Life
732 prikaza

Od atomskih bombi najgore trpe oni o kojima se ne piše

Nuklearni pokus u Arizoni 18. travnja 1953.
National nuclear security agency
Od 1946. do 1996. nuklearne sile su provele 2000 nuklearnih pokusa, ne mareći pritom za urođenike

Chatham House, Kraljevski institut za međunarodnu politiku, objavio je istraživanje o posljedicama nešto više od 2000 pokusa nuklearnog naoružanja izvedenih između 1946. i 1996. SAD, Velika Britanija, SSSR, Francuska i Kina pola stoljeća su bombardirali planet najrazornijim oružjem za masovno uništenje, u pravilu na mjestima po raznim zabačenim kolonijama vojnih sila.

U svijetu opet rastuće nuklearne krize između Sjeverne Koreje i SAD-a, latentnom sukobu Indije i Pakistana, nuklearnom Izraelu i potencijalno nuklearnom Iranu na Bliskom istoku, do sada su najveće štete pretrpjeli oni o kojima se najmanje govori. Urođenički narodi su stradali zdravstveno, uništen im je okoliš, pretrpjeli su i društveno i ekonomski i kulturno. Mnogi su morali napustiti svoju pradomovinu zauvijek.

Primjerice, stanovnici Bikinija premješteni su na atol Ronerik kako bi se oslobodila lokacija za 23 nuklearne eksplozije. Da bi u siječnju 1948. antropolog s Havaja Leonard Mason s užasom zatekao te ljude kako doslovno umiru od gladi. A to je samo jedna priča. Druga su ljudi u Kazahstanu koji dandanas umiru od posljedica tamošnjih sovjetskih nuklearnih eksplozija.

Hirošima nakon nuklearne bombe Dvostruka nesreća Life Preživio je Hiroshimu i Nagasaki - više od 12 godina je bio sav u zavojima

2014. je Francuska Polinezija zaprijetila Parizu da će tužiti Francusku i tražiti više od milijardu dolara zbog štete i patnje koje su stanovnici tamošnje francuske kolonije pretrpjeli i još trpe zbog oko 200 nuklearnih eksplozija koliko je Francuska izvela praktično u njihovom pacifičkom dvorištu. Raseljeni urođenici pretrpjeli su i još trpe stigmu, poniženje i otuđenje, vrlo nalik onome što su pretrpjeli preživjeli stanovnici gradova Hiroshima i Nagasaki kad si, primjerice, nisu mogli pronaći partnere za udaju ili ženidbu.

Raseljeni urpđenici su povrh toga trpjeli i čisti rasizam. UNIDIR je u jednoj svojoj studiji naveo da su žene s Maršalovih otoka bile prisiljavane na ponižavajuća ispitivanja koja su nad njima provodili američki vojni i medicinski stručnjaci u sklopu nuklearnog programa koji se nastavio sve do 1958.

Danas živimo u dobu u kojem još uvijek čekamo potpunu zabranu nuklearnih pokusa po slovu Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa koji još uvijek nije stupio na snagu, iako je donesen još 1996. I SAD i Rusija nastavljaju ulagati sve veći novac u modernizaciju svog nuklearnog arsenala, Sjeverna Koreja je u proteklom desetljeću provela pet nuklearnih pokusa, a što tko smjera na Bliskom istoku zapravo je nemoguće sa sigurnošću odrediti.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.