliko mjeseci.

Luxor ga je htio unijeti u hotel, ali Gilbert nije htio niti čuti za to da ga se razmontira. Nakon nekog vremena auto mu je vraćen i opet je otišao u garažu.

Godine 2017., čak 23 godine nakon što je postao kulturna referenca, vratio se i na televiziju i to u showu "Pawn Stars". Gilbert je voditelja Harrisona prvo tražio 1,23 milijuna dolara, a onda 1.25 milijuna za vozilo.

Nakon nešto natezanja i kontempliranja Harrison je rekao "ne".

Gilberta nije to previđe mučilo i rekao je kako ga nikada ne bi "prodao ispod milijuna jer ako sad ne postigne tu cijenu, kasnije će".

Nakon showa Gilbert se dogovorio o iznajmljivanju muzeju Alcatraz East Crime u Tennesseeju gdje sada građani imaju priliku pogledati komad američke povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.