Life
5854 prikaza

Opasna sekta plaća milijunima rat protiv psihijatrije

Zgrada Scijentološke crkve u Los Angelesu
1/4
Mfield, Matthew Field, http://www.photography.mattfield.com
Puni su novca i sad imaju svoj vlastiti propagandni muzej preko kojeg promoviraju opasne teze i teorije zavjera

Na 6616 Sunset Boulevardu, nekoliko blokova dalje od glavnih znamenitosti LA-a kao što su Amoeba Records i Hollywood Palladium, nalazi se bijela, sterilna zgrada modernističkih pravilnih linija.

Noću ona svijetli kao ukleta kuća: pozadinski osvijetljeni plakati užasnutih lica, grb u obliku šake koja drži vagu pravde i crna i crvena slova koja podsjećaju na font s plakata za SF seriju iz 70-ih 'Battlestar Galactica', no ovdje na pročelju piše:“Psihijatrija: industrija smrti".

Taj čudni muzej vrijedan više milijuna dolara, otvoren je za javnost sedam dana u tjednu, a ulaz je besplatan. To je raskošno zdanje Građanskog povjerenstva za ljudska prava (Citizens Commission of Human Rights) koje je i utemeljeno za zaštitu mentalnog zdravlja. Povjerenstvo je pokrenuo mađarski liječnik Thomas Szasz, autor knjige iz 1960. pod nazivom 'Mit o mentalnim bolestima'.

Zadrti kritičar psihijatrije, Szasz je proveo svoju karijeru tvrdeći da duševna bolest nije ništa drugo nego sredstvo za izopćavanje oboljelih i da je njihovo liječenje vrsta zlostavljanja. U njegovo ime, CCHR je proveo 50 godina lobirajući protiv psihijatrije 'istražujući i otkrivajući kršenje ljudskih prava u području mentalnog zdravlja", piše na njegovoj internetskoj stranici. 

Zlostavljana djevojčica Kao u hororu Life Život u sekti: "Godinama sam vođi kulta rađala djecu"

Od 1969. godine organizacija tvrdi da je bila uključena u donošenje više od 180 pravnih reformi u psihijatrijskoj industriji; navodno je dala besplatnu pomoć više od 250.000 ljudi, a muzej financira Scijentološka crkva. 

Kada je muzej otvoren 2005. godine, na otvaranju su bili brojni istaknuti scijentolozi, uključujući glumicu Leah Remini, koja je nakon toga napustila crkvu i počela pričati o zlostavljanjima koja je tamo doživjela, te se pretvorila u antiscijentološku aktivisticu.

Uz nju, tu je bila i Jenna Elfman, Lisa Marie Presley i glumac i DJ Danny Masterson koji je optužen prošle godine za nekoliko silovanja. No, većina rukovodstva i visokopozicioniranog osoblja također su scijentolozi, uključujući i visokorangirano vodstvo i svih pet savjetnika Građanskog povjerenstva za ljudska prava. 

Ispitujući porezne obrasce 23 različita regionalna čelnika Građanskog povjerenstva za ljudska prava, portal Daily Beast je otkrio niz osoba koje su preuzele vodeću ulogu u organizaciji. Pored ostalih, tu je i visoko pozicionirana Jen Eastgate, koja je još 2012. privukla pažnju medija kad je bila optužena da je 11-godišnju djevojčicu navela da laže o seksualnom zlostavljanju iako su optužbe protiv nje kasnije odbačene.

Još jedan aktualni savjetnik je kanadski trgovac dionicama po imenu Michael Baybak. Njega je još 1991. godine magazin 'Time' raskrinkao u tekstu pod nazivom ' Uspješni kult pohlepe i moći' u kojem se tvrdilo da je Baybak pronevjerio novac u korist crkvene blagajne. Baybak je tužio 'Time' i nagodio se izvansudski s magazinom, ali je 2013. godine opet došao pod povećalo jer se saznalo da je 2009. donirao Scijentološkoj crkvi 15 milijuna dolara.

