Life
4851 prikaza

Nogometaši robovi: Rakitić među top 5 'najpotrošenijih'

Ivan Rakitić
1/4
Igor Kralj (PIXSELL)
Nogometni stručnjaci zabrinuti su za budućnost nogometa zbog sve većeg broja utakmica koje igraju nogometne zvijezde

Profesionalni nogometaši širom svijeta sve teže podnose napor zbog igranja sve većeg broja utakmica, piše u svom najnovijem izvještaju portal Fifpro. Tekst pod nazivom 'Na granici' donosi istraživanje organizacije koja zastupa igrače po cijelom svijetu. 

Tvrde da neke nogometne zvijezde odigraju godišnje i po 80 utakmica i proputuju stotine tisuća kilometara igrajući međunarodne utakmice.

Tako su među top 5 'najpotrošenijih' igrača protekle sezone stavili i našeg Ivana Rakitića. Rakitić je naime, prema Fifprou, ove sezone odigrao preko 50 utakmica (od ukupno 68)  bez preporučenih pet dana odmora između dvije utakmice

"The fatal eleven" Meč smrti Life Bila je to najkrvavija nogometna utakmica na svijetu

Zvijezda Tottenhama Heung-Min Son odigrao je 78 utakmica u posljednjih 12 mjeseci te je proputovao gotovo 110.000 kilometara da bi predstavljao Južnu Koreju na FIFA-inom Svjetskom kupu, Azijskim igrama i u Azijskom kupu.

"Kako bi ispunili zahtjeve zgusnutog kalendara, od igrača se neprestano traži da igraju do ruba mogućnosti, bez dovoljno odmora i oporavka", kaže Theo van Seggelen, generalni tajnik FIFPRO-a.

"To znači da ne mogu nastupiti u najboljem izdanju, a što je još gore, mnogima to znači izloženost dugotrajnom mentalnom i fizičkom naprezanju."

Ivan Rakitić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)
Znanstvena istraživanja potvrđuju da je zdravlje najboljih igrača ugroženo zbog današnjeg rasporeda utakmica. Istraživanje je pokazalo da je većina elitnih igrača u prosjeku imala manje od pet preporučenih dana između utakmica kao rezultat rascjepkanog kalendara.

Manjak oporavka povezan je s padom spremnosti za igru i povećanim rizikom od ozljeda.

"Moramo vrlo dobro upravljati radnim opterećenjem za sve igrače i uravnotežiti potrebe između igrača, kluba i reprezentacije", rekao je Giorgio Chiellini, zvijezda Juventusa.

"Da bismo kontinuirano igrali u najboljem redu i poboljšali svoje performanse, moramo biti zaštićeni od tako napornog rasporeda utakmica."

Svjetsko upravljačko tijelo FIFA nije odmah odgovorilo na zahtjev CNN Sporta za komentar. Sportski znanstvenik Simon Brundish rekao je za CNN Sport da sport "prelazi prag ljudske tolerancije na napore."

Pljuvanje po travnjaku SVE ZA ENERGIJU Life Pljuvanje vode po travnjaku - znate li zašto to rade?

Iako pozdravlja izvještaj kao način otvaranja razgovora o fizičkom i psihičkom stanju igrača, Brundish kaže kako izvještaju nedostaju neke ključne statistike. Kaže da se tijekom posljednjih sedam godina ukupna udaljenost koju su pretrčali igrači tijekom igre povećala i da je broj izvedenih sprintova porastao za nevjerojatnih 38 posto.

Kaže da su prošle sezone igrači poput Antoinea Griezmanna, Luisa Suareza i Mohameda Salaha, pretrčali više metara i igrali više minuta od južnokorejskog igrača Sona kojeg spominje FIFPRO u svom tekstu.

"Sprint ima najveću metaboličku potrošnju igrača i zahtijeva najduži oporavak"; govori Brundish.

"U jednom će trenutku igrači početi izostajati s utakmica. Mislim da bi ovo za klubove mogla biti poprilično katastrofalna sezona zbog ozljeda."

Mo Salah | Author: REUTERS REUTERS
Međutim, Brundish vjeruje da bi ozljede nekih od najboljih igrača na svijetu mogle biti prekretnica u osiguravanju dugoročnog zdravlja nogometaša. 

Kaže da je prošle sezone najboljih šest momčadi engleske Premier lige - Manchester City, Liverpool, Spurs, Chelsea Arsenal i Manchester United - imalo na raspolaganju 42 igrača u posljednjem tjednu Svjetskog prvenstva.

Ti su igrači imali manje od 21 dan predsezonskog treninga prije nego što je započela engleska Premier Liga u sezoni 2018/2019. Igračima je potrebno najmanje tri tjedna odmora da se fizički i mentalno oporave.

"Od tih 42 igrača, 69 posto je propustilo više od pet utakmica, 42 posto je propustilo više od 10, a 22 posto je propustilo više od 20 nastupa. S obzirom na kvalitetu igrača koji idu na Svjetsko prvenstvo, nedostaju vam izuzetno vrijedni igrači za vaš klub. To jednostavno nije održivo i neće se moći nastaviti"smatra stručnjak.

Carlos Henrique Kaiser PREVARONALDO Life Prevario cijeli svijet: 20 godina glumio da je nogometaš

Menadžer Liverpoola, Jurgen Klopp, morat će upravljati vremenom igranja svojih igrača ove sezone, s obzirom na to da bi njegova momčad mogla odigrati ukupno 67 utakmica, ako prođu do kraja u svim natjecanjima.

Liverpool će se također natjecati u prosincu u FIFA-inom klupskom Svjetskom kupu u Kataru - što je rezultiralo putovanjem od 7.000 kilometara - uz prepun domaći raspored.

Kao rezultat toga, Kloppova ekipa će možda morati igrati 15 utakmica u 43 dana. Ali ni to nije sve jer europski prvaci prepuni su međunarodnih zvijezda koje će proputovati tisuće kilometara kako bi igrali za svoje reprezentacije.

Golman Alisson Becker prošle je sezone prešao gotovo 81 tisuću kilometara, dok je napadač Mane prešao preko 96 tisuća kilometara.

Alisson Becker | Author: Joe Giddens/Press Association/PIXSELL Joe Giddens/Press Association/PIXSELL
Mane, koji se uvelike oslanja na svoj sprint, također je igrao na Afričkom kupu nacija cijelo ljeto dok se Becker pojavio na Copa Americi. Mane je još igrao za Senegal kada je Liverpool već započeo predsezonske pripreme za sezonu 2019/2020.

Kako intenzitet igara raste, profesionalni nogometaši na vrhuncu karijere su sve mlađe i mlađe dobi, a Brundish je zabrinut zbog toga što su često čak i tinejdžeri izloženi takvim mučnim rasporedima što bi ih moglo dovesti do prekida karijere.

Luka Modrić POBJEDNIK Top News Kako je prognanik Luka dogurao do vrha svijeta

Igrači iz prošlosti, poput nekadašnjih Liverpoolovih napadača Michaela Owena i Robbieja Fowlera, igrali su punim tempom u mladosti, ali nisu dočekali kraj karijere u zrelim igračkim godinama.

"Pogledajte postave ekipa – nekoć su to bili dečki od 27-28-29 godina, a danas su to od 23-25 godina starosti. Igrači počinju odustajati."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.