Life
5034 prikaza

Otkrili zašto Margaret Thatcher nije podnosila pande

Margaret Thatcher
1/3
Wikipedia
Dokumenti iz britanskog Nacionalnog arhiva otkrili su da bivša premijerka nije htjela umiljate medvjediće

Neki vjeruju da je to tako zato jer nije htjela kopirati svog prethodnika Teda Heatha, koji se iz službenog posjeta Kini 1974. godine, vratio u Englesku s parom pandi. No, drugi smatraju da Margaret Thatcher doista nije podnosila ove dražesne medvjediće. 

O tome svjedoči povjerljiva dokumentacija London Zoo-a o korespondenciji koju je vodio upravitelj lord Zuckerman s poslovnim i osobnim tajnicima 'Čelične Lady'. 

Ne u Concorde

Institut Smithsonian u Washingtonu uputio je pismo lordu Zuckermanu da im posudi mušku pandu Chia Chia jer bi ga željeli spariti sa ženkom pandom koja bi tako donijela na svijet potomke. Lord Zuckerman oduševio se s tom idejom i odmah poslao ovaj prijedlog tajniku premijerkinog kabineta Robertu Armstrongu, a on je to proslijedio njezinom osobnom tajniku Cliveu Whitmoreu.

Smatrali su da bi ova anglo-američka inicijativa pridonijela 'obostrano korisnom publicitetu'.

 | Author: POOL New/REUTERS/PIXSELL POOL New/REUTERS/PIXSELL

Naime mušku pandu Chia Chia i njegovu partnericu iz Kine je u London doveo prethodnik Margaret Thatcher, premijer Ted Heath, pa je panda još jednom trebala poslužiti u diplomatske svrhe.

Stoga je upravitelj londonskog Zoološkog vrta, lord Zuckerman čak bio uvjeren da bi premijerka bila voljna uzeti Chia Chiu u stražnji dio svog Concordea s kojim je trebala poletjeti u Washington, te je predložio da će ovu vijest lansirati medijima u trenutku kad to njoj bude najviše odgovaralo.

Kad joj je njezin osobni tajnii Whitmore donio pismo, odmah je sjela za stol i odgovorila:

Loš predznak

- Ne uzimam (dvostruko podcrtano) pandu u avion. Pande i političari su loš predznak! Lord 'Z' zna o pandama puno više od mene i sigurna sam da može sam organizirati prijevoz. 

Ipak, iduće godine Čelična Lady sa žaljenjem je zaključila da je London Zoo 'britanska institucija' te da se boji da će im 'morati prirediti jednokratnu financijsku pomoć'. 

No, u rujnu 1982. godine lord Zuckerman je još jednom pokušao nagovoriti Thatcherichinog poslovnog tajnika Roberta Armstronga da pandu ugura u diplomatske poslove. U Armstrongovoj korespondenciji s premijerkom tako je zapisano:

 | Author: POOL New/REUTERS/PIXSELL POOL New/REUTERS/PIXSELL

- Ispostavilo se da ženka Chia Chie vjerojatno nikad neće moći imati podmladak. London Zoo zato treba jendu plodnu ženku kako bi doboli bebe pande. Čini se da je lord Zuckerman uvjeren da biste stoga vi možda bili voljni prihvatiti na dar ovu pandu. Nadam se da znate za izreku kako se darovanom konju zubi ne gledaju, a kamo li da biste zavirili u usta pandi? 

- Da, naravno da ću gledati! Panda ... naprosto nema sreće!, odgovorila je kratko i jasno Thatcher, odbivši dar. 

Voljela Nixona

Njezin neprijateljski stav prema kineskim medvjedićima u potpunoj je suprotnosti prema kompromitiranom američkom predsjedniku Richardu Nixonu koji je morao podnijeti ostavku nakon skandala Watergate.

No, za njega je Thatcehrica imala puno više razumijevanja, pa ga je čak primila na sastanak kad je ovaj bio u privatnom posjetu Londonu, mnogo godina nakon smjene, kad više nije bio nimalo politički važan. 

I njihova prepiska uvijek je bila vrlo ljubazna, pa je Nixonu nakon susreta poslala pismo u kojem je napisala da je 'jako uživala u jučerašnjem razgovoru'.

Inače, upravo je Nixon bio pionir 'panda diplomacije' jer je još 1972. godine iz Kine u SAD sa sobom doveo dvije pande. No, o toj temi, sad je sasvim jasno, dvoje državnika nisu sigurno razgovarali, piše The Guardian

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JaOsobno 15:26 29.Prosinac 2017.

    Ne razumijem naslov.. I šta su otkrili na kraju krajeva??