Life
26012 prikaza

Nova teorija o Isusu: Bio je nizak i pun ožiljaka

Scena iz filma Pasija
Icon Productions
Loša prehrana, puno rada i hoda, sunce i bolesti utjecale su na izgled svih, pa tako i Isusa Krista

Dugačke plave kose, plavih očiju, dugačkih, vretenastih udova i 'njegovan' - tako se već stoljećima zamišlja i prikazuje Isusa Krista. Europocentrična je to vizija čovjeka koji, ukoliko je zaista postojao, šanse su velike - nije tako izgledao. Baš kao što nije izgledao niti kao Willem Dafoe niti kao Jim Caviezel, glumci koji su svojedobno utjelovili Isusa na velikom platnu.

Povjesničarka Joan Taylor sa sveučilišta King's College u Londonu o misteriju Isusovog izgleda napisala je knjigu naslova "What Did Jesus Look Like", a zaključak jest da je nalikovao na većinu svojih suvremenika - relativno nizak, maslinaste puti, smeđih očiju, mišićav te vjerojatno kratke kose.

Uz to, s obzirom da je Isus bio tesar, Taylor zaključuje kako je Isus, s obzirom na svoj posao i način života u tom vremenu, vrlo vjerojatno bio i fizički disfiguriran, bilo ožiljcima, starim nesaniranim prijelomima ili kožnim bolestima koje su tada harale. Radi svog fizičkog posla i manjkave prehrane u kombinaciji s arheološkim i antropološkim dokazima zaključak je da je Isus, najvjerojatnije, bio mišićav i 'nabijene' građe.

Razapinjanje Isusa Krista Izvorni grčki Life "Dopuna Biblije" - otkriven heretički tekst o Isusovom bratu

Zanimljivo je kako Stari Zavjet najčešće ne bježi od fizičkih opisa protagonista, pa su tako kraljevi David i Salomon, te patrijarsi poput Abrahama i Mojsija opisivani kao, danas bi se reklo, 'atraktivni'. Isusov se izgled tretira na sasvim drugačiji način. 

Manjak opisa o njegovom liku, tvrdi Taylor, također je poruka koja govori kako je Isus izgledao kao "prosječni građanin Judeje". Na nekim se mjestima opisuje kako je Isus često 'nestao u gomili te ga se nije moglo pronaći'. U Starom Zavjetu prorok Izaija najavljuje rođenje čovjeka koji neće privlačiti pažnju svojim kraljevskim izgledom, već će ga ljudi slijediti radi riječi koje govori. Češće se opisuje njegova odjeća nego fizičke karakteristike.

U Otkrivenju se pak opisuje Isusa na nebesima, nakon što je napustio ovaj svijet. Piše se o njegovoj glavi i kosi koja je bijela poput snijega ili vune. Njegove su oči kao vatra, u desnoj mu je ruci sedam zvijezda a sjaji kao najsjajnije sunce.

Taylor nije prva koja je odbacila viziju visokog i plavog 'arijevskog' Isusa Krista, no prva kontekstualizira i dovodi u odnos uvjete u kojima je Isus živio i radio s njegovim fizičkim izgledom. 

Crkva Svetog groba Senzacija Znanost Isusov grob stoljećima stariji nego što se mislilo

Prvi prikazi njegovog izgleda datiraju dva stoljeća nakon njegove smrti. Kršćanski teolog Irinej govori kako Kršćani tvrde da imaju portret Krista kojeg je napravio Poncije Pilat - no za to nema nikakvih dokaza te je vrlo malo vjerojatno.

- Isus je jeo neredovito i malo. Mnogo je hodao, a bavio se radom za kojeg je trebala fizička izdržljivost i snaga. Bio je mršav, ali mišićavo mršav, a ne vitak i vretenast. Nedostatak opisa i epiteta ukazuje na to da je bio prosječnog izgleda, tj. nije se isticao ljepotom - zaključuje Taylor i još jednom ponavlja kako je većina prikaza Isusa Krista odraz europskih kulturnih vrijednosti, a ne stvarnosti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 13:17 18.Ožujak 2018.

    buljook,kljukastog nosa-takvu spodobu samo majka(nakon višegodišnjih nagovaranja)može voljeti-lijenčina-skita se,laprda gluposti,a ćaća i mater kod kuće gladni

  • JOSHUASONNTAG 07:57 18.Ožujak 2018.

    Neka radije gospođa Taylor u detalje opiše kako izgleda pakao.

  • vjaceslav 04:46 18.Ožujak 2018.

    najvjerojatnije je ova ugledna znanstvenica prije tvrdila da isus nije postojao.