Life
3752 prikaza

Oprez! Miješaju opasnu supstancu s kokainom

Mladić šmrče kokain na tulumu
Thinkstock
Dileri ga dodaju kokainu ne samo da bi povećali volumen, nego i zato jer produljuje učinak droge

Švicarski istraživači pronašli su novu opasnu supstancu koja, pomiješana s kokainom, može uzrokovati oštećenje mozga.

Nakon marihuane, kokain je druga najčešće konzumirana droga širom svijeta. Za razliku od trave, dileri obično čisti kokain miješaju s raznim dodacima da bi povećali zaradu. Ti često opasni aditivi mogu biti deterdženti za pranje rublja, soda za pečenje, amonijak, kao i lokalni anestetički agensi, lijekovi protiv bolova i kofein, koji oponašaju neke učinke kokaina po nižoj cijeni.

Dvije studije sa Sveučilišta u Zürichu (UZH) pokazuju da je levamisole, sredstvo koje se daje životinjama protiv glista, pojavio u kokainu namijenjenom crnom tržištu. Kod redovitih korisnika, levamisole može utjecati na kognitivne sposobnosti i smanjiti prefrontalni. Razlog zbog kojeg se kokainu dodaje levamisol je produljenje učinaka droge.

Narko šefica Sandra Avila Beltran Sandra Beltran Life Kraljica kokaina: Na partyje je dolazila s kalašnjikovim

Nuspojave ove tvari mogu biti brutalne - što dovodi do promjena u broju krvnih zrnaca i promjena na krvnim žilama. Prethodna ispitivanja na životinjama pokazala su da levamisole može uništiti i nervni sustav, no nove švicarske studije pokazuju i u kojoj mjeri.

Analizom kose kokainskih korisnika koji su sudjelovali u prvoj studiji, tim iz Psihijatrijske bolnice i Instituta za sudsku medicinu Sveučilišta u Zürichu pokazao je da oni koji su uzimali kokain pomiješan s više levamisola imaju veće oštećenje kognitivnih funkcija.

Druga studija na temelju snimaka magnetne rezonancije, pokazala je da ljudi koji su uzimali kokain s visokom razinom levamisola imaju stanjeni prefrontalni korteks - dio mozga koji je odgovoran za izvršne funkcije.

Voditelj istraživačkog tima, profesor Boris Quednow bio je nedvosmislen u naglašavanju toksičnih učinaka levamisola na mozak kokainskih korisnika. Također je pozvao vlade da proširuju programe kontrole droga kako bi  omogućili korisnicima da provjeravaju čistoću kokaina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gogo123 08:47 23.Siječanj 2019.

    A sam kokain je dobar ? Kakav je to naslov ? "Oprez! Miješaju opasnu supstancu s kokainom". Naslov daje poruku da kokain jedino ne valja sa tim miješati !? Jeste li svjesni kakvu poruku šaljete mladima ?????? Kokakin je dobar ... prikaži još!r ali oprez, ne ga miješati ! Haaaaaalo !