Life
2300 prikaza

Obitelj se posvađala zbog nasljedstva kraljice soula

Aretha Franklin
Momo-Shae/Press Association/PIXSELL
Sutkinja je predložila obitelji da svoje različite ideje oko imanja pomire uz pomoć medijatora, no rješenje se ne nazire

Na njezinom sprovodu prije godinu dana u Detroitu članovi obitelji složno su hodali oko njezinog lijesa. No čini se da te harmonije sada više nema, zamijenila ju je svađa oko raspodjele imanja vrijednog nekoliko stotina milijuna dolara velike umjetnice Arethe Franklin. 

"U ovoj raspodjeli svi iz obitelji trebaju biti složni, i funkcionirati zajedno, surađivati", kaže Jeff Jampol, koji upravlja imanjem Janis Joplin, Otisa Reddinga i Doorsa. Ako suradnje nema "rastrgat će to vrijedno naslijeđe".

Obiteljske svađe oko imanja poznatih nisu rijetke, kao što su to pokazali primjeri naslijeđa Princea, Jamesa Browna i Toma Pettyja. Slučaj raspodjele njezina imanja posebno je kompleksan zbog toga što se tek treba saznati što je bila njezina volja, tj. potrebno je odgonetnuti da li je ijedan od tri rukom napisanih dokumenata, među njima i jedan ispod kauča, njezina 'prava' posljednja volja. 

Kada je preminula u dobi od 76 godina obitelj je mislila da nije ostavila oporuku. Po zakonima Michigana u tom slučaju imanje se ravnopravno dijeli među njezinim sinovima, njih četvero. S tim na umu sinovi su odobrili da njihova rođakinja Sabrina Owens bude imenovana izvršiteljem. 

No ako se neka od tih dokumenata prihvati kao oporuka, mijenjat će se i način raspodjele, pa bi se tako i njihova zarada mogla promijeniti, možda i drastično, ovisno o tome što je zapravo legitimno. I status izvršitelja također bi mogao biti ugrožen. 

"Oporuka mijenja sve", rekla je odvjetnica njezinog najmlađeg sina Charlene Glover-Hogan na saslušanju 6. kolovoza.

Kao što je to činila i njihova majka tako su i njezini sinovi svoj obiteljski život držali daleko od očiju javnosti. Trojica njezinih sinova, najstariji Clarence uz Kecalfa i Edwarda, odrastali su zajedno na području Detroita, i godinama bili jako bliski. No taj se odnos poremetio nakon što se Clarence, kojem je dijagnosticirana mentalna bolest, preselio u jednu od ustanova. Sada trenutačno živi o zajedničkom domu u Detroitu, piše The New York Times.

Aretha Franklin Kraljica soula Kultura Bez oporuke: Kreće grabež za bogatstvom Arethe Franklin

Još jednog sina Teda Whitea Jr. većinom je odgajala obitelj njegova oca, Teda Whitea, njezinog bivšeg menadžera, s kojim je bila u braku tijekom 60-ih.

Svi sinovi, sada već sredovječni ljudi, pokušali su ostvariti glazbenu karijeru. Kecalf je nastupao pod imenom Kecalf Cunningham, Ted White Jr. svirao je gitaru sa svojom majkom pod imenom Teddy Richards, a Edward Franklin pokušao se dokazati kao gospel pjevač. 

Clarence, koji je rođen dok je Franklin bila u svojim mladim godinama, napisao je niz pjesama, uključujući i neke koje je snimila njegova majka. Njegovo trenutačno stanje nije poznato. U njezinoj oporuci iz ožujka 2014. godine, posljednjoj od tri koje je napisala, uputila je svoje ostale sinove da brinu o njegovoj dobrobiti i na tjednoj bazi "prate njegove potrebe". No Mildred Gaddis iz Detroita koja je bila prijateljica umjetnice, Clarencea je opisala "svjesnim". 

"Postoji uvjerenje da je on intelektualno uskraćen. Ništa od toga nije istina", rekla je. 

Aretha Franklin | Author: REUTERS REUTERS
Njegov skrbnik Jon B. Munger tvrdi kako ni ta oporuka iz 2014. godine, ni dvije ranije iz 2010. godine ne mogu biti potvrđene, i da sadrže kontradiktorne instrukcije, koje su i nečitke. Ako se utvrdi da je Franklin umrla bez oporuke, Clarence će dobiti četvrtinu imanja, kao i drugi sinovi. No u oporuci iz 2014. godine on nije naveden kao korisnik, osim toga što je majka napisala da se drugi sinovi trebaju o njemu brinuti. 

Kecalf koji 'navija' za oporuku iz 2014. godine, najagresivniji je u svom pristupu. Njegovi odvjetnici prigovarali su u sudskim papirima da iako je imanje popisano, previše vremena utrošeno je da se predstavi kompletan inventar.

"Potpuno je neprihvatljivo da su trebale proći godine da bi njezini nasljednici saznali što je njihova majka imala u trenutku svoje smrti", napisali su odvjetnici. 

Kecalf se posebno usmjerio na Owens i optužio je zbog lošeg upravljanja i nagovaranja suda da nju imenuju upraviteljicom, tj. izvršiteljicom. Prošlog mjeseca optužio je Owens, administratoricu sa Sveučilišta Michigan, koju mnogi doživljavaju sposobnom poslovnom ženom, da je "samostalno odlučivala" jer je preuzela Mercedes-Benz sedan iz 2016. godine koji je bio u vlasništvu Franklin i vozila se s njim okolo.

