Life
13080 prikaza

Nevjerojatna snimka: Spustio avion usred uragana

Airbus A380
YouTube
Takvu oluju u Berlinu ne pamte desetljećima, no piloti su sletjeli s najvećim putničkim avionom na svijetu

Najmanje sedam mrtvih u Njemačkoj na potezu od Hamburga do Berlina i dodatnih stotine milijuna eura šteta, možda i milijardi, rezultat su oluje Xavier koja je protutnjala ovog tjedna. Prognoze su danima unaprijed upozoravale Nijemce na vjetrove do 130 kilometara na sat, što svake godine sve više postaje jesensko "normalno" za ovu zemlju uslijed klimatskih promjena.

Prognoze su se pokazale točnima. Lokalne i državne vlasti diljem zemlje, a posebno na sjeveru, građane su upozoravale da obavezno traže i ostaju u zaklonu, jer je pitanje života i smrti, a DWD je svako toliko priopćavao da njihove meteorološke postaje registriraju pravi pravcati uragan s vjetrom i do 115 kilometara na sat, te žestokom kišom.

Poplave, rušenja stabala na automobile, kuće i prolaznike, rušenja krovova i građevinskih kranova, iz berlinska dva zoološka vrta stigla je vijest da su slonovi, žirafe i zebre osjetili što se događa, te su se šćućurili u najdubljim kucima svojih nastambi kako bi se zaštitili. Berlinci su na društvenim mrežama pisali da ovakvu razornu oluju u svom gradu nisu vidjeli nikad u životu, a aerodromi diljem Njemačke u pravilu su bili zatvoreni jer je slijetanje bilo praktično nemoguće.

Listopad 2017., posljedice oluje Xavier u Njemačkoj | Author: Markus Scholz/DPA/PIXSELL Markus Scholz/DPA/PIXSELL

Međutim, jedno "praktično nemoguće" izveo je na aerodromu u Düsseldorfu pilot "Emiratesovog" Airbusa A380 na letu iz Dubaija. Grdosiju od 380 tona i s nešto manje od 650 putnika i članova posade pilot je uz žestoke nalete vjetra uspio prizemljiti; uz gadne probleme na rubu katastrofe, ali je uspio. Zaljubljenik u snimanje aviona Martin Bogdan na svom kanalu Cargospotter na YouTubeu napisao je da je ostao fasciniran onime što je vidio da je pilot izveo s najvećim putničkim avionom na svijetu.

Pogledajte nevjerojatan video:

"Snimio sam proteklih godina tisuće slijetanja pod bočnim udarima vjetra na mnoštvu aerodroma diljem Europe, ali ovo slijetanje Airbusa A380 bilo je ekstremno teško i izvanredno. Isprva se sve činilo normalno, ali je nakon doticaja s tlom pilot pokušao poravnati avion sa sletnom stazom, što se odjednom činilo zapravo nemogućim. Nikada nisam vidio ovako fantastičnu reakciju pilota nakon dodira s tlom. Na snimci možete vidjeti da piloti pokušavaju poravnati avion koristeći repno kormilo i srećom to su i uspjeli", napisao je Bogdan.

Oluje, praktično u rangu uragana, po Njemačkoj svake godine pričinjaju sve gore štete. Prošle godine osiguravajuća društva isplatila su nešto malo manje od milijardu eura naknada za štete nastale upravo olujama. Samo godinu ranije isplaćeno je bilo skoro deset puta manje, 100 milijuna. Ove godine osiguravajuća društva su priopćila da su već do kraja ljeta blježila 600 milijuna eura šteta. A stvarne štete, koje obuhvaćaju i one koje nisu pokrivala osiguranja, sigurno su još puno puta veće.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Cica 18:54 06.Listopad 2017.

    Čestitke piloti. To je bila nemoguća misija. željela bih znati više o njemu