Life
14377 prikaza

Otkrivamo: Ovo je lista šefova balkanske mafije s pasošem RH

Ilustracija za mafijaška posla
express
Ubojice, narkobosovi, šverceri droge iz Srbije i iz Crne Gore plaćali su hrvatske pasoše i osobne iskaznice 3500 eura korumpiranim policajcima

Operacije Veritas i Scriptum razbili su dvije dobro uhodane i odlično organizirane skupine koje su jedna drugoj bile praktički konkurencija. Do sad neotkrivene detalje čitajte samo na Express.hr-u.


Srijeda, 27. studenog. Rano jutro. Specijalni timovi policije spremni su jednu od najvećih akcija hvatanja dilera krivotvorenih dokumenata u novijoj hrvatskoj povijesti. Interventna policija, temeljna policija, svi oni spremni su kao zapete puške i samo čekaju riječ za napad. Negdje oko šest sati naredba je stigla i uhićenja su počela. Razbijene su dvije dobro organizirane i uhodane skupine koje su sređivale hrvatske dokumente nekima od najokorjelijih kriminalaca Balkana.

Prva, povezana s Nusretom Seferovićem, predsjednikom Vijeća romskih udruga Hrvatske, bila je bolje organizirana i za nju su radili i neki policijski službenici.

Nusret Seferović - predsjednik Vijeća romskih udruga Hrvatske. Navodni mozak iza cijele operacije lažiranja hrvatskih dokumenata za crnogorske i srpske klanove

Nusret Seferović | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

 

 

 

Razbijena je u operaciji kodnog imena Scriptum. Prema informacijama dostupnima Expressu, oni su imali savršeno uhodanu mašineriju. Iskoristit ćemo ovdje primjer Stevana Agbabe. Početkom ovog mjeseca on je u Engleskoj osuđen na 12 godina zatvora zbog šverca 22 kilograma kokaina približne vrijednosti od oko tri milijuna funti. Uhvaćen je ljetos s lažnim hrvatskim dokumentima na ime Aleksandar Uljarević. Policija tvrdi da je Agbaba upravo preko Seferovića dobio lažne hrvatske isprave.

Policijski službenik Ž. K., prema nama dostupnim informacijama, tri puta u mjesec provjeravao je je li slobodan identitet Uljarević kako bi ga iskoristili za izradu dokumenata. Osnovni uvjet je da osoba ima dvojno državljanstvo, Hrvatske i Republike Srbije, te da u Hrvatskoj nikad nije vadila neki dokument s fotografijom. Kad se to utvrdi, pristupi se vađenju lažnih putnih isprava u Srbiji, za koje se koristi fotografija krajnjega korisnika, u ovom slučaju Stevana Agbabe, te se na osnovi njih podnosi zahtjev za izdavanje hrvatske osobne iskaznice i putovnice.

Spomenuti policijski službenik bi bilježio da po dokumente ne dolazi korisnik osobno nego opunomoćena osoba, iako takve punomoći ne bi bilo. Nerijetko je taj službenik stavljao i svoj otisak prsta prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dokumenata. Kad bi osobna i putovnica bili gotovi po hitnom postupku, navodni opunomoćenik bi došao po njih i uredno ih podignuo.

Stevan Agbaba - Uhvaćen i osuđen na 12 godina zatvora u Engleskoj zbog šverca kokaina. Koristio je lažne hrvatske dokumente na ime Aleksandra Uljarevića

Stevan Agbaba | Author:

Opunomoćenik, navodno, je osoba koju je Seferovića redovito koristio za takve poslove. Ukupna cijena kompleta osobna+putovnica bila je oko 3500 eura, što se dijelilo između upletenih strana. Taj policijski službenik iz policijske postaje u Petrinjskoj ulici u Zagrebu relativno nedavno je umirovljen i time je pukla dobro isprobana veza. Međutim, u maniri iskusnog profesionalca, imao je on i druge veze u policiji, kao što je jedna službenica iz policijske postaje u Sesvetama.

Seferović je također koristio i dvoje odvojenih posrednika za suradnju s policijom. Bračni par Demirović kontaktirao bi Senku Staroveški, službenicu za komunikaciju s javnošću Policijske uprave Karlovačke, te bi ona koristila svoj utjecaj nad drugom policijskom službenicom koja je odrađivala sličan posao u policiji u Vojniću kao i spomenuti službenik iz Petrinjske. Staroveški bi za svoje usluge naplatila po 200 eura.

Prema nama dostupnim podacima, neki od korisnika takvih usluga imaju nezavidan policijski dosje. Stevan Agbaba je dugi niz godina poznat srpskoj policiji. Kako je to opisao jedan izvor Kurira: "Agbaba slovi za jednog od opasnijih momaka u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i okolini. Svojevremeno je vodio osiguranje u nekoliko poznatih novosadskih lokala. Pričaju da je imao prijatelje na visokim pozicijama u podzemlju i da je bio strah i trepet. Mnogi su zazirali od njega i gledali da mu ne stanu na žulj. Priča se i da je reketario pola grada. Oslovljavali su ga sa ‘šefe’."

