Life
10570 prikaza

Odbacio je jedinu kći i uopće ne zna ima li unuke

Anthony Hopkins
HBO
Holivudska legenda ima kompliciran odnos s jedinim djetetom, no kaže da je život hladan i okrutan, pa se previše ne uzrujava

"Nemam pojma ima li moja kći djece i jesam li djed, ljudi prekidaju odnose, obitelji se raspadaju, rade živote sa strane. U svakom slučaju, nije me niti previše briga", rekao je velško-američki glumac Anthony Hopkins o otuđenoj kćeri jedinici Abigail Harrison u nedavnom intervjuu.

Filmski Hanibal Lecter i sam za sebe je u intervjuima govorio kako nije "bio dobar otac i suprug", a posebno je buran odnos imao s kćeri čiju je majku napustio kada je malena imala 14 mjeseci. Sada 48-godišnja kći, koju je dobio u prvom braku s Petronellom Barker, oca nije vidjela gotovo 20 godina. Ostavio ju je kako bi se uselio s drugom ženom.

Oskarovac koji se redovito nalazi na popisu najvećih živućih glumaca tvrdi kako je uvelike sam kriv za otuđenje od jedinog djeteta, no kaže kako već dugo ne žali za tim odnosom. U jednom je intervjuu rekao kako su njega kao malenog dječaka poslali u internat što je u njemu uništilo bilo kakav osjećaj odanosti i želje za obitelji.

Osim toga Hopkins se cijelu mladost borio s depresijom i alkoholizmom. Poznate su anegdote o tome kako bi popio cijelu bocu tekile, te se otišao voziti lokalnim cestama, a probudio se u hotelu bez da se mogao sjetiti kako je tamo došao. Jednom je otišao provozati se, a kući se vratio nakon dva mjeseca lutanja. Onda je otišao na liječenje, jer je shvatio da će ga to koštati glave.

Hopkins kaže da mu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, poremećaj iz autističnog spektra, no da je on usprkos tome "visokofunkcionalan", samo nema potrebu previše komunicirati s ljudima. Satima zna sjediti u tišini, i to mu, kaže, godi.

"Nemam previše prijatelja, nije da ne volim ljude, ali preferiram svirati klavir, slikati ili biti sam sa sobom", rekao je Hopkins u jednom intervjuu. Poznat je po detaljnim pripremama za uloge, pa je tako na snimanju Spielbergovog filma "Amistad" fascinirao ekipu nakon što je u jednom pokušaju izgovorio punih sedam stranica sudskog govora. Steven Spielberg se nije mogao prisiliti da ga zove Tony, već mu se cijelo vrijeme obraćao s sir Anthony.

S kćeri, koju je cijelo njezino djetinjstvo viđao vrlo rijetko, se posvađao kada je ona imala 16 godina. Glumac je, rekla je jednom prigodom njegova kći, neprimjereno komentirao njezinu majku što je kulminiralo histeričnom svađom nakon koje se godinama nisu vidjeli i čuli. 

Danas pjevačica i glumica, Abigail je radi toga pala u tešku depresiju, i dugo se borila s ovisnošću. Odrastala je u Londonu, a nekoliko je puta pokušala i samoubojstvo.

"Bila sam jako blizu smrti, korijen svega je bio moj očajan odnos s ocem. Zlostavljala sam svoj mozak i tijelo, bila sam ljuta i beskrajno tužna", rekla je tada Abigail koja je 2006. godine promijenila prezime jer je "htjela karijeru graditi na svom talentu, a ne imenu".

Početkom devedesetih Hopkins je kćer angažirao u filmovima u kojima je i sam imao glavnu ulogu - "Shadowlands" i "The Remains of the Day". No, idila nije potrajala, i odnos se u potpunosti raspao.

"Ovo što sam rekao o njoj i nama, da mi nije stalo, zvuči hladno, ali život je hladan", rekao je Hopkins koji je još 2002. priznao da "Abigail vjerojatno ima valjan razlog što se ne javlja".

On danas čak niti ne zna gdje Abigail živi, da li u Engleskoj ili Americi, ali nada se da nije u Hollywoodu jer ga, kaže, prezire.

"Hollywood je toksičan i bolestan", rekao je Hopkins za većinu kolega. Nema, kaže, niti jednog prijatelja koji je glumac, a tvrdi i kako "nikada s ni sa kime nije bio istinski blizak".

S njime, navodno, nije lako niti raditi. Njegova kolegica iz filma za kojeg je dobio Oscara, "Kad jaganjci utihnu", Jodie Foster u jednom je intervjuu priznala da ga se toliko bojala da cijelo snimanje "nisu progovorili niti riječi", a na setu blockbustera "Thor" je toliko izmaltretirao redatelja Kennetha Branagha i kolegu Chrisa Hemswortha da je snimanje filma trajalo nekoliko tjedana dulje no što je prvotno planirano.

I velikani poput Lawrencea Oliviera, Richarda Attenborougha i Katharine Hepburn za Hopkinsa su rekli da je "teški čudak, ali i najbolji glumac svoje generacije".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mirna11 06:24 23.Svibanj 2018.

    Odvratan čovijek, gadan egoist i egocentrik