Life
1565 prikaza

Ona je izumila napad grudima na crkvu, Trumpa, Putina

Oksana Šačko
xvire1969
Jedna od osnivačica FEMEN-a pronađena mrtva u svom stanu u Parizu nakon godina feminističke borbe

Tog dana Ukrajina je slavila 17. obljetnicu izlaska iz SSSR-a, svoj Dan nezavisnosti. Bio je 24. kolovoza 2009., ljeto i savršen dan za svoj performans, prosvjed protiv zlostavljanja žena, iskoristile su i aktivistkinje skupine FEMEN. U jednom trenutku jedna od osnivačica FEMEN-a, tada tek 22-godišnja Oksana Šačko, izvikujući parole skinula se do pasa, isturila grudi i tako je legenda rođena.

Od tog trenutka aktivistkinje prvo tada još uvijek samo ukrajinske jezgre ove feminističke organizacije, a potom i ogranaka diljem svijeta, preuzele su pokazivanje grudi i ispisivanje političkih parola preko njih kao način svoje borbe i svoj zaštitni znak. Ne jednom istrpjele su poštene batine snaga sigurnosti po zemljama istočne Europe, posebno u Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji, završavale su po zatvorima, nebrojeno puta im se prijetilo smrću ili ih se napadalo.

Oksana Šačko | Author: YouTube YouTube

Dotle su ih proganjali da je Šačko 2012. zatražila i dobila status političke izbjeglice u Francuskoj jer joj je u domovini prijetio kazneni progon u nekoliko postupaka zbog njenih aktivističkih istupa. Pet godina poslije, u utorak 24. srpnja 2018., FEMEN je objavio vijest da je Oksana Šačko pronađena mrtva u svom stanu u Parizu. Pojedini informativni servisi navode da se kao uzrok smrti sumnja na samoubojstvo, te da je, navodno, iza sebe ostavila samo kratku poruku: "Svi ste vi lažni."

Pokret je nastao 10. travnja 2008. kada je Anna Hutsol proučila razmjere odvođenja žena iz Ukrajine u inozemstvo kako bi ih se tamo seksualno iskorištavalo u ranim prostitucijskim lancima organiziranog kriminala. Prve uz nju tada su bile Oksana Šačko, Aleksandra i Ina Ševčenko, te Jana Ždanova, a jedno kraće prvo vrijeme njihove je akcije osmišljavao, kao aktivist iz sjene, Viktor Svjatski. Od tog trenutka FEMEN-ice su postale prava napast po one protiv kojih su prosvjedovale.

Golim grudima plijenile su pozornost i medija i okupljenih, bilo da su ljudi bili oduševljeni ili zgroženi njihovim nastupima. Svoju metodu nazvale su "sekstremizmom u zaštiti ljudskih prava", a na njihovom udaru našli su se svi odgovorni za ili provođenje ili toleriranje seksualnog izrabljivanja žena ili njihove neravnopravnosti u društvu. To je značilo da su njihove mete autoritarni i diktatorski režimi, kao i vjerske institucije kao simboli promoviranja seksizma i homofobije.

Prostitucija Jedva se spasile Life Hrvatice u bijelom roblju: "Dovodili su mi ih 50 na dan"

U prvo vrijeme u svojim su performansima nastupale tako da bi pozirale u erotskom donjem rublju, no stvar se ubrzo zaoštrila. Već 2008. na udaru se našlo veleposlanstvo Turske u Kijevu. Narednih godina sve češće se događalo da svjetske agencije prenose vijesti s fotografijama FEMEN-ica kako prosvjeduju u Ukrajini, povremeno i u Rusiji i Bjelorusiji. U studenom 2011. Aleksandra Ševčenko je na Trgu Sv. Petra u Vatikanu golih grudi je istaknula plakat s natpisom: "Sloboda ženama!"

Bila je uviđavna pa je pustila papu Benedikta XVI da završi misu. Na nju su odmah skočili talijanski policajci i uhitili je. U travnju 2012. pet aktivistkinja provuklo se do zvona Katedrale Sv. Sofije u Kijevu i stalo je zvoniti u znak prosvjeda protiv pokušaja uvođenja zakona kojima bi se zabranio pobačaj u Ukrajini.