Owens je kći Arethine sestre Erme, i naravno negirala je da je išta krivo napravila. U sudskim dokumentima stoji kako je Owens napravila prebačaj automobila jer ga je morala osigurati, a ne zato da bi ga koristila ili imala u vlasništvu, i da je tražila dozvolu da joj sin vozi taj automobil. 

David J. Bennett, glavni odvjetnik za pitanja imanja, rekao je sutkinji da Kecalf nema sposobnosti "da bude osobni predstavnik". Bennet je također napisao da je imanje omogućilo Kecalfu da plati svog kriminalnog odvjetnika nakon što je uhićen zbog vožnje u pijanom stanju prošle godine.

Edward Franklin uglavnom je na istoj strani sa Kecalfom oko oporuke, kako kaže njegov odvjetnik Craig A. Smith. Ted White Jr. zatražio je sutkinju da razmisli o uključenju sve tri oporuke kao dokaza njezine posljednje volje i tražio da ga imenuju izvršiteljem uz Owens.

Sutkinja je predložila obitelji da te svoje različite ideje oko imanja pomire uz pomoć medijatora. Po tamošnjim zakonima obitelj bi mogla pitanje valjanosti oporuka zaobići ako se njezini nasljednici oko toga sami dogovore. 

Aretha Franklin Aretha Franklin Top News Odlazak kraljice: Život su joj obilježile tragedije

No odvjetnici koji su uključeni u taj problem ne očekuju da bi takvi razgovori mogli započeti ubrzo. Unatoč tim problemima šira obitelj trudi se držati zajedno, rekla je još jedna rođakinja Cristal Franklin. Kako je rekla, braća Franklin su na zajedničkoj mailing listi zbog različitih pitanja oko raznih događanja vezanih uz Arethu. No sve to što se događa i stalna medijska pažnja nisu obitelji pružili "priliku da tuguju kao što to čine normalni ljudi". 

"Mi se kao obitelj i dalje držimo zajedno, i dalje volimo jedan drugog. To sve što se događa nije bilo lako", rekla je. 

U sudnici je svatko na svojoj strani. Dvojica sinova Edward i Kecalf bili su na posljednjem saslušanju gdje je sutkinja razmišljala o tome hoće li dozvoliti distribuciju nekih osobnim stvari sinovima pa i ljudima poput Baracka Obame, koji je zatražio srebrni šešir kojeg je Franklin nosila na njegovoj prvoj inauguraciji.

Aretha Franklin | Author: REUTERS REUTERS
Edward i Kecalf taj put nisu sjedili jedan pored drugog i nisu razgovarali. 

U budućnosti se očekuje zarada od njezine imovine, no sada je ona i pod nizom financijskih opterećenja. Među njima je i neplaćeni porez uz iznosu od osam milijuna dolara, 160.000 dolara za troškove sudskog postupka oko prava na njezinu pjesmu iz 1973. godine Angel, te zahtjeva za troškovima od 43.000 dolara za njegovateljsko u njezinom posljednjim mjesecima života i povratom zastave.

Najveći financijski problem, pitanje koje se mora riješiti je, koliki će utjecaj otkriće oporuka imati na buduće poslovanje. Po mišljenju Bennetta koji je predstavljao Franklin gotovo 30 godina, pitanja kontrole imanja utječu na trenutačne stvari, poput serije Genius na National Geographicu posvećene umjetnici. 

Jimmy Carter, Cvijetin Mijatović i Veljko Velašević Princeze s Dedinja Life Kćeri šefa Jugoslavije: "Murija im je čuvala tulume"

Glasnogovornik MGM-a rekao je kako su producenti Scott Bernstein i Harvey Mason Jr. "blisko surađivali sa Franklin tijekom njezina života",  i kako je "Franklin osobno blagoslovila odabir Jennifer Hudson koja je glumi". 

Na neki način to sjeme razdora oko pitanja njezina imanja posijala je sama Franklin. Tijekom godina izmjenjivala je niz odvjetnika i ignorirala njihove zamolbe da napiše oporuku, ili barem počne s nekim od njih na tome raditi.

"Bila je jako tajanstvena, držala sve u privatnosti. Sve je to tako tipično za nju", rekao je bivši agent Dick Alen koji nimalo nije iznenađen time što je oporuke sama napisala. 

Aretha Franklin | Author: LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL LUCAS JACKSON/REUTERS/PIXSELL
Oporuke su neobične, i nedostaje im standardne opreme poput potpisa svjedoka. Unatoč poništavaju onih prijašnjih pažljivo je pobrojana njezina imovina i tantijeme. U jednoj oporuci iz 21. lipnja 2010. godine je i potpis javne bilježnice Zorethe Coleman koja je potpisala dokument pet mjeseci nakon Franklin. 

Po važećim zakonima rukom napisana oporuka je važeća čak i bez svjedoka, ako ima potpis, datum i ako ju je vlastoručno napisao pokojnik. Bilježnica Coleman priznala je da je ovjerila oporuku, te rekla kako je bila asistentica Franklin više od 20 godina, i da je nastavila raditi sa Owens. No o oporukama nije htjela razgovarati. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.