Life
2398 prikaza

Otkrili jedinu snimku na kojoj se čuje glas Fride Kahlo

Frida Kahlo
1/3
Carl Van Vetchen
Glas ove poznate umjetnice čiji lik i djelo poznaje cijeli svijet, prava je misterija već desetljećima

Nacionalna knjižnica zvuka u Meksiku otkrila je snimku za koju kažu da bi mogla biti prvi zvučni zapis glasa umjetnice Fride Kahlo. Snimka je to pilot emisije radio showa El Bachiller, iz 1954. godine. U izjavi za medije meksičko ministarstvo kulture naglasilo je kako je emisija bila posvećena njezinom suprugu Diego Riveri. 

"Jeste li se ikada zapitali kako zvuči glas Fride Kahlo?", pitali su u svom tvitu. 

Glas za koji se smatra da je njezin može se čuti kako čita tekst nazvan "Portret Diega", izvučen iz kataloga izložbe u Palace of Fine Arts, u povodu obilježavanja 50 godišnjice njegova rada. 

"On je ogromno, neizmjerno dijete, s prijateljskim licem i tužnim pogledom. Njegove tamne i inteligente oči rijetko miruju. Gotovo ispadaju zbog otečenih i izbočenih kapaka - poput žabinih. Dopuštaju pogledu da ima mnogo šire vidno polje, kao da su napravljene posebno za slikara velikih prostora i gužve", kaže Kahlo.

Stručnjaci će nastaviti istraživati snimku kako bi potvrdili da je i zaista riječ o njezinom glasu. 

Frida Kahlo | Author: Wikipedia Wikipedia
Kahlo je umrla 1954. godine, a pretpostavlja se da je snimka nastala 1953. ili 1954. godine. U kolekciji te emisije ima oko 1300 snimki koje se trebaju digitalizirati i katalogizirati, pa postoji mogućnost da bi snimki s njezinim glasom moglo biti još i više, piše CNN. 

Glas ove poznate umjetnice čiji lik i djelo poznaje cijeli svijet, prava je misterija već desetljećima. Jednom ga je francuska fotografkinja Gisele Freund opisala "melodioznim i toplim".

"Frida puši, smije se i govori toplim i melodioznim glasom", jednom je napisala. 

Barbie lutka posvećena Fridi Kahlo Uspješne žene Life Frida Kahlo se 'okreće u grobu' zbog nove Barbie lutke

Kako je naglasila meksička ministrica kulture Alejandra Frausto, ako se potvrdi da to i stvarno jeste njezin glas, bit će to jedina audio snimka glasa ove umjetnice na svijetu. 

Kako zvuči njezin glas možete poslušati u nastavku.

Uloga ove knjižnice, njezine fonoteke, je sačuvati i javnosti omogućiti uvid u zvučnu arhivu Meksika. U njihovoj kolekciji mogu se pronaći glasovi najpoznatijih povijesnih ličnosti u zemlji. Njezin je glas jedan od "najtraženijih" iz knjižnice, rekao je direktor fonoteke Pavel Granados.

"Fridin je glas oduvijek bio prava enigma, i nikad završena potraga. Do sada nikada nije bilo snimke njezina glasa", naglašava. 

Riječ je o emisiji El Bachiller, nazvanoj tako po njezinom voditelju Alvaro Galvez y Fuentes ''El Bachilleru'', kojeg opisuju kao "glavnog  dokumentalist glasova svoga vremena", piše The Guardian. 

Jedna od najvećih slikarica 20. stoljeća postala je poznata po autoportretima u kojima se pokazuje njezina bol i izolacija. Frida je bila poznata i po svom kontroverznom životu, otvorenom braku, ali prije svega i teškoj nesreći koja je uvelike oblikovala njezin život i umjetničko stvaralaštvo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.