Pitanje pobačaja je jedno od glavnih mjesta njihovog sukoba s katoličkim, pravoslavnim i mnogim protestantskim crkvama, a sve njih, kao i islamske vjerske zajednice, FEMEN-ice napadaju općenito kao patrijarhalne organizacije. 26. srpnja 2012. Jana Ždanova napala je moskovskog patrijarha Kirila I tijekom posjeta Kijevu s natpisom: "Ubij Kirila!" na tijelu i vičući mu: "Gubi se!" Ukazale su se i na OI u Londonu 2012., gdje su prosvjedovale protiv režima u kojima se primjenjuje šerijatsko pravo, poput Saudijske Arabije.

Aktivistkinja FEMEN-a u akciji protiv skupa za Donalda Trumpa uoči izbora 2016. | Author: YouTube YouTube

2012. su podigle baš veliku buru diljem Europe, posebno kada su 17. kolovoza krenule "osvetiti" tri pripadnice Pussy Riota koje su tog dana trebale biti osuđene u Moskvi zbog svog kratkog performansa u Katedrali Krista Spasitelja u veljači te godine. Ina Ševčenko i još dvije FEMEN-ice ustremile su se na pet metara visoki drveni križ na Trgu Majdan u Kijevu, inače tamo postavljen u spomen na kršćane koji su stradali u Staljinovim čistkama, i prepilile ga motornom pilom.

U siječnju 2013. njih četiri opet su se ukazale u Vatikanu, ovaj put kako bi na Trgu Sv. Petra pred papom zagovarale uvođenje prava istospolnih parovima da i oni posvajaju djecu. 3. travnja 2013. spalile su salafističku zastavu ispred Velike džamije u Parizu kako bi prosvjedovale zbog toga što je njihova aktivistkinja Amina Sboui tada u Tunisu čamila u zatvoru također zbog jednog njenog tamošnjeg protesta.

Do tada je FEMEN već dvije godine imao ogranke po Rimu, Zürichu, Varšavi, Moskvi, Riu de Janeiru, Tel Avivu, po SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Bugarskoj, Tunisu, nakon nekog vremena i u Turskoj... Posebno su se okomile na Donalda Trumpa, pa su tako za predsjedničke izbore u Americi upadale na izborna mjesta kako bi golim grudima i parolama odvlačile građane od glasanja za čovjeka koji je već tada bio (ne)slavan po izjavama "... zgrabi je za p...ku..." i slično. "Zgrabi vlastita jaja!" i "Zgrabi patrijarhiju za jaja!", bile su im poruke tada.

UN-ovci u Bosni Prostitucija Life 'Ja znam kako su UN-ovci na Kosovu i BiH silovali'

Upamtila ih je i Marine Le Pen, talijanski desničari, uopće predstavnici desnog i konzervativnog vala po Europi. U travnju 2013. nekoliko njih obrušilo se (video) na Angelu Merkel i Vladimira Putina tijekom zajedničkog obilaska sajma u Hannoveru. Putinu su vikale da je diktator, a osiguranje se na njih žestoko obrušilo. Bio je to jedan od trenutaka u kojem se zorno vidjelo koliko je teško obuzdati mlade žene u tako šokantnom naletu, koje se usto otimaju, viču i bore.

U istočnoj Europi pratile su ih obavještajne službe, uoči jednog posjeta Putina 2013. Hutsol i Svjatskoga zaskočili su i teško pretukli snagatori koje su ovih dvoje kasnije nazvali "pripadnicima FSB-a", a znalo im se dogoditi i da ih otmu. Uglavnom, Oksana Šačko nije bila jedina koja je morala bježati na Zapad. O njoj je francuski redatelj Alain Margot 2014. snimio kasnije nagrađivani dokumentarac "Je suis FEMEN", te je ona postala njihovim simbolom već tada.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jO 17:16 24.Srpanj 2018.

    a cenzure ni glavno oružje ovog pokreta ne daju vidit- di su sise, a ?