Grob Zlatka Bagarića FELJTON Life Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Agbaba je uhićen krajem 2016. godine zbog sumnje da je pokušao ubiti Dragana Jovanovića Gidru, vođu navijača FK Vojvodine, ali je pušten da se brani sa slobode i tada je Agbaba pobjegao iz Srbije.

Marko Đorđević, blizak klanu Amerika i osumnjičen za ubojstvo Luke Radulovića, uhvaćen je u kolovozu u Cannesu dok se odmarao s obitelji u luksuznoj vili. Navodno je koristio hrvatske dokumente na ime Milan Nestorović, a obitelj (majka, sestra i njegova supruga s dva mala blizanca) je odvojeno doputovala na ljetovanje. Sami Đorđević je navodno ubio dilera Radulovića u travnju u jednom beogradskom noćnom klubu.

Njih dvojica su se sukobili nekoliko mjeseci ranije ispod beogradskog Brankova mosta. Radulović je izašao kao pobjednik, a Đorđević mu to nikako nije mogao oprostiti. Klan Amerika bio je na vrhuncu moći u drugoj polovici devedesetih, kad su bili stvarni gospodari života i smrti na srpskom asfaltu. Pratile su ih čak i legende da imaju podršku srpskih tajnih službi, za koje su obavljali prljave poslove.

Marko Đorđević - Pripadnik opasnog Beogradskog klana. Zbog ubojstva ga traži Srbija, a pobjegao je nakon što je pušten da se brani sa slobode. Koristio je hrvatske dokumente

Marko Đorđević | Author:

Tu naša priča prelazi još jednu državnu granicu i odlazi put Crne Gore. Zaraćeni Škaljarski i Kavački klanovi već godinama siju strah, ali i prolijevaju krv ulicama susjednih država. Rat klanova započeo je u veljači 2015. godine, kada je ispod automobila Milana Vujotića, parkiranog u podgoričkom naselju Blok pet, podmetnut eksploziv. Vujotić u tom trenutku nije bio u automobilu. Bomba je podmetnuta usred dana i eksplodirala je u blizini vrtića i škole, opisali su srpski mediji.

Crnogorski mediji, pak, napominju da je Vujotić povezivan s grupama koje su se bavile švercom narkotika. Za inspektore on je bio sigurnosno zanimljiva osoba, a prema nekim informacijama, u kumovskim vezama je sa Jovanom Jovicom Vukotićem, koji je označen kao vođa Škaljarskoga klana. Tim klanom upravljaju braća Jovan i Igor Vukotić, a obojica su nabavili krivotvorene dokumente preko Seferovića. Čak i Vujotić je, prema informacijama dostupnima Expressu, imao lažirane hrvatske dokumente.

Seferović je, navodno, pametno koristio potrebe zaraćenih klanova, pa je i kavčanima nabavljao dokumente. Navodno je iskoristio isprobanu tehniku kako bi Damiru Meljoviću nabavio lažirane isprave. On je uhićen 9. svibnja u Parizu sa 69 kilograma kokaina procijenjene vrijednosti od oko dva i pol milijuna eura, a već ranije ga se povezivalo s jednom kriminalnom grupom koja je kavčanima nabavljala lažirane isprave.

Slobodan Šaranović - Nekadašnji kralj kocke u Crnoj Gori ubijen je u krvavom ratu s klanom Luke Bojovića nakon otmice i ubojstva kumčeta Slobodana Radonjića

Slobodan Šarnaović | Author:

Kako bi maksimalno iskoristili mafijaški rat u drugoj državi, grupa okupljena oko Seferovića navodno je čak i Alanu Kožaru, vođi barske kriminalne skupine, pribavila lažne dokumente. Kožara sumnjiče za organizaciju ubojstva Slobodana Šaranovića, neslužbenoga kralja kocke. Krajem kolovoza navodno je lociran u Španjolskoj, gdje je boravio pod zaštitom grupe Luke Bojovića.

Krvavi rat do istrebljenja između obitelji Radonjić i Šaranović s jedne strane te Luke Bojovića ljudima bliskih njemu s druge, počeo je prije deset godina, u ljeto 2009. godine. Do danas je odnio najmanje 13 života, a obje strane, smatraju upućeni, imale su isti motiv - osvetu. Sve je počelo 27. srpnja 2009., kad je nestao Slobodan Radonjić, sin Danila Radonjića. Slobodanov nestanak potaknuo je njegova oca Danila da preko kuma Branislava Šaranovića, nekadašnjeg vlasnika kasina Slavija, pokuša prikupiti informacije o otmici i ostvari bilo kakav kontakt s otmičarima.

"Krenuli su u potragu i dan nakon što su, navodno, došli do određenih informacija, 8. listopada 2009., na Dedinju je ubijen Branislav Šaranović. Dvojica napadača pričekala su ga u blizini zgrade u kojoj je živio i sa skutera u njega ispalili preko 20 metaka", ispričao je sugovornik srpskog Kurira. Slobodan je smatrao da je Luka Bojović odgovoran za ubojstvo mlađeg brata te nestanak Slobodana Radonjića.

