Life
8040 prikaza

Olovne maske: Najbizarniji nikad riješeni slučaj ubojstva

Slučaj olovnih maski
Screenshot Youtube
Dva muškarca, boca vode, bilješke na portugalskom, zaštitna oprema za radijaciju, i niz pitanja bez odgovora

Bio je to slučaj koji i danas izaziva niz pitanja i sumnji. Dvije neobične smrti, dva relativno zdrava muškarca i niz pitanja o onome što im se dogodilo u Rio de Janeiru 1966. godine u misteriji koja je danas poznata pod nazivom The Lead Masks Case (Slučaj olovnih maski).

Miguel Jose Viana i Manoel Pereira da Cruz bili su električari koji su 17. kolovoza te godine napustili grad i krenuli u potragu za raznim potrepštinama potrebnima za posao i automobil. Usput su stali u kafiću i tražili vodu. Kako je rekao konobar, koji ih je posljednji vidio žive, činilo se da je Miguel u žurbi, jer je stalno pogledavao na sat. 

Tri dana kasnije, Jorge da Costa Alves, pronašao je tijela dvojice muškaraca na Vintem Hillu u Rio de Janeiru. Pozvao je policiju koja je provela istragu. Pronašli su neke predmet koji su ih zbunili i istragu oko njihove smrti učinili još težom. Obojica su bila u odijelima sa vodootpornim kaputima a imali su i maske za oči bez otvora, poput onih koje bi netko nosio kako bi se zaštitio od radijacije. Pored njih bila je prazna boca vode, dva ručnika i bilježnica, koja ih je samo još više zbunila. S bilješkama na portugalskom, piše Historic Mysteries. 

"Biti na dogovorenom mjestu u 16:30, u 18:30 progutati kapsule. Zaštitite metal ,nakon učinka čekati signal za masku", tako je pisalo. 

Novac za automobil nije pronađen. 

Ti predmeti nisu im pomogli da dođu do rješenja misterije, već su samo postavili niz novih pitanja. 

Odijela: Odijela pokazuju kako su se muškarci trebali naći s nekim. No bez poznavanja njihovog inače uobičajenog načina odijevanja, teško je reći nešto više. 

Olovne maske: Takve maske pokazuju da su očekivali radijaciju, no na mjestu gdje su ih pronašli nije bilo ni traga radijaciji. Postoji mogućnost da Vintem Hill nije "mjesto dogovora" i da su te maske trebali negdje drugdje. 

Ručnici i jakne: Možda su očekivali vlagu, pa su zato imali i jakne, i za to nema nikakvog objašnjenja. Postoje neke tvrdnje kako je na toj lokaciji tog dana viđen NLO a u Vodiču kroz galaksiju za autostopere stoji kako su ručnici nužan dio opreme svemirskih putovanja. No to se saznalo tek desetljeće kasnije.

Boca za vodu: Čini se kako su ju trebali vratiti u kafić, vodu su popili, no nažalost bocu nisu vratili. 

Bilješke: To je najveća misterija. S kim su se trebali naći na dogovorenom mjestu? Jesu li se trebali naći s nekim ili su očekivali neki događaj? Da li je Vintem Hill bio dogovoreno mjesto? To je niz pitanja koja i danas ostaju bez odgovora. A tu su i te misteriozne kapsule, a većina izvora reći će kako toksikolozi nisu pronašli ništa jer organi nisu sačuvani. 

Tako se ne zna jesu li muškarci popili kapsule i što su one sadržavale. Ne zna se ni da li se te bilješke odnose baš na taj dan, iako se to čini jako moguće. 

"Zaštite metal", to se možda odnosi na metal kojeg su se možda željeli riješiti. 

"Čekajte signal za masku", najvjerojatnije znači da su trebali čekati da im netko kaže da stave maske. 

Jedno objašnjenje kaže kako su se muškarci nalazili s nekim zbog tajnog posla koji uključuje neki radioaktivni metal. No to baš i ne objašnjava kapsule, ručnike ili jakne. Sumnja se i da su možda provodili neki eksperiment, no nema dokaza da je eksperiment kriv za njihovu smrt. Možda ih je netko nasamario, ubio i ostavio na tom brdu, iako na njihovih tijelima nema nikakvog dokaza nasilja ili nekih ozljeda. 

A možda su zapravo samo čekali prijevoz, onaj svemirski.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.