Treći savjetnik, Isadore M. Chait, ugledni azijski trgovac umjetninama koji je glumio u bizarnom videu na kojem se vidi kako aktualni članovi snimaju kamerama bivše članove koje su zaskočili na aerodromu u LA-u. Inače Isadore M. Chait poznat je i po tome da je glumcu Nicholasu Cageu prodao ukradeni kostur glave mongolskog Tyrannosaurus Rexa. A tu je i Clay Bock bivši djelatnik moćne odvjetničke i savjetodavne kompanije 'Morgan, Lewis &Bockius LLP', koji je bio porezni savjetnik Donalda Trumpa 2005. godine. Nitko od spomenutih nije želio razgovarati s novinarima portala Daily Beast. 

Samo je glasnogovornica scijentološke crkve napisala je da je crkva "ponosna na ono što je Građansko povjerenstvo za ljudska prava (CCHR), postigao u iskorjenjivanju psihijatrijskih zlouporaba", te da je organizacija odgovorna za 'reforme koje spašavaju život kad je riječ o mentalnom zdravlju" i da muzej "pruža potpuno dokumentirani i necenzurirani pogled na povijest psihijatrije i njene destruktivne prakse."

Sijentološka crkva i Muzej psihijatrije | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Scijentološki novinar Tony Ortega je to opisao drugačije. On kaže:“CCHR je zanimljiv jer je potpuno izdvojen od scijentoloških skupina. Otvoreno se zalaže protiv psihijatrije ne zato što smatraju da bi psihijatriju trebalo ispraviti,nego zagovaraju potpunu detonaciju cijelog modernog sustava mentalnog zdravlja.

Na jednom događaju prije deset godina predsjednik Scijentološke crkve David Miscavige je doslovno rekao da je scijentologija 'razorila' psihijatrijsku profesiju, dok su se iza njega na video-zidu prikazivale snimke eksplozija.  

Los Angeles: Tom Cruise s kćeri Isabellom i sinom Connorom Odrekla se majke Life Kći slavnog glumca regrutira ljude za opasnu sektu

Iste večeri u predvorju muzeja žena s pločicom na kojem je pisalo Ruthie, presretala je posjetitelje i bilježila im imena, zanimanja i kontakte. Kada su se svi prijavili, otpratila je grupu do golemih, masivnih vrata koja su podsjećala kao da je riječ o tematskoj zabavi na temu 'Igre prijestolja'. Iznad njih na zastoru od lažne bodljikave žice stoji Danteov citat koji završava s "Napustite svaku nadu vi koji ulazite ovamo."

"Ovo su Vrata Pakla", kaže Ruthie. Vrata Pakla vode u malu, podstavljenu ćeliju - tako da podsjeća na one u mentalnim ustanovama. To je soba za projekciju 12-minutnog uvodnog videozapisa muzeja. Ono što se nastavlja nije dokumentarni film, već pregršt starih fotografija i isječaka novih vijesti koji su se previše brzo izmjenjuju da bi se mogle komentirati. Postoji i zlokobni glas: "Kamo god pogledate - tu je", kaže dubok muški glas. "Misliš da psihijatrija nema nikakve veze s tobom? Razmisli još jednom."

Građansko povjerenstvo za ljudska prava, kad govori o svojim aktivnostima, vrlo je šturo. Kako kažu, iz svog sjedišta u Los Angelesu koordiniraju aktivnost među svojim podružnicama širom svijeta. Tako piše na njihovim internetskim stranicama. No muzej je mnogo manje obziran.

Nakon filma posjetitelji se stapaju sa slabo osvijetljenim labirintom prepunim raznih izložaka - od sprava za mučenje, do tekstova istaknutih na zidovima i video svjedočanstva žrtava u suzama. Sve to dokumentira psihijatrijska nedjela koja sežu stoljećima unazad šireći strah među okupljenima. 