Zdravko Mamić i njegov odvjetnik Tko je naručio? Top News Kako je pala mafijaška banda iz krvavog rata s Mamićem

Druga skupina razbijena je u operaciji Veritas, a imali su naizgled sličan obrazac ponašanja. Za zainteresirane su nabavljali lažne hrvatske dokumente koristeći identitete hrvatskih državljana koji žive u Srbiji. Međutim, oni su, prema nama dostupnim informacijama, bili puno lošije umreženi s policijom, pa su njihove usluge tražili i znatno manji kriminalci.

Navodno je preko jednog austrijskog državljanina organizirana nabavka lažnih dokumenata za Branimira Matića, jednog od vođa navijača Crvene zvezde, koji je odslužio deset godina zatvora zbog ubojstva Dejana Divnića i ranjavanja njegova brata Nebojše. Tijekom suđenja utvrđeno je da je ispalio 11 metaka iz pištolja s prigušivačem u braću Divnić.

Korisnik ove druge skupine bio je, navodno, i Benedikt Pindrić iz Brčkog u susjednoj Bosni i Hercegovini. On je poznat policiji zbog dilanja heroina i kokaina s obje strane državne granice. Koliko je, pa gotovo amaterski, bila organizirana skupina, govori situacija o provjeri jednih dokumenata. Nazivali su "naslijepo" matične urede u Hrvatskoj da provjere gdje je neka osoba upisana te na temelju rodnog lista i domovnice vadili hrvatske dokumente za spomenuti dvojac.

Alan Kožar - Navodni šef Barskoga klana. Terete ga za organizaciju ubojstva Slobodana Šaranovića. Koristio je lažirane hrvatske dokumente za putovanje do Španjolske

Alan Kožar | Author:

Dok je Seferovićeva skupina imala tako uhodan posao da krajnji korisnik nije ni dolazio u policijske postaje, ova druga skupina morala je slati krajnje korisnike na predaju te podizanje hrvatskih dokumenata. Usporedbom otisaka prsta Pindrić i Matić uhvaćeni su na djelu. Kako nisu mogli naplaćivati tako visoke iznose kao Seferović, oni su se odlučili na kvantitet, pa nisu bili ni približno tako selektivni u odabiru svojih "mušterija".

Ustaljeni obrazac bio je sličan. Koristeći lažirane srpske isprave, predavali bi zahtjeve za hrvatske i redovno ih dobivali zato što policijske službenice nisu imale razloga sumnjati u nečiji identitet kada dođe s hrvatskim rodnim listom i domovnicom te srpskom osobnom iskaznicom ili putovnicom s odgovarajućim podacima. Metodologija lažiranja srpskih isprava je bila dosta zanimljiva, a hrvatska policija identificirala je dva najčešća postupka.

Najjednostavniji je bio korišten u situacijama kad bi podaci krajnjega korisnika i lažnog identiteta bili dovoljno slični, pa su samo ubacivane nove fotografije. Druga metoda je lažiranje cijelog obrasca s podacima iz putovnice, pa se znalo dogoditi da je početni dokument bio izdan na ime petogodišnje djevojčice, preko njega su stavljeni podaci druge osobe te fotografija krajnjega korisnika. Ova grupa naplaćivala je lažirane dokumente do 15.000 eura, ovisno o platežnoj moći krajnjega korisnika. I oni su uspjeli zaraditi popriličan novac, pa je jedan od članova grupe iz Slavonskog Broda kupio Mercedesa tako nezakonito zarađenim novcem.

Jovan Vukotić - Navodni vođa Škaljarskoga klana iz Crne Gore. Osuđen u Srbiji na 15 mjeseci zatvora zbog krivotvorenja dokumenata. U vezi s jednom manekenkom

Jovan Vukotić | Author:

U idućem nastavku serije tekstova o dobro organiziranoj mreži korumpiranih policajaca, beskrupuloznih "civila" te najgorih mafijaša donosimo i nepoznate detalje policijske istrage te njihove munjevite akcije kojom su razbijene ove dvije skupine. U istrazi je otkriveno i kako su osumnjičeni preko granice prebacivali svoje poznanike, a i kako je jedan takav pokušaj zamalo propao jer su se pojavili policajci koji nisu bili uključeni u čitav proces.


Gotovo je nevjerojatno koliko su dobro bili organizirani, ali i uhodani, jer ni policija nije sigurno koliko točno osoba su prebacili na jednostavan način. Kakva je veza jednog, naizgled, obiteljskog čovjeka iz hrvatske policije s lažiranim bugarskim dokumentima, čitajte sutra samo na Express.hr-u.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • joewallace 01:50 03.Prosinac 2019.

    Jebote sve sami srbi i crnogorci tamo očito mafija je kao i 90tih.