Life
105199 prikaza

Ova blaga Drugog svjetskog rata nikad nisu pronađena

Zlato nacista
Wikipedia
DIljem svijeta su skrivane nepojmljive količine zlata i dragog kamenja, a legende i danas kruže o skrivenom blagu

Bilijuni dolara vrijedan nakit, zlato, drago kamenje i umjetnine nestale su ili su ukradene tijekom Drugog svjetskog rata. Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, ali Dark5 predstavlja pet najmisterioznijih nacističkih blaga ostala iza Drugog svjetskog rata.

Nacistički vlak sa zlatom

Kada su prije nekoliko godina u Poljskoj istraživači Piotr Koper i Andreas Richter ustvrdili da su pronašli vlak pun nacističkog zlata, nitko im nije vjerovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli saznati jesu li njihove tvrdnje doista bile točne.

Dvojac koji je ušao u trag navodnom vlaku su zajedno s timom od 35 istraživača-volontera u utorak započeli s iskapanjem na mjestu za kojeg tvrde da pokazuje anomalije u tlu koje upućuju na postojanje zakopanog vozila. S druge strane, alternativna studija koju su napravili na Sveučilištu znanosti i tehnologije u Krakowu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Richtera, no da bi se na tom mjestu mogao nalaziti tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili sudjelovati u ovom pothvatu te da je čitavo istraživanje financirano iz privatnih izvora.

Jantarna soba

Jatnarna soba svjetski je poznata komora ukrašena jantarnim panelima sa zlatnim listovima i mnoštvom zrcala. Nekada se nalazila u Katarininoj palači u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. stoljeću. Prije nego je nestala u vihoru Drugog svjetskog rata, smatrali su je osmim svjetskim čudom.

Yamashitino zlato

Naziv je to kojeg nosi navodni ratni plijen iz jugoistočne Azije kojeg su pokupili japanski osvajači pod zapovjedništvom Tomoyukija Yamashite. Kasnije su ga skrili u špiljama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina. Lovci na blago diljem svijeta odlaze na pacifičko otočje kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvijek nitko nije pronašao to legendarno zlato.

Alpska tvrđava

Himmler u posjeti kod Franca | Author: Bundesarchiv Bundesarchiv

Pravi lanac tvrđava planirao je šef SS-a Heinrich Himmler krajem 1943. godine. Već tada je radio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i htio je da se čitavo vodstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi od tamo mogli nastaviti pružati oružani otpor. Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih suradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.

Awa Maru

Bio je to ogromni japanski kruzer dovršen 1943. godine u Nagasakiju. Bio je dizajniran za prijevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilizirali u japansku mornaricu. Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskom teritoriju pred sami kraj Drugog svjetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vrijedne plemenite metale i drago kamenje. Kasno navečer 1. travnja 1945. godine je američka podmornica Queenfish ispalila torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tjesnacu.

Ustaško blago

Emerson Bigelow, agent američkog ministarstva financija, 1947. godine napisao je izvještaj u kojem piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 milijuna švicarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 milijuna franaka iz Hrvatske pred sami kraj Drugog svjetskog rata. Pretpostavlja se da su kasnije taj novac proslijedili u Španjolsku i Južnu Ameriku kako bi pobjegle ustaše i nacisti mogli nastaviti sa svojim radom daleko od Europe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.