Life
18212 prikaza

Nitko ne zna što znači zadnja poruka iz srušenog aviona

Zrakoplov Stardust
Wikipedia
Tijekom godina bilo je niz priča o tome što se dogodilo, među njima i ona kako su u zrakoplovu bili nacisti u bijegu

Misterija o nestanku Star Dusta, zrakoplova u kojem je bilo 11 ljudi, poput je mnogih drugih. Priča je to zrakoplovu koji se izgubio s radara i nestao bez traga. Dogodilo se to 2. kolovoza 1947. godine tijekom leta iz Buenos Airesa u Santiago. Zrakoplov je pogodio planinu Tupungato u argentinskim Andama

Tek nakon 50 godina kad su pronašli sasvim slučajno njihove ostatke na planini, misterija se počela otkrivati. 

Tijekom godina bilo je niz priča o tome što se dogodilo, među njima i ona kako su zrakoplovom putovali nacisti u bijegu, ili kako su ga oteli izvanzemaljci. Među putnicima bio je jedan posebno misteriozan muškarac, palestinski poslovnjak koji je navodno u jakni imao ušiveni dijamant. Bio je to i britanski diplomatski kurir koji je nosio kovčeg pun diplomatskih tajni, i jedna Njemica koja je , kako pričaju, nosila pepeo svog mrtvog supruga. 

Da nije bilo riječ o sasvim običnim putnicima pokazuje i podatak kako je na letu bilo dobro obučenih bivših ratnih pilota, koji su sudjelovali u misijama tijekom 2. svjetskog rata. No ništa im to nije pomoglo nakon što je zrakoplov nestao u oblacima. Najvjerojatnije su u jednom trenutku pomislili kako su izbjegli planine, i započeli ranije sa spuštanjem i tako se prevarili. 

Nakon istrage 2000. godine zaključeno je kako je nesreću uzrokovalo ružno vrijeme. No misterija i dalje ostaje. Posebno uz posljednju poruku koja je poslana sa zrakoplova a uključivala je i riječ STENDEC. Misleći da je riječ o pogrešci, operater na tlu u Čileu zatražio je pojašnjenje, i dva puta dobio istu riječ kao odgovor. Nakon toga kontakta više nije bilo.

U službenom izvješću iz 1947. godine tako stoji:

"U 17:41 primljen je signal. Čileanski radio operater zabilježio je kako je signal bio glasan ali dan u brzini. Ne razumjevši riječ STENDEC upitao je i ponovno dobio isti odgovor, dva puta. Objašnjenje te riječi  nije pronađeno. Od tog trenutka ništa se iz zrakoplova više nije čulo, i nikakvog kontakta nije bilo. Svi daljnji pozivi ostali su bez odgovora".

Pronalazak tijela stradalih u zrakoplovnoj nesreći LaMia Flight 2933 Smrtonosne nesreće Top News Što se događa sa zrakoplovima? Tisuće ginu svake godine

70 godina nakon toga odgovoreno je na niz pitanja, no još uvijek nema odgovora na pitanje što je STENDEC?

Ta je čudna riječ uvrštena i u rječnike fraza ali s istim misterioznim neodgovorenim pitanjem kojeg postavljamo i mi. Niz ideja stiglo je od ljudi diljem svijeta koji zagonetku pokušavaju riješiti. Jedna od teorija je i ona o anagramu koji tvori riječ DESCENT (nagib ili slijetanje), što su pomislili mnogi. 

Interes je potaknula i BBC-va televizijska serija Horizon 2000. godine. Među najkreativnijim rješenjima misterije te riječi koja su im tada pristizala bilo je i ono kako je posada patila od hipoksije, nedostatka kisika u krvi. Pri pritisku u oblacima može biti pogođena funkcija mozga pa piloti nekad mogu postati zbunjeni i u nemogućnosti upravljati zrakoplovom. Možda je zato njihov radio operater bio zbunjen i izgovorio riječ čije značenje nitko ne zna. No ponavljanje te riječ nekoliko puta čini priču još neobičnijom. 

Jedno je rješenje čak i imalo smisla a to je ono kako je riječ o akronimu za: Teška turbulencija se dogodila, sada se spuštamo, hitno slijetanje (Severe Turbulence Encountered, Now Descending, Emergency Crash-landing) što je bio akronim kojeg su koristili piloti u 2. svjetskom ratu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.