Neke od tvrdnji muzeja proizlaze iz legitimnih zabrinutosti - naglog porasta primjene antidepresiva, vrlo učestale dijagnoze ADHD-a, naglog porasta troškova za lijekove i tragedija kao što su primjena lobotomije do rasističkih eksperimenata. No sve prikazano ubrzo se dobro uklapa u priču o zavjeri. Jedno predavanje tereti liječnika Benjamin Rusha iz 18. stoljeća, kojeg su nekoć zvali 'ocem moderne psihijatrije' za ubojstvo Georgea Washingtona. 

Drugo predavanje tumači teroristički napad 11. rujna kao zavjeru glavnog suradnika Osame bin Ladena - egipatskog psihijatra, pa je ovim aktom htio potaknuti prodaju antidepresiva traumatiziranoj američkoj javnosti. Holokaust opisuju kao 'psihijatrijski pokret koji je uzrokovao smrt milijuna ljudi'.

Leah Remini Ispovijest Life "Da me nisu pustili iz te sekte, sigurno bih se ubila"

Popis se nastavlja - pucnjavama u školi, Ku Klux Klanom, apartheidom, silovanjima, segregacijama, ropstvom, padom na rezultatima testova, kontrolom uma, smrću umjetnosti, književnosti i svake ljudske kreativnosti. Sve to u očima CCHR-a su društvene bolesti i trebaju zaštitu mentalnog zdravlja.

Način na koji oni vide psihijatriju jest da ona manipulira ljudima, dijagnosticira im probleme koje nemaju i nudi im rješenja koja ne djeluju. Prema njihovoj web stranici, to je "industrija vođena profitom, njezina lažna pomoć često rezultira smrću". Oni opisuju psihijatriju na isti način na koji njihovi kritičari opisuju scijentologiju.

Scijentološki element je ključ za razumijevanje muzeja - ne samo zato što je scijentološka crkva primarna ekonomska, kulturna i duhovna sila koja stoji iza njega - nego zato jer i odgovara na pitanje - zašto takva institucija uopće postoji?

Kada je Lafayette Ron Hubbard prvi put osnovao Scijentologiju još 1950. godine, on ju je odmah objašnjavao kao neku vrstu konkurencije psihologiji. Hubbardova prva knjiga o Scijentologiji, 'Dijanetika - Moderna znanost o mentalnom zdravlju', mnogo toga je preuzeo od Freuda. Knjiga se prodavala kao 'Priručnik o dijanetskoj terapiji' pa je identificirala 'mentalne aberacije' i opisala praksu 'revizije' gdje su bolesnici u nevolji razgovarali s profesionalnim savjetnicima o svojim problemima i osjećajima, u nadi da će postići mentalni mir. 

Sijentološka crkva i Muzej psihijatrije | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons
"U to vrijeme Hubbard se nadao da će Dijanetika zamijeniti psihijatriju, ali je knjiga samo izazvala prijezir. Do 1969. Hubbard je postao toliko frustriran da je jednostavno krenuo u rat protiv svih koji su se profesionalno bavili mentalnim zdravljem", objasnio je Stephen Kent, sociolog sa Sveučilišta Alberta za jednu radio postaju s Floride 2015. godine.

U godinama nakon toga, crkva je uložila mnogo napora u iskorjenjivanje psihijatrije kad god je to bilo moguće. Nakon 11. rujna, na primjer, pokrenuo je projekt za detoksikaciju spasilaca u New Yorku, neprofitnu organizaciju koja je imala za cilj pomoći osobama koje su prve bile na mjestu nesreće. Tako su promovirali široko kritiziranu Hubbardovu metodu liječenja ovisnika o opijatima pod nazivom “Rundown pročišćavanje”. 

