Life
5793 prikaza

Njegova smrt bila je 'okidač' za masakr studenata

Masakr na trgu Tiananmen
1/2
Screenshot Youtube
Dvije godine prije nego što će vojska pobiti tisuće ljudi, kozervativci su srušili premijera koji je komunističku državu htio uvesti u kapitalizam

Hu Yaobang umro je prije 30 godina, ali njegov utjecaj i danas se osjeća u Kini, posebno u danima kad se ta velika nacija prisjeća pokolja na Trgu nebeskog mira. Hu je stradao od srčanog udara tijekom sastanka Politbiroa Kine, a umro je od posljedica udara tjedana dana poslije, 15. travnja 1989. Bio je ekonomski reformator i blizak suradnik Dengu Xiaopingu, vodio je napore da se Kina usmjeri prema kapitalizmu, sve kako bi se oporavila od godina vladavine Mao Zedonga. No, tvrdolinijaši srušili su ga s položaja generalnog tajnika KP Kine 1987., optuživši ga da provodi buržoasku liberalizaciju koja je dovela do studentskih protesta te godine.

Njegovu smrt u dobi od 74 godine obilježilo je 100.000 studenata koji su izašli na ulice Pekinga kako bi mu odali počast i zahtijevali transparentniji sustav vlasti i kraj korupcije, dva cilja kojima je stremio Hu. Na Trgu nebeskog mira studenti su nosili veliki crno-bijeli plakat s njegovim portretom i natpisom "duh Kine".

Liu Xiaobo, kineski disident i dobitnik Nobelove nagrade za mir In memoriam Top News Smrću tog pisca kineski režim dosegnuo je dno dna

11 dana nakon njegove smrti list "Narodni dnevnik", glavno glasilo KP Kine, izašlo je s uredničkim komentarom u kojem se studente optužuje za urotu za rušenje vlasti. Studenti su zbog toga bili gnjevni, odgovorili su rekavši da su zapravo oni pravi patrioti, i to zato što žele da Kina bude bolja zemlja. Izbijali su sve veći protesti, a vrhunac je bilo okupljanje na Trgu nebeskog mira i štrajk glađu, što je okončano pokoljem 4. lipnja. 1. listopada ove godine Kina će proslaviti 70 godina postojanja Narodne Republike.

"Mi sada ulazimo u politički najbremenitije razdoblje ove godine", napisao je Bill Bishop u kolumni u Axiousu, prenio je Washington Post. "Očekujte da bude još i više zabrana nego obično, a to uključuje i ekonomiju i tržišta."

Hu je bio visok samo 152 centimetra i nosilo je odijela u zapadnom stilu te kravate. Imao je tako revolucionarna razmišljanja da je svojedobno zastupao korištenje noža i vilice, govoreći da korištenje štapića za jelo pri objedovanju iz iste zdjele pridonosi širenju zaraza. Na obilježavanju obljetnice njegove smrti malom privatnom ceremonijom u Pekingu gdje je živio, njegovom sinu Huu Dehuau pridružio se Du Daozheng, nekoć član reformističkih krugova i bivši izdavač liberalnog časopisa Yanhuang Chunqiu.

Peng Liyuan, supruga kineskog predsjednika Xi Jinpinga Mračna prošlost Life Tajna prve dame: Pjesmom je dočekivala vojnike nakon krvoprolića

"Iako je drug Hu Yaobang prije 30 godina napustio svijet, ostao je vjeran i savjestan stari prijatelj svim običnim ljudima. Ostao je predan znanosti i demokraciji i dandanas je odličan primjer budućim generacijama u tom pogledu", kazao je Du na komemoraciji.

Ceremonija je bila mala, oko 20 ljudi u Gongqingchengu (u prijevodu "Grad mladeži Komunističke partije") u provinciji Jiangxi. Ceremoniju su prenosili i na internetu. Diljem društvenih mreža Kine mase mladih objavljivale su poruke sjećanja i divljenja Huu Yaobangu. No, neke su i cenzurirane, primjerice na Weibou, kineskoj verziji Twittera. Hashtag "#胡耀邦逝世三十周年" ("30. godišnjica smrti Hua Yaobanga") je izbrisan.

Istini za volju, danas u Kini i nema puno mladih koji bi znali za tog čovjeka. Uopće, iz udžbenika i povijesnih knjiga pokolj na Trgu nebeskog mira je izbrisan, a na internetu je zabranjeno svako spominjanje tog događaja. S druge strane, zanimljivo je da je krajem prošle godine u njegovom rodnom gradu Liuyangu podignut spomenik Huu, i to kao dio proslave 40 godina otvaranja Kine i njenih reformi.

Tiananmenski prosvjedi Masovna amnezija Kultura Kako su Kinezi zaboravili masakr na Tiananmeskom trgu

To je dijelom posljedica i toga da je on danas od velike koristi kao simbol u borbi predsjednika Xija Jinpinga protiv korupcije i zloporaba, što je do sada dovelo do već 1,5 milijuna uhićenih državnih službenika u posljednjih šest godina otkako je stupio na vlast. Drugim dijelom to je posljedica i toga što je Hu, navodno, u vrijeme Mao Zedonga, odigrao ključnu ulogu u spašavanja Jinpingovog oca, partijskog veterana i u to doba potpredsjednika vlade Xia Zhongxuna.

Tako je prije četiri godina sadašnji predsjednik o pokojnom kineskom reformatoru govorio biranim riječima na 100. godišnjicu njegovog rođenja, kao o velikom političaru, istaknutom vođi Partije, velikom državniku i lojalnom komunistu. No, istodobno South China Morning Post upozorava da je takvo isticanje Hua donekle rizično jer je Hu zastupao i političke slobode, što danas u Kini nije slučaj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.