Life
13739 prikaza

Nije bila tako lijepa, no svi su padali na njen seksipil

Legendarna špijunka Mata Hari
Wikimedia Commons
Njena je prednost bio erotski ples - koji je dovela do savršenstva

Na današnji dan, 15. listopada 1917., prije točno sto godina, pogubljena je najslavnija svjetska špijunka, kurtizana i legenda - Mata Hari. Špijunske operacije imale su ogromnu važnost za ishod Prvog svjetskog rata jer je to bio jedan od najučinkovitijih načina prikupljanja informacija o neprijatelju, njegovim ciljevima, kretanju, tajnom oružju...

Upravo zato velikih pobjeda u ratu ne bi bilo bez mreže od stotinjak špijuna koji su se infiltrirali u neprijateljske redove i riskirajući svoj život izvukle mnoštvo informacija korisnih sa Saveznike. Pokazalo se kako u špijunskim radnjama žene često i bolje nego muškarci - lakše ih se prihvaćalo u društvo, zavodile su svojom ljepotom, a opet ostavljale dojam nevinosti - sve u svemu dokazale se su se boljima u igri pretvaranja. Jedan od preduvjeta špijunskog posla je spremnost žrtvovanja vlastitog života za domovinu, a ove dama je to višestruko puta činila.

Svi su je željeli

Tako je i  1905. postala poznata kao egzotična plesačica u orijentalnom stilu. Tada je uzela umjetničko ime Mata Hari, što na indonezijskom i malajskom znači "sunce" (doslovno "oko dana").

Nazvala se Mata Hari što na malajskom znači "oko dana ili sunce". Tijekom Prvog svjetskog rata Mata Hari je puno putovala Europom. U nekom trenutku navodno je plaćena da špijunira za Francusku. 

Izlažući svoje tijelo na opušten, provokativan i zavodljiv način, kojim je očarala i publiku i širu javnost, Mata Hari je preko noći postala slavna. Njezin stil i samosvijest, kao i spremnost da nastupa u erotskoj odjeći, bili su senzacija. 

Legendarna špijunka Mata Hari | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ona je vodila glamurozni i tajanstveni život, svojim erotskim plesom budila maštu Europljana uoči Prvog svjetskog rata, i iako nije bila klasična ljepotica živjela je boemski i luksuzno a sve tadašnje najveće face - veleposlanici, ministri, prinčevi i generali bili su njezini ljubavnici. Bila je zvijezda pariškog noćnog života, najpoželjnija žena svog vremena. Nastupala je na svim važnim pozornicama u Europi.

Predstavljala se kao javanska kraljevna porijeklom iz indijske svećeničke kaste, koja je od malih nogu vježbala vještinu svetog indijskog plesa. Ništa od toga nije bila istina, naravno. Iz te su faze sačuvane brojne fotografije na kojima pozira oskudno odjevena ili gola. 

Unatoč izmišljotinama o njezinu porijeklu, njezina je točka bila značajna za povijest pariškog noćnog života jer je dala veći ugled erotskom plesu, po kojem će Pariz poslije biti glasovit. Iako nije bila poznata po ljepoti, Mata Hari je bila uspješna kurtizana.

via GIPHY

Dvostruka špijunka?

Nizozemska je po izbijanju rata ostala neutralna. Mata Hari kao nizozemska državljanka mogla je slobodno prelaziti granice i tako je održavala veze s mnogim visokim časnicima, političarima i utjecajnim ljudima iz mnogih zemalja, nadasve Francuske, Rusije i Njemačke.

U nekom trenutku navodno je plaćena da špijunira za Francusku. Godine 1916. u luci u Falmouthu su je izvukli s broda, a onda su je britanske vlasti ispitivale o njezinim aktivnostima. Vratila se u Španjolsku gdje je imala aferu s Arnoldom Kalleom, njemačkim bojnikom.

Kalle je u Berlin slao poruke u kojima je javljao da je špijun H21 bio uspješan i koristan. Te su poruke presreli prema nekim podacima Britanci, a prema drugim Francuzi. H21 je navodno bila Mata Hari. U veljači 1917., čim je ušla u Francusku, uhićena je. Francuske vlasti su rekle da su u njezinoj sobi pronašle nevidljivu tintu. Mata Hari je tvrdila da je to šminka.