Ilustracija žrtve kulta tajne organizacije Life Sekte zla u Hrvatskoj: Ovo su ispovijesti žrtava

Inače, bila je to jedina dobrotvorna ustanova koju je odmah nakon napada počeo financirati Donald Trump. Crkva je pokrenula Criminon International, kontroverzni program usmjeren na zatvorenike, koji se protivi psihijatrijskim lijekovima i otežava liječenje zatvorske populacije. Čak je navodno brak Toma Cruisea i Nicole Kidman razoren djelomično i zato jer je njezin otac bio psiholog.

Ni u jednom dijelu muzeja nijedan dokaz ne objašnjava što zapravo predlaže CCHR kao alternativu psihijatrijskom liječenju. Internetska stranica pacijentima daje informacije o njihovom pravu na informiranost i veze s nekoliko holističkih medicinskih klinika, alternativnih centara za iscjeljivanje, pravne pomoći i pravnih resursa i klinika protiv ovisnosti o drogama. A.i ne nudi jasno rješenje za osobe koje pate od mentalnih problema. 

"Nije nam dopušteno preporučiti alternative zato što nisu zakonski odobreni tretmani", kaže koordinator škole koji se identificirao samo kao John. 

Scijentologija, međutim, ima povijest predlaganja kontroverznih alternativa psihijatrijskom liječenju. Još 1970-ih, na primjer, Hubbard je razvio tretman za psihotične pacijente koje je nazvao "Introspection Rundown".

Marcus Wesson i obitelj Vampirova djeca Life Kćeri su mu rađale djecu, a onda ih je sve ubio

To je uključivalo "stavljanje osobe koja ima psihotičnu fazu u izolaciji, pazeći da nitko ne razgovara s njima", rekao je Ortega za The Daily Beast. Ovaj 'tihi tretman' trebao bi 'izliječiti' ozbiljnu duševnu bolest, ali je zapravo bio obična noćna mora.

Najpoznatiji primjer 'Introspection Rundown' koji je otišao naopako uključivao je smrt 36-godišnje žene po imenu Lisa McPherson. Sredinom 1990-ih McPherson, preobraćena na scijentologiju, doživjela je manju automobilsku nesreću u Clearwateru na Floridi. Po dolasku hitne pomoći, počela je skidati odjeću i šetati gola. Kad ju je čovjek iz hitne pitao zašto se svukla, McPherson je rekla:"Želim pomoć". 

Sijentološka crkva i Muzej psihijatrije | Author: Wikipedia Commons Wikipedia Commons

Odveli su ju u bolnicu i tamo su ju pokušali prebaciti u obližnju psihijatrijsku ustanovu na pregled, ali su se scijentolozi tome usprotivili. Puštena je na njihovu skrb, a oni su ju držali u izolaciji u obližnjem hotelu. Nakon dva tjedna McPherson je umrla od dehidracije. Novine su izvijestile da joj nisu davali nikakvu tekućinu, čak ni vodu pet do deset dana.

Njezina smrt bila je prava katastrofa za scijentologiju i njihove metode. Dobili su dvije kaznene prijave - onu službenu, i onu koju je podnijela obitelj pokojnice. Iako su optužbe kasnije odbačene, crkva nije prestala s ovakvom metodom 'liječenja'. Primjenjivali su ih na seoskim imanjima u Tennesseeju.

Ilustracija žrtve kulta BOLESTAN KULT Life Tjerao muževe da drže svoje žene dok ih drugi siluju

A onda je 2017. godine jedan od tih objekata, koje je vodio scijentolog Marc Vallieres, zatvorio mjesni šerifov odjel kada je jedan čovjek nazvao 911 i tvrdio da je tamo bio protiv svoje volje devet mjeseci. Dva voditelja objekta priznala su krivnju po dvije točke.

Dakle, scijentolozi se kroz CCHR bore protiv psihijatrije i psihijatrijske struke, a istovremeno to ima katastrofalne rezultate za psihički bolesne osobe jer ih pokušavaju 'liječiti' vlastitim metodama", govori Ortega za The Daily Beast.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 06:39 12.Kolovoz 2019.

    u scijentološkom muzeju