Life
1790 prikaza

Ona je smislila Majčin dan - ali od ovoga bi joj se bljuvalo

Majčin dan
Thinkstock
Osmišljen kao dan za provod u druženju s majkama, ubrzo se sveo na obični izvor zarade

Majčin dan, kao i svaki drugi 'poseban' dan, izuzetna je prilika da se sjetimo naših majki. Izuzetna je to prilika i za zaradu, posebno trgovcima kojima dobro pune blagajne ti posebni dani, kao što su Božić i Valentinovo. 

Prosječno će se tako za poklon majkama, ovog posebnog dana, izdvojiti oko 180 dolara. Najviše svježeg cvijeća proda se za Božić i za Majčin dan. Predviđa se kako će se tijekom ove godine, samo u SAD-u, potrošiti više od 23 milijarde dolara na poklone majkama. Najviše će otići na skupocjeni nakit, oko 4,6 milijardi dolara, a najčešći pokloni su nešto skromniji - čestitka, cvijeće i ručak ili večera u restoranu. 

Majčin dan | Author: Thinkstock Thinkstock

Komercijalizacija je tako i ovaj dan svrstala među one dane koji su zanemarili poruku, a fokusirali se ljudsku potrebu trošenja, kupovanja i zarade. S ovakvim modernim običajem zasigurno se ne bi složila Anna Jarvis, žena koja se svojski potrudila ne bi li osigurala jedan dan koji će obilježiti sve majke.

U trenucima prije svoje smrti požalila je što je uopće 'izmislila' takav dan a da je danas živa vjerujemo kako bi sve ovo bila njezina najgora noćna mora. 

Majčin dan osmislila u sjećanje na svoju majku

Majčin dan prva je predložila Julia Ward How, američka feministica, koja je u tom dan vidjela mogućnost da se majke okupe za mir, svjetski mir. Prije smrti Ann Reeves Jarvis, uključena u rad niza društvenih organizacijanadala se kako će netko posvetiti jedan dan u godini u čast majkama. Nakon njezine smrti, 1905. godine, njezina kćer učinila je upravo to. Pokrenula je kampanju ne samo u ime svoje majke, već svih majki. Prva proslava službenog Majčinog dana održala se u njezinom rodnom gradu Graftonu, u Zapadnoj Virginiji.

Proslava se održala 1908. godine u Evangeličkoj metodističkoj crkvi, koja je ubrzo dobila naziv "Međunarodnog svetišta Majčinog dana". Američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. godine potpisao je zakon kojim je Majčin dan postao službeni nacionalni praznik, piše CNN. 

Majka i dijete SRETAN VAM! Life Ovo su činjenice koje sigurno niste znali o porijeklu Majčinog dana

Njezina namjera bila je odati počast "najboljoj majci koja je ikad živjela, tvojoj" kako je sama rekla. No toga su se dana, diljem svijeta, odavale počasti zapravo svim ženama, majkama, bakama, maćehama, tetama, što se njoj baš i nije svidjelo. 

Sve što je ona htjela je ispuniti želju svoje majke, odati joj počast uz provođenje kvalitetnog vremena s obitelji, što je i zaslužila. Nije mogla podnijeti pomisao kako ljudi troše velike količine novca na ekstravagantne bukete cvijeća, čestitke i precijenjene čokolade. 

Anna Jarvis | Author: Wikipedia Wikipedia

Odlučila se na protest, i započela kod cvjećara, zbog njihovog snažnog marketinga lijepih i ukrašenih buketa cvijeća. Njezini prosvjedi ubrzo su eskalirali pa je bila i uhićena zbog ometanja javnog reda i mira.

No nije stala na tome. Krenula je i protiv prve dame Eleanor Roosevelt koje je Majčin dan koristila kako bi promovirala zdravlje i dobrobit žena i djece. Njezina majka bila je zagovornica zdravlja zajednice, no ona zapravo nije voljela tu organizaciju.

Umrla je u sanatoriju 1948. godine. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.