Zapravo, iz dostupne francuske, britanske i njemačke dokumentacije vrlo je teško razlučiti koliko su špijunske službe zaraćenih zemalja preko Mate Hari jedna drugoj podmetale, a koliko je ona stvarno bila dvostruki špijun kako neki smatraju. 

Po britanskoj tajnoj službi, za špijunku ju je regrutirao njemački konzul u Amsterdamu početkom rata. Za taj posao joj je navodno ponudio peteroznamenkastu svotu. Britanci su je na jednom putovanju 1915. u Veliku Britaniju temeljito ispitali i utvrdili da Nijemce nije opskrbljivala posebno važnim informacijama. Zapravo Mata Hari je njemačku ponudu smatrala tek lakom "dodatnom zaradom".

U proljeće 2014. britanska tajna služba je otvorila dokumente u kojima stoji, a to su pisali britanski špijuni, da nakon uhićenja u Parizu ništa nije priznala nego je svoje isljednike zasula gomilom tračeva i glasina.

Skončala kao žrtveno janje

Mnogi povjesničari vjeruju da je Mata Hari samo bila "žrtveno janje" za gomilu poginulih Francuza na bojištima kao i za promašaje francuske tajne službe. Francuske vlasti tako su režirale suđenje Mati Hari i njezinim se iskazom manipuliralo prema potrebi. Suđenje je, smatraju, bilo čista propaganda.

Jedna od teorija je da je u siječnju 1917. njemački je vojni savjetnik u Madridu odašiljao radijske poruke u Berlin u kojima je opisao korisno djelovanje njemačkog špijuna pod šifrom H-21. Francuska je tajna služba uhvatila te poruke i zaključila da je H-21 Mata Hari. Neobično je što su Nijemci koristili šifru za koju su znali da je već razbijena u Francuskoj, pa neki povjesničari tvrde kako je Mata Hari zapravo samo radila za Francuze, a njemačka ju je poruka prikazala kao dvostrukog špijuna da je upropasti.

Legendarna špijunka Mata Hari | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Novinar Robert Walsh iz časopisa “Crime Magazine” još je prije nekoliko godina iznio da je Mata Hari stradala kao žrtveno janje. Njemačke obavještajne službe koja je protiv nje nahuškala Britance i Francuze kako bi zaštitili puno važnijeg, pravog superšpijuna Georgesa Ladouxa. Namjerno žrtvovali sitnu ribu kako bi zaštitili svojeg stvarnog špijuna.

Za nju se založili brojni ljubavnici

Uhićena je u ranojutarnjoj raciji u luksuznom hotelu u Parizu. Prije početka suđenja 24. srpnja, provela je pet mjeseci u ženskom zatvoru u Saint-Lazareu. Brojne molbe za pomilovanje koje su slali njeni ljubavnici nisu urodile plodom.

Suđenje pred vojnim sudom bilo je zatvoreno za javnost. Bilo je dovoljno samo jedno ročište da je proglase krivom za veleizdaju i osude na smrt.

Gola pred streljačkim vodom?

Kružile su brojne priče o njenoj smrti. Jedna kaže kako je Mata Hari poslala poljubac streljačkom vodu, koji je možda bio upućen njezinu odvjetniku, bivšem ljubavniku koji je došao na smaknuće.  Druga glasina kaže kako je otkopčala ogrtač i pokazala vojnicima svoje golo tijelo. Streljana je u Vincennesu, predgrađu Pariza. Imala je 41 godinu.

Nije bilo članova obitelji koji bi zatražili tijelo Mate Hari za ukop, pa je iskorišteno za medicinski rad. Glava joj je balzamirana i smještena u pariški Muzej anatomije, ali 2000. je otkriveno da je glava nestala, možda još prilikom preseljenja muzeja 1954. Zapisi iz 1918. pokazuju da je muzej dobio i ostatak trupla, kojem se izgubio trag.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 12:49 16.Listopad 2017.

    voljela je zabavu s muškarcima