Life Kraljevsko vjenčanje
3325 prikaza

Nestaje li slavna hrvatska tradicija zbog Harryja i Meghan?

Morčići na riječkom karnevalu
Goran Kovačić/PIXSELL
Popularni hrvatski nakit, ali i tradicija oblačenja za karneval pod prijetnjom je promjena u društvu

Svijet se mijenja, a promjene će, prije ili kasnije, stići i u Hrvatsku. Morčići, autohtoni hrvatski nakit, prikazuje crnce s turbanom, a nije neobično ni vidjeti ljude na riječkom karnevalu kako se maskiraju baš u morčiće. Anglofoni svijet, prvenstveno SAD i Velika Britanija, već dulje vrijeme pokušava se distancirati od vrijeđanja crnaca, a kad se bijelci maskiraju u crne smatra se jednom od kardinalnih uvreda. U Hrvatskoj je to i dalje prihvatljivo, vjerojatno zato što jako malo crnaca 

Meghan Markle i princ Harry Meghan Markle Life Od A do Z: Nevjerojatan život Harryjeve zaručnice

Kako hrvatska inačice Wikipedije piše: kada se spominje "morčić", obično se misli na naušnice kao najčešći nakit antropomorfnog oblika; crna glava s bijelim turbanom, ali i na sam lik, tj. poprsje crnog čovjeka s turbanom, koji je ukomponiran i u druge vrste nakita (broševi, ukrasne igle, prstenje). Na stvaranje morčića velik je utjecaj imala Venecija koja je u 17. i 18. stoljeću bila opsjednuta Orijentom, pa je tako uz orijentalne začine, mirise, tkaninu, odjeću i nakit, u odaje bogatih venecijanskih patricija uvela paževe i sluge, odnosno crnce u orijentalnoj odjeći.

Princeza Michael od Kenta | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

To je potaknulo mnoge venecijanske zlatare da počnu izrađivati ukrasne igle u obliku crnca s turbanom, zlatnog poprsja, bogato ukrašenog dragim kamenjem, prozvanog "moretto". U isto vrijeme u Rijeci nastaje morčić, kao skromnija verzija "venecijanskog moretta" .

Možda i najveće kontroverze izazvala je princeza Michael od Kenta kad je otišla na tradicionalni božićni domjenak kraljice Elizabete. Naime, nova princeza Meghan Markle je iz miješanog braka (majka joj je crnkinja) i čitava javnost ostala je šokirana kad je Michael došla s ogromnim brošem u liku morčića.

Princ Harry i Meghan Markle posjetili su udrugu Terrence Higgins Na dvoru Life Stroga pravila kraljevskih vjenčanja za Harryja i Meghan

"Nadam se da će kraljica zabraniti ovoj groznoj rasističkoj ženi dolaske na buduća okupljanja. Ona je sramota čitavoj kraljevskoj obitelji", prenosi Page Six komentare s društvenih mreža. 

Posebno je bolna činjenica da je sama Meghan više puta govorila o rasizmu kojeg je iskusila na svojoj koži zato što su mnogi ljudi vjerovali da je ona bjelkinja pa su pričali viceve o crncima pred njom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.