Life
4641 prikaza

Nove teorije o ulozi UDBE u ubojstvu Olofa Palmea

Olof Palme
1/4
Wikipedia
Bivši djelatnik Pentagona i istraživački novinar autori su knjige koja otkriva strogo čuvane tajne

Upravo objavljena knjiga Roberta Harkawija i Patrica Baaba, baca novu svjetlost na ubojstvo švedskog premijera Olofa Palmea i povezanost UDBE s tim atentatom. 

Prema njihovom istraživanju, ubojstvo Palmea, William Colbya i Uwe Barschela naručila je CIA, a do tog zaključka došli su nakon temeljitog proučavanja tajnih dokumenata sedam obavještajnih službi, rezultata toksikoloških analiza i razgovora s bivšim agentima. 

Ubojstva i zavjere

Knjiga 'In the Web of Special Services' rezultat je suradnje istraživačkog novinara Patrica Baaba i bivšeg visokopozicioniranog djelatnika Pentagona Roberta Harkawija i bavi se političkim ubojstvima, pranjem novca i zavjerama, te opisuje tajne operacije koje su provodili razni odjeli specijalnih službi.

 | Author: Wikipedia Wikipedia

Iako je ubijen 1986. godine, do danas još nije pronađen atentator na švedskog premijera Olofa Palmea, predsjednika švedske Socijaldemokratske stranke.

Poznato je da je premijer malo kad imao uz sebe tjelohranitelje, pa je tako bilo i 28. veljače 1986., kad je sa suprugom Lisbet odlučio otići u kino. Vraćali su se kući pješice kroz središte Stockholma, kad je u 23 i 21 dobio u leđa metak, dok je drugi hitac ranio njegovu suprugu. Zahvaljujući taksistu, ubrzo je na mjesto atentata došla hitna pomoć i policija, ali je Palme preminuo idući dan u bolnici. 

Krivo optuženi

Za njegovu smrt osumnjičen je Christer Petterson, poznat otprije policiji po sitnom kriminalu. Priznao je ubojstvo, ali je na kraju pušten jer je podnio žalbu i nikad mu se nije moglo dokazati ubojstvo. Preminuo je 2004. godine, a 2007., njegova tadašnja djevojka pokazala je pisma u kojima je Petterson napisao da je on ubojica.

Naknadno, 2011. godine u njemačkom magazinu Focus objavljen je tekst u kojem je bivši agent UDBE Vinko Sindičić, tvrdio da je Palmea ubila UDBA ne bi li diskreditirala hrvatskog emigranta Nikolu Štedula. Egzekutor je  navodno bio izvjesni Ivo D. koji živi u Zagrebu, nedaleko Vukovarske ulice i koji je, kako su saznali novinari, danas zaposlen u jednoj privatnoj detektivskoj agenciji. 

 | Author: PIXSELL PIXSELL

Prema tvrdnjama Baaba i Harkawija, CIA je imala nekoliko razloga da smakne Palmea. Kao bivši američki student, Palme je žestoko kritizirao klasne razlike i američki rasizam. Osim toga, Švedsku je približio tadašnjem SSSR-u, a protivio se i raspoređivanju nuklearnog oružja u svojoj zemlji, kao i nuklearnom naoružanju. Poznato je da je razvijao i prijateljske odnose sa zemljama Trećeg svijeta. 

Tajni odjel NATO vojske

Harkawi i Baab tvrde da je zapravo CIA i tajni odjel NATO-vojske pod nazivom 'Stay Beehind' isplanirali Palmeovo ubojstvo:

- Tvrdimo to zato jer imamo protokol sastanka članova štaba za planiranje tajnih operacija koji su djelovali u okviru tajne NATO-ove tajne vojske 'Stay Behind'  od 15. prosinca 1985. godine. Može se zaključiti da su oni, CIA i MI-6, planirali Palmeovo ubojstvo". 

Također tvrde da su u uskoj vezi i ubojstva njemačkog člana stranke CDU Uwe Barschela i bivšeg CIA-inog djelatnika Williama Colbyja

 | Author: Wikipedia Wikipedia

- Svi su bili umiješani u međunarodnu trgovinu oružjem u okviru afere 'Iran kontra'. Uwe Barschel je kao mladić radio u javnobilježničkoj kancelariji preko koje su sklapani poslovi međunarodne trgovine oružjem uz CIA-in blagoslov. Afera 'Iran kontra' počela je oslobađanjem sedmorice američkih taoca u Libanonu. Držala ih je grupa povezana s Iranom i Vojskom čuvara islamske revolucije, podsjetili su Harkawi i Baab.  

Taoci i trgovina oružjem

-Visoki američki vladini dužnosnici tajno su organizirali prodaju oružja Iranu koji je bio pod embargom, pa su se nadali da će taoci biti pušteni. Iran je obećao da će ishodovati puštanje, ali se sve pretvorilo u trgovinu oružja u zamjenu za ljude, tvrde autori knjige i dodaju da je dio novca od trgovine bio također namijenjen financiranju antikomunističkih pobunjenika u Nikaragvi. 

Barcschel je najprije preživio avionsku nesreću, a zatim je njegovo tijelo pronađeno u hotelskoj sobi u Ženevi. Smrt je okarakterizirana kao samoubojstvo iako toksikološki nalazi do kojih je došao Harkawi, potvrđuju da je riječ o ubojstvu. 

 | Author: Wikipedia Wikipedia

I smrt bivšeg direktora CIA-e, Williama Colbya također je djelo CIA-e. Colby je i stvorio tajni odred 'Stay Behind' u Švedskoj, i tamo je imao brojne kontakte. U subotu 27.4. 1996. na svom je čamcu isplovio u blizini svog doma u Rock Pointu. Njegovo tijelo pronađeno je u jezeru, a razlog je navodno srčani udar, što njegova obitelj i danas smatra nevjerodostojnim objašnjenjem. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:38 14.Listopad 2017.

    Ostavite mrtve na miru,a za CIA-u se zna,kakve "miroljubive"metode ima.