Life
15623 prikaza

Novinama javljeno 25 minuta ranije da će ubiti Kennedyja

Ubojstvo Johna Kennedyja
Screenshot
Ni do danas se ne zna tko je uputio tajanstveni poziv 25 minuta prije ubojstva američkog predsjednika

Glas s druge strane slušalice rekao je novinaru Cambridge Newsa:"Nazovite američko veleposlanstvo u Londonu i dobit ćete važnu vijest". Nakon toga spustio je slušalicu. 

Dvadeset pet minuta kasnije ustrijeljen je predsjednik John F. Kennedy. Bilješka o tome datirana s 26. studenim 1963. godine upućena je direktoru FBI-a, a piše i da je policija u Cambridgeu obaviještena o pozivu nakon što su novine primile vijest o predsjednikovoj smrti. Policija je tada, navodno, obavijestila tajnu službu MI5.

U dokumentu se također tvrdi da su slične 'neobične' telefonske pozive imali i drugi stanovnici Velike Britanije i to neposredno prije ubojstva JF Kennedyja, iako nema dokaza da su bili povezani. Nakon što je dokument objavljen, iz 'Cambridge Newsa' su pokušali saznati pojedinosti jer se u bilješci ne spominje tko je primio poziv.

John F. Kennedy | Author: YouTube YouTube

"U uredu bi bilo poznato tko je primio poziv, ali mi nemamo ništa u našoj arhivi", rekla je novinarka Anna Savva. "Ovdje nema nikoga tko zna ime osobe koja je zaprimio poziv."

Glavni izvjestitelj Chris Elliott izjavio je kako nema dokaza da se poziv zapravo dogodio osim što o tome postoji bilješka. Međutim, osamdesetih, odvjetnik iz Londona Michael Eddowes pronašao je dokument koji bi mogao potvrditi telefonski poziv.

"Londonski odvjetnik Michael Eddowes počeo je istraživati ​​dokument koji je navodno pronašao u CIA-i.  U tom je dokumentu spomenuto da je upućen poziv  redakciji 'Cambridge Newsa', kao upozorenje da će se dogoditi nešto veliko", rekao je Elliott.

Međutim, kako je Eddowes umro 1992. godine, ne postoji način da se potvrdi njegovo otkriće.

"Ne znamo je li taj poziv ikada doista postojao, ne znamo koji je reporter primio poziv i ne znamo koji je razlog mogao biti da taj netko najavi događaj i to baš novinama u Cambridgeu", rekao je Elliott.

Transkript razgovora navodno izgleda ovako:

ZA: Direktor, FBI

PREDMET: Ubojstvo predsjednika Kennedyja - prijavljena anonimna telefonska poruka

1. Sljedeći telegram iz sjedišta CIA u Londonu prenesen je usmeno g. Samuelu Pepichu u 09:30 23. studenog:

2. Britanska sigurnosna služba (MI-5) izvijestila je da je u 18.05 po lokalnom vremenu 22. studenog u Cambridgeu u Engleskoj izvjestitelj 'Cambridge Newsa' dobio anonimni poziv. Pozivatelj je rekao samo da   bi novinar 'Cambridge Newsa' trebao nazvati američko veleposlanstvo u Londonu i da će čuti važne vijesti, a zatim je spustio slušalicu

3. Nakon što je stigla vijest o smrti predsjednika, novinar je obavijestio policiju u Cambridgeu o anonimnom pozivu, a policija je obavijestila MI-5. Važno je da je poziv, prema izračunima MI-5, stigao oko 25 minuta prije nego što je predsjednik ustrijeljen. Reporter iz Cambridgea nikada prije nije primio ovakav poziv, a MI-5 navodi da im je poznat kao lojalna osoba bez dosjea. 

4. MI-5 je primijetio da su slični anonimni pozivi neobično slučajno koincidirali s pozivima koje su primile i druge osobe u Velikoj Britaniji tijekom protekle godine, osobito u vezi sa slučajem dr. Warda.

5. Britanska sigurnosna služba izrazila je želju da na svaki mogući način pomogne bilo kakvim daljnjim istražnim radnjama koje su potrebne Ujedinjenom Kraljevstvu.

ZA ZAMJENIKA DIREKTORA: James Angleton

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.