Life Svjetsko prvenstvo 2018
2189 prikaza

Nogometaši na prvenstvu - gdje plaćaju najveći porez

Lionel Messi
1/3
Screenshot
Postoje zemlje koje svojim nogometašima uzimaju sasvim malo, ali i one u kojima su porezi vrtoglavi

Svjetski kup FIFA 2018 završit će u nedjelju kada se Hrvatska u finalu suočava s Francuskom. U mjesec dana vidjeli smo 32 nacionalne momčadi koje se natječu kroz osam skupina. 

Svaka je momčad na prvenstvo dovela ekipu sa 23 igrača. Neki su već odavno zvijezde, poput Neymara, Messija ili Ronalda, a neke zvijezde su se upravo na ovom prvenstvu rodile - poput hrvatskog golmana Danijela Subašića ili ruskog Igora Akinfejeva.

Theresa May NIJE TALENTIRANA Life Rusi ismijali Theresu May zbog poraza od Hrvatske

Messi i Ronaldo već odavno su na 2. odnosno 3. mjesto top liste najplaćenijih nogometaša prema Forbesovoj listi, i svaki od njih je težak više od 100 milijuna dolara. 

Manje poznati igrači donose kući manje plaće, ali i to ovisi u kojoj zemlji žive. Neki od njih porez plaćaju, oni drugi postanu medijska vijest, no evo kako se kreću porezne stope u pojedinim zemljama i gdje se najviše isplati biti nogometaš, prema izračunu Forbesa? Evo kako to izgleda među onima koji su ušli u osmine finala i prošli grupnu fazu natjecanja:

Porezne stope | Author: Screenshot Screenshot

Za usporedbu, u Americi ta stopa iznosi 37 posto.

No ni to nije sasvim precizan pokazatelj, jer primjerice igrači mogu odabrati hoće li plaćati porez u svojoj zemlji ili u zemlji u kojoj igraju. Nadalje, prihodi od primjerice prodaje postera ne oporezuju se jednako u svim zemljama, i negdje je taj porez veći od poreza na plaću i obratno. 

Sustav poreza na dohodak u SAD-u je progresivan, što znači da se stopa poreza povećava kako se prihod povećava. 

No, sve zemlje nemaju progresivan sustav, poput primjerice Rusije. 

Porezne stope | Author: Screenshot Screenshot
U nekim zemljama trošarine i socijalni porezi kombiniraju se kako bi se postigla jedinstvena stopa. 

Tu zatim treba uzeti u obzir i različite nacionalne i lokalne poreze i slično. 

Konačno, te porezne stope ne uključuju druge poreze kao što su porez na nekretnine i ostalu imovinu. Uzevši sve to u obzir, navedene porezne stope trebale bi biti dovoljne da vam daju predodžbu o najboljim poreznim stopama u omiljenim zemljama Svjetskog kupa. Uživajte u finalu!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 16:09 14.Srpanj 2018.

    To će se u RH dugovima odraziti,kao da si mokrio u more.