Life
15503 prikaza

Nevjerojatna priča iza ikonske fotografije

Podizanje zastave iznad Reichstaga
Wikipedia
Obilježila je čitavu krvavu bitku za Berlin s istoka, ali je istovremeno obilježila i sovjetske medije

Povijest obilježavaju samo ključni događaji, a od izuma fotografije i prvih amaterskih pokušaja bilježenja velikih povijesnih događaja, malo koja fotografija bila je poznatija od one podizanja sovjetske zastave iznad uništenog Berlina.

Nekoliko vojnika crvene armije, a s njima i fotograf Evgenij Khaldei, popeli su se na sami Reichstag, sjedište moći nekad najsnažnije države Europe. Podigli su ogromnu sovjetsku zastavu sa srpom i čekićem što je označilo konačni slom snova Adolfa Hitlera o njemačkom imperiju koje će trajati tisućama godina.

Međutim, ista ta fotografija je i primjer jednog od najranijih pokušaja fotomontaže kad je riječ o propagandnim naporima. Naime, jedan od vojnika na slici imao je dva ručna sata što je bio dokaz pljačke koju su počinili vojnici Crvene Armije. Zbog toga je jedan od satova uklonjen s konačne fotografije koja je postala jedna od najpoznatijih propagandnih djela u svjetskoj povijesti.

Fotomontaža brisanja sata s ruke vojnika Crvene armije | Author: Wikipedia Wikipedia

Nije to jedina problematična stvar s fotografijom zato što je praktički sve što se dogodilo tih dana u Berlinu nepoznanica. 30. travnja je Josif Staljin naredio zauzimanje zgrade Reichstaga kako bi se poklopilo s međunarodnim praznikom rada 1. svibnja. Crvena Armija krvavo je platila tu naredbu, a napokon su uspjeli postaviti zastavu kasno u noći 30. travnja, ali nacistički vojnici su je uklonili idućeg jutra. Nakon krvavih borbi i teških gubitaka s obje strane Khaldei i vojnici su se popeli na krov zgrade i podigli zastavu tek 2. svibnja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.