Life
3142 prikaza

Oprez! Otkrili što visoke pete zapravo rade tijelu

Djevojka isprobava cipele i masira stopala
Thinkstock
Nova teorija američkih ortopeda priča o još jednom od mnogih problema obuće s visokom petom

Visoke pete nisu zdrave za noge i to je nešto što se sada već smatra općim znanjem. Međutim, američki liječnici imaju teoriju da visoke pete mogu rezultirati kroničnom boli koju je moguće ukloniti samo fizioterapijom. Riječ je plantarnom fascitisu koji nastaje zato što neprirodan položaj stopala u obući s visokom petom skraćuje Ahilovu tetivu što stvara pritisak na plantarnu fasciju, ligament koji održava koštani svod stopala.

Hod | Author: Pexels Pexels

"Visoke pete postaju sve više i više pa mogu dovesti do raznih problema; od istezanja gležnja do kroničnih bolova", ispričala je Hillary Brenner, glasnogovornica američkog udruženja ortopeda za WebMD.

Tenisice | Author: Thinkstock Thinkstock

Plantarni fascitis ponekad se naziva i petnim trnom zato što ga prati oštra bol u peti, a najintenzivnija je ujutro. Nakon nekoliko koraka može se smanjiti, ali rijetko će nestati. Preporuča se odmor i protuupalni lijekovi, ali kako piše Ordinacija.hr problemi mogu trajati čak do 18 mjeseci.

Buđenje | Author: Thinkstock Thinkstock

Najbolje rješenje petnoga trna je fizikalna terapija, koja se pokazala učinkovitijom od nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen, paracetamol ili acetilsalicilna kiselina. Stručnjaci preporučuju krioterapiju zahvaćenog mjesta nekoliko puta dnevno, terapija ultrazvukom, galvansku stimulaciju i masažu trenjem, piše isti portal.

Rasprodaja cipela | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Naravno, kao i u svemu, ključ je u umjerenosti i specijalizirani portal heelthatpain.com piše da nije potrebno totalno izbjegavati potpetice jer manje potpetice mogu imati i pozitivne stvari. Neka istraživanja su pokazala da je nošenje cipela s niskom petom bolje od nošenja balerinki ili neke druge potpuno ravne obuće. 

Cipele i sandale | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Davorin Bogović
    Rinči 11:33 24.Kolovoz 2017.

    Ja znam,ženama mučenje,muškarcima uzbuđenje :)