Life
33424 prikaza

Neviđene fotke: Kako su Tito i Jovanka slavili Novu godinu

Tito i Jovanka Nova godina
Screenshot/Vice.com
Tito je dočeke najčešće provodio na Brijunima, u društvu glazbenika, umjetnika i političara

Nova godina je u bivšoj Jugoslaviji državni praznikom proglašena 1955. godine. Umjesto Djeda Mraza centralna 'maskota' trebala je biti djevojka u narodnoj nošnji, simbol nove budućnosti. No razvojem potrošačkog društva i konzumerizma Djed Mraz postao je zvijezda dočeka.

Veća zvijezda od njega bio je samo Josip Broz Tito koji je Novu godinu najčešće provodio u Beogradu, u Rezidenciji u Užičkoj 15, u društvu supruge Jovanke i najbližih političkih suradnika. Svakog prvog dana nove godine, 1. siječnja, na radiju je prenošena poruka kojom je svim građanima čestitao Novu godinu, piše VICE.

Tito je dočeke provodio najčešće u Srbiji (pored Beograda, jednom u Novom Sadu i jednom u Karađorđevu), ali i u Sloveniji i Hrvatskoj, gdje je inače najviše boravio. Tako je 1961. godinu dočekao u Sarajevu, a 1973. u Miločeru. Omiljeno mesto za slavlje bili su Brioni gdje je dočekao čak sedam Novih godina. Najčešće su svečane večere bile organizirane u Beloj vili ili hotelu Istra, a 1979. godine u hotelu Neptun.

Tijekom dočeka često su znali posjetiti i neke od organiziranih dočeka na ulicama grada, kao što je npr. bilo u Sarajevu 1961. godine. Glavna mjesta proslave u tim prilikama bile su zgrade izvršnih veća republika, a obavezno bi se posjećivali domovi armije, nekada i radni kolektivi. 

Tita su zabavljali istaknuti dramski i glazbeni, te estradni umjetnici. Često ga je nasmijavala Nela Eržišnik, svirao mu orkestar Garde JNA, pjevala Tereza Kesovija, Arsen Dedić, Miro Ungar i mnogi drugi.

Protokol je u tim slučajevima bio jako pomno organiziran, detaljno je isplanirana lista gostiju, raspored sjedenja, nastupa i jelovnik. 

Proslave su bile svečane što se može vidjeti i po odabiru toaleta, no i zabavne, što pokazuju zanimljivi rekviziti poput kartonskih šešira i kapa, pa i kaubojskih šešira, meksičkih šešira, koje je Tito volio nositi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • OLUJA 13:39 01.Siječanj 2019.

    Omere, bilo ti je ljepše onda, a danas u Tuzli vise natpisi "muslimani ne slave novu godinu".

  • omer 08:12 01.Siječanj 2019.

    sve je bilo sto puta bolje i ljepše te poštenije za vrijeme TITA ! ! !

  • BESTpartizan 16:39 31.Prosinac 2018.

    u jugoslaviji su bili bolje dočeci i veselilo se novoj godini.danas je kapitalizam sve uništio,